10 ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ

Κάθε φίλος της μουσικής γνωρίζει την μεγάλη της δύναμη τόσο στις σκέψεις όσο και στα συναισθήματά μας. Η καλή μουσική μπορεί να αλλάξει μια συνηθισμένη μέρα σε μαγευτική ακόμη και πνευματική. Μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, απελευθέρωση, δυνατά συναισθήματα και πολλά ακόμα. Η επίδραση της μουσικής όμως εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο: απευθείας από τον γεννητικό μας κώδικα, από τις σκέψεις και το σώμα μας αλλά και στο πως συσχετιζόμαστε σε ομάδες.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

1. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ IQ

\r\n\r\n

Η εξάσκηση στο πιάνο δεν βελτιώνει απλά τις μουσικές σας ικανότητες αλλά και τις οπτικές και ομιλητικές ικανότητες. Μια μελέτη σε παιδιά 8 έως 11 ετών απέδειξε ότι τα παιδιά  που είχαν εξωσχολικές δραστηριότητες που αφορούσαν μουσικά μαθήματα ανέπτυσσαν μεγαλύτερο προφορικό IQ, και οπτικές ικανότητες σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν μουσική εξάσκηση (Forgeard et al., 2008). Αυτό δείχνει ότι τα πλεονεκτήματα του να μαθαίνεις ένα μουσικό όργανο δεν είναι μόνο μουσικά αλλά επεκτείνονται και στη γνωστική λειτουργία και την οπτική αντίληψη.

\r\n\r\n

2. ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΕΣ

\r\n\r\n

Έχετε αισθανθεί ποτέ ανατριχίλες να κατρακυλάνε στην σπονδυλική σας στήλη ακούγοντας μουσική; Σύμφωνα με μια έρευνα των Nusbaum  και Silvia (2010), περισσότεροι από 90%  έχουν νιώσει. Το πόσα αισθάνεσαι ωστόσο εξαρτάται από την προσωπικότητά σου. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή μια από τις πέντε διαστάσεις της προσωπικότητας που λέγεται «δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες», είναι πιο πιθανό να αισθανθούν ανατριχίλες ενώ ακούν μουσική. Στην μελέτη εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες ήταν πιο πιθανό να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο και πιο πιθανό να αξιολογήσουν τη μουσική ως σημαντική για αυτούς.

\r\n\r\n

3. Η ΕΝΕΡΓΗ ΑΚΡΟΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

\r\n\r\n

Εάν δεν αισθάνεσαι ανατριχίλες πιθανότατα θα πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η παλιά πεποίθηση του να προσπαθείς συνειδητά να είσαι πιο χαρούμενος είναι ανώφελο δεν ισχύει. Σε έρευνα από τους Ferguson και Sheldon (2013), οι συμμετέχοντες που άκουγαν χαρούμενες κλασσικές συνθέσεις του Aaron Copland, ενώ προσπαθούσαν ηθελημένα να αισθανθούν πιο χαρούμενοι, αισθάνθηκαν την διάθεσή τους να ανεβαίνει περισσότερο από αυτούς που άκουγαν παθητικά τη μουσική. Αυτό υποδηλώνει ότι η συναισθηματική εμπλοκή με τη μουσική, συγκριτικά με την απλή ακρόαση προσδίδει στην εμπειρία περισσότερη συναισθηματική δύναμη.

\r\n\r\n

4. ΟΤΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ

\r\n\r\n

Αφού η μουσική είναι συχνά μια κοινωνική δραστηριότητα, μπορεί να συντελέσει στο να μας φέρει πιο κοντά. Μια έρευνα σε περίπου 1000 Φιλανδούς μαθητές που έπαιρναν μέρος σε εκτεταμένα μουσικά μαθήματα, ανέφεραν ότι έπαιρναν περισσότερη ικανοποίηση από όλες τις σχολικές δραστηριότητες, ακόμα και εκείνες που δεν είχαν σχέση με τα μαθήματα της μουσικής (Eerola & Eerola, 2013. Εξηγώντας τα αποτελέσματα οι επικεφαλείς ερευνητές Päivi-Sisko Eerola, είπε: «Το να τραγουδάς σε χορωδία και οι συγχρονισμένες παραστάσεις είναι δημοφιλείς δραστηριότητες σε εκτεταμένα μουσικά μαθήματα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι νιώθουν αίσθημα πληρότητας όταν συγχρονίζονται μεταξύ τους. Αυτό ενισχύει τη συνοχή της ομάδας και τους κάνει να συμπαθούν ο ένας τον άλλο περισσότερο από πριν.»

\r\n\r\n

5. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

\r\n\r\n

… ή τουλάχιστον μπορεί να βοηθήσει με το stress και το άγχος που σχετίζεται με την θεραπεία της στεφανιαίας νόσου.  Μια επισκόπηση από 23 μελέτες σε περισσότερους από 1500 ασθενείς έδειξε ότι η ακρόαση της μουσικής μείωσε τις ταχυπαλμίες, την αρτηριακή πίεση και το άγχος (Bradt & Dileo, 2009).

\r\n\r\n

6. ΓΙΑΤΙ Η ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΑΝΕΒΑΖΕΙ

\r\n\r\n

«Διαχείριση Διάθεσης» είναι ο πρώτος λόγος που οι άνθρωποι αγαπούν τη μουσική. Και όλοι οι φίλοι της μουσικής γνωρίζουν ότι μπορεί να έχει την επίδραση της «κάθαρσης». Αλλά είναι ακόμα περίεργο το πω ς για κάποιους ανθρώπους η στενάχωρη μουσική μπορεί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες να βελτιώσει την διάθεσή τους. Γιατί;  Σύμφωνα με έρευνα από το Kawakami et al. (2013), η θλιμμένη μουσική είναι απολαυστική επειδή δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα μίξη συναισθημάτων, κάποια αρνητικά και κάποια θετικά. Αντιλαμβανόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα στη μουσική αλλά δεν τα νιώθουμε δυνατά.

\r\n\r\n

7. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ

\r\n\r\n

Η μουσική μπορεί να σε κάνει να νιώθεις διαφορετικά αλλά αρκούν 15 δευτερόλεπτα μουσικής για να σου αλλάξουν τον τρόπο που διακρίνεις και τα συναισθήματα στα πρόσωπα των άλλων. Μια μελέτη από το Logeswaran et al. (2009) απέδειξε, ότι μια σύντομη ακρόαση χαρούμενης μουσικής, έκανε τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αντιλαμβάνονται τα πρόσωπα των άλλων ως πιο χαρούμενα. Το ίδιο ίσχυε για μια σύντομη ακρόαση θλιβερής μουσικής ( τα αντιλαμβάνονταν ως πιο θλιμμένα). Η μεγαλύτερη διαφορά φαινόταν όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κοιτούσαν άτομα με ουδέτερες εκφράσεις.  Εν ολίγοις, προέβαλαν την διάθεση της μουσικής που άκουγαν στα πρόσωπα των ανθρώπων.

\r\n\r\n

8. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

\r\n\r\n

Η μουσική φυσικά κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται κάποια χρώματα. Μέσα σε διαφορετικές κουλτούρες οι άνθρωποι ταιριάζουν συγκεκριμένα είδη μουσικής με συγκεκριμένα χρώματα. Σε μια έρευνα από τον Palmer et al. (2013), άτομα από το Mexico και τις ΗΠΑ έδειξαν αξιοσημείωτες ομοιότητες στην σύνδεση θαμπών, σκοτεινών χρωμάτων με πιο θλιμμένα μουσικά θέματα και πιο ανοιχτά και έντονα χρώματα με την χαρούμενη μουσική. Μια επακόλουθη μελέτη έδειξε ότι αυτοί οι συσχετισμοί μουσικής και χρωμάτων είχαν να κάνουν με το συναισθηματικό περιεχόμενο της μουσικής.

\r\n\r\n

\r\n\r\n

9. ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ;           

\r\n\r\n

Στο 60% των ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό οι περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν την όραση έχουν επηρεαστεί. Αυτό οδηγεί στην «οπτική αμέλεια» : ο ασθενής χάνει την αντίληψη των αντικειμένων στην απέναντι πλευρά που έχει καταστραφεί ο εγκέφαλός του. Αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς που ακούν την αγαπημένη τους μουσική, μέρος της οπτικής τους προσοχής επανέρχεται (Tsai et al., 2013). Οπότε η μουσική μπορεί να θεωρηθεί ένα χρήσιμο εργαλεία επαναφοράς ασθενών εγκεφαλικού.

\r\n\r\n

10. ΤΑ ΜΩΡΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ!

\r\n\r\n

Βρέφη ήδη από την ηλικία των πέντε μηνών ανταποκρίνονται στο ρυθμό της μουσικής και το βρίσκουν πιο ενδιαφέρον από την ομιλία. Σε έρευνα των Zentner και Eerola (2010), τα μωρά αυθόρμητα χόρευαν στα διάφορα είδη μουσικής και εκείνα που ήταν περισσότερο συγχρονισμένα με τη μουσική χαμογελούσαν και περισσότερο. Μάλλον η μουσική είναι τελικά στα γονίδιά μας.

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.