50 SHADES OF EVERGREY

EVERGREY - Weightless (2019) // Official Music Video // AFM Records

Οι Evergrey υπήρξαν πάντα ένα συγκρότημα πολύ αγαπητό στο Ελληνικό κοινό. Ακόμη θυμάμαι με ποιο τραγούδι τους ανακάλυψα και τους αγάπησα... Unforgiveable Sin. Από τότε μέχρι σήμερα τόσο από την αληλλεπίδραση με μουσικόφιλους που ανήκουν σε διαφορετικά ιδιώματα του metal όσο και από τη μπάντα το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που διαπερνά όλα τα είδη του metal αντλώντας οπαδούς από τους progsters, τους heavymetalάδες, τους blackmetalάδες μέχρι και μη οπαδούς του metal και αυτό για μένα λέει πολλά!

Σχηματίστηκαν το 1995 από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Τομ Ένγκλαντ με την πρώτη τους σύνθεση αποτελούνταν από τον κιθαρίστα Νταν Μπρόνελ, το ντράμερ Πάτρικ Κάρλσον, τον μπασίστα Ντάνιελ Νιεντ και τον κιμπορντίστα Βιλ Τσάντρα. Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "The Dark Discovery", κυκλοφόρησε το 1998, με γκεστ συμμετοχές από τον κιθαρίστα του King Diamond, Άντι ΛαΡοκ και τον Ματίας Έκλουντ των Freak Kitchen.

Ακολούθησε το "Solitude, Dominance, Tragedy" τον Μάιο του 1999, με το πάρτι για την κυκλοφορία του άλμπουμ να πραγματοποιείται στο Μπόχουμ της Γερμανίας, σε μία συναυλία μαζί με τους Rage.Ο Νιεντ αποχώρησε, ενώ ο Τσάντρα είχε κάνει το ίδιο έναν χρόνο νωρίτερα, για να αντικατασταθούν από τον μπασίστα Μίκαελ Χόκανσον και τον κιμπορντίστα Σβεν Κάρλσον, πρώην μέλος των Soilwork.

Στα τέλη του 2000, ο κιθαρίστας Νταν Μπρόνελ αποχώρησε, με τον Χένρικ Ντάνχαγκε να παίρνει την θέση του. Οι Evergrey υπέγραψαν στην δισκογραφική εταιρεία "Inside Out Music", κυκλοφορώντας τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο "In Search of Truth", τον Σεπτέμβριο του 2001, ένα concept άλμπουμ που ήταν το πρώτο του συγκροτήματος που μπήκε στα τσαρτ της πατρίδας τους.Λίγους μήνες αργότερα, ο Σβεν Κάρλσον απολύθηκε και αντικαταστάθηκε, αρχικά, από τον Κρίστιαν Ρεν και στην συνέχεια από τον Ρίκαρντ Ζάντερ.

Η νέα σύνθεση ηχογράφησε το άλμπουμ "Recreation Day" σε παραγωγή του Άντι ΛαΡοκ. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του δίσκου, ο Γιόνας Έκνταλ ανέλαβε τα τύμπανα του συγκροτήματος και τον Αύγουστο του 2003, περιόδευσαν μαζί με τους Arch Enemy, Hate Eternal και The Black Dahlia Murder, στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Ακολούθησε μία περιοδεία στην Δανία τον Μάρτιο του 2004 μαζί με τους Mercenary και έναν μήνα αργότερα άλλη μία βορειοαμερικανική περιοδεία, αυτή τη φορά με τους Iced Earth και τους Children of Bodom.

Τον Απρίλιο του 2004, κυκλοφόρησε ο δίσκος "The Inner Circle", κατά την περιοδεία για την προώθηση του οποίου ηχογραφήθηκε το ζωντανό άλμπουμ και DVD, "A Night to Remember", το οποίο έφθασε στην κορυφή των βίντεο-τσαρτ της Σουηδίας.

Στα τέλη του 2005, επέστρεψαν στο στούντιο για την ηχογράφηση του "Monday Morning Apocalypse", που σκαρφάλωσε στην έκτη θέση των σουηδικών τσαρτ κατά την κυκλοφορία του, τον Μάρτιο του 2006 ενώ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ο Φρέντρικ Λάρσον αντικατέστησε τον Χόκανσον στο μπάσο.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, κυκλοφόρησαν το έβδομο τους άλμπουμ με τίτλο "Torn", με τον Γιάρι Καϊνουλάινεν στο μπάσο. Ο δίσκος ανέβηκε στο # 4 στην Σουηδία και για την προώθηση του περιόδευσαν στην Ευρώπη, δίνοντας και δύο συναυλίες στην Ελλάδα, στο "Sin City Club" στην Αθήνα και το "Stage Club" της Λάρισας. Θυμάμαι οτι στη συναυλία στο Sin City ο Tom που ομολογουμένως είναι πολύ ψηλός βγάινοντας στην σκηνή έφτανε σχεδόν στο ταβάνι. Θυμάμαι να λέει «αυτό είναι και επίσημα το πιο μικρό venue που έχουμε παίξει». Ήταν γεμάτο κόσμο και ακούμπησε το ταβάνι που έσταζε και μας έκανε πλάκα «Somebody upstairs took a piss

Με αφορμή το Torn έκανα και την πρώτη μου συνέντευξη στον Tom και θυμάμαι ότι όταν τον ρώτησα ποιο είναι το ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει τους Evergrey μου είχε πει οτι είναι ο ίδιος και η χαρακτηριστική χροιά της φωνής του.

Τον Μάιο του 2010, ανακοινώθηκε ότι οι Γιόνας Έκνταλ, Χένρικ Ντάνχαγκε και Γιάρι Καϊνουλάινεν αποχώρησαν από το συγκρότημα, με τον κιθαρίστα Μάρκους Γίντελ, τον μπασίστα Γιόχαν Νίμαν και το ντράμερ Χάνες Βαν Νταλ να παίρνουν τις θέσεις τους. Η νέα σύνθεση κυκλοφόρησε το "Glorious Collision', το τρίτο Top-10 άλμπουμ των Evergrey.Το 2013, ο Βαν Νταλ αποχώρησε για να ενταχθεί στους Sabaton, ενώ λόγω εσωτερικών προβλημάτων τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Γίντελ. Τον Αύγουστο του 2014, ανακοινώθηκε ότι είχαν επιστρέψει στο συγκρότημα οι Γιόνας Έκνταλ και Χένρικ Ντάνχαγκε, με τους Evergrey να κυκλοφορούν το "Hymns for the Broken", χωρίς να πλησιάσουν την εμπορική επιτυχία των προκατόχων του. Μάλιστα ττο βίντεο του King of Errors κυκλοφόρησε και σε μια ειδική Ελληνική εκδοχή με τη Μίνα Γιαννοπούλου στην απαγγελία.

Δύο χρόνια αργότερα, το συγκρότημα επέστρεψε στην δισκογραφία με το άλμπουμ "The Storm Within", το οποίο σκαρφάλωσε στο Top-40 στην Σουηδία, την Γερμανία και την Ελβετία.

Φέτος κυκλοφόρησαν ακόμη ένα άλμπουμ που έχει να κάνει με το νερό, The Atlantic. Το εξώφυλλο και όλο το artwork επιμελήθηκε ο Γιάννης Νάκος Remedy Art Design. Η εμφάνιση τους αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις μιας και πρόκειται για μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες τους και το συγκρότημα είναι στην καλύτερη εποχή του. Το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου θα είναι στη Θεσσαλονίκη και της Τρίτης 16 Απριλίου στην Αθήνα και αυτή η συναυλία δεν χάνεται....

Facebook event

 

Copyright 2024. All Right Reserved.