CHANIA ROCK FESTIVAL PRESS CONFERENCE

Το βράδυ της Δευτέρας 4/2 είχαμε την ευχαρίστηση να παρευρεθούμε στον φιλόξενο χώρο του Bock Beer Bar Restaurant για την συνέντευξη τύπου του Chania Rock Festival, επίτιμος καλεσμένος στην οποία ήταν ο Σάκης Τόλης, ο ιθύνων τους των Rotting Christ, με αφορμή τόσο την επικείμενη εμφάνιση της μπάντας στο φεστιβάλ όσο και τον νέο τους δίσκο με τίτλο The Heretics ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις 15 Φεβρουαρίου μέσω της Season Of Mist. Εκ μέρους του φεστιβάλ παρών ήταν ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος τύπου Σάκης Φράγκος ο οποίος συντόνισε και την συζήτηση, ενώ πέρα από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης παρόντες ήταν και φίλοι του φεστιβάλ και των Rotting Christ οι οποίοι έλαβαν την πρόσκληση μέσα από σχετικούς διαγωνισμούς που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

DSC01868.JPG

Η συνέντευξη ξεκίνησε από τον Σάκη Φράγκο με μια σύντομη παρουσίαση του φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 5 και 6 Ιουλίου και φέτος συμπληρώνει αισίως 12 χρόνια ζωής, έχοντας κάνει πολύ δρόμο από το ξεκίνημά του σε έναν σχετικά μικρό προαύλιο χώρο μέχρι την εδραίωσή του πλέον στον επιβλητικό χώρο του προμαχώνα του Σαν Σαλβατόρε, σε μια από τις πιο όμορφες και τουριστικές τοποθεσίες της πόλης των Χανίων.

Οι ερωτήσεις των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης περιστράφηκαν όπως ήταν φυσικό τόσο γύρω από το ίδιο το φεστιβάλ όσο και από τους Rotting Christ και τον Σάκη Τόλη προσωπικά, με τον τελευταίο να ρίχνει φως τόσο στην ως τώρα διαδρομή της μπάντας όσο και στο άμεσο μέλλον της σε σχέση με τον νέο της δίσκο με τίτλο The Heretics ο οποίος κυκλοφορεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το φεστιβάλ, πέρα από τις έως τώρα επιβεβαιωμένες συμμετοχές των Demons & Wizards, Tarja Turunen, Uli Jon Roth, Rotting Christ  και Carthagods, πρόκειται να προστεθούν άλλες 5 μπάντες, μία εκ των οποίων μάλιστα θα προκύψει, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, μέσα από τον μουσικό διαγωνισμό «Γιώργος Μανουσέλης» (προς τιμήν του εκλιπόντα και ενός από τους ιδρυτές του φεστιβάλ, μαζί με τον Νίκο Αθηναίο και τον Γιάννη Αναστασάκη). Ο Σάκης Φράγκος μας πρόσφερε και μια μικρή αναδρομή πάνω στις προσπάθειες και τις αγωνίες των διοργανωτών να καταφέρουν να προσφέρουν με συνέπεια τόσα χρόνια ένα άρτιο φεστιβαλικό προϊόν, το οποίο έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την περιοχή των Χανιών και πλέον έχει την αμέριστη υποστήριξη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των φορέων, συμβάλλοντας θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του συναυλιακού τουρισμού στην χώρα μας, ενός τομέα ο οποίος η αλήθεια είναι ότι  ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώνεται όπως μας ανέφερε ο Σάκης Φράγκος και από το γεγονός ότι κάθε χρόνο η διεθνής συμμετοχή εκ μέρους των θεατών όλο και αυξάνεται, για να φτάσουμε φέτος στο να έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήριά τους άνθρωποι από 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου και φυσικά ακόμα βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο. Όσο για τις μπάντες, να αναφέρουμε απλώς ότι το Chania Rock Festival εξασφάλισε ότι οι εμφανίσεις τόσο των Demons & Wizards όσο και της Tarja θα είναι οι μοναδικές για το 2019 επί ελληνικού εδάφους, κάτι που δείχνει και το ειδικό βάρος που έχει αποκτήσει πλέον το φεστιβάλ στα μάτια των καλλιτεχνών. Είναι άλλωστε ενδεικτικό και το γεγονός ότι οι Demons & Wizards αποδέχτηκαν την πρόσκληση για την συμμετοχή τους σε χρόνο ρεκόρ, κάτι στο οποίο προφανώς βοήθησε και η πρότερη εμπειρία του ενός εκ των δύο ιθυνόντων της μπάντας, του τραγουδιστή Hansi Kursch, με την εμφάνιση στο φεστιβάλ των Blind Guardian προ 2 ετών.

Όσον αφορά τους Rotting Christ, ο Σάκης Τόλης δέχτηκε ερωτήσεις τόσο για την δημιουργία του νέου τους δίσκου, όσο και για το παρελθόν αλλά και το μέλλον της μπάντας αλλά φυσικά και την επικείμενη εμφάνιση της στο φεστιβάλ, η οποία θα είναι αισίως η τρίτη τους.  Όσον αφορά το The Heretics, το οποία θα είναι η 14η κυκλοφορία των Rotting Christ, ο Σάκης Τόλης παραδέχτηκε ότι έστω και υποσυνείδητα αποτελεί ένα ακόμα μέρος μιας ιστορίας η οποία ξεκίνησε μεριά χρόνια πριν με το Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού, με αναφορές στον αποκρυφισμό αλλά και με πολλά κομμάτια σε διάφορες γλώσσες πέρα από τα αγγλικά, αποτέλεσμα όπως είπε και ο Σάκης Τόλης των πολλών ταξιδιών μέσα από τα οποία η μπάντα και ο ίδιος προσωπικά ήρθαν σε επαφή με πολλές και διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες, κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί μια αιτία για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Το ίδιο υποσυνείδητα παραδέχτηκε ο Σάκης Τόλης ότι ίσως επηρέασε τον νέο δίσκο και η σχετικά πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου Non Serviam με την επίσημη ιστορία της μπάντας, με αφορμή την συμπλήρωση πέρσι 30 χρόνων από την δημιουργία της, καθώς και ο ίδιος μπήκε σε μια διαδικασία «βουτιάς» στο παρελθόν για να ανασύρει μνήμες και ήχους που έκαναν τους Rotting Christ αυτό που είναι σήμερα.

DSC01873.JPG

DSC01869_0.JPG

Σε ερώτηση του Metalzone για το πού βρίσκονται τα όρια του πειραματισμού για τους Rotting Christ και πόσο πιστεύει ότι έχει πλησιάσει σε αυτά το The Heretics, ο Σάκης Τόλης απάντησε με σχεδόν αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι θεωρεί ότι οι τελευταίες τους κυκλοφορίες γενικά έχουν εξαντλήσει την διάθεση της μπάντας για πειραματισμό και πως από εδώ και πέρα σκοπός της μπάντας είναι η δημιουργία δίσκων οι οποίοι θα είναι πιστοί στο όραμα και τον ήχο της μπάντας, αφήνοντας τους πειραματισμούς για νεώτερους καλλιτέχνες, με τον Σάκη Τόλη να τονίζει ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως υπάρχουν πολλές αξιόλογες νέες μπάντες οι οποίες είναι έτοιμες να κρατήσουν αναμμένη την metal φλόγα αλλά και να σπρώξουν αυτόν τον ήχο στα όριά του. Σχετικά ώρα με την εμφάνισή τους στο Chania Rock Festival, ανέφερε ότι μετά από 14 δίσκους, η δημιουργία ενός setlist για μια συναυλία αποτελεί πλέον έναν μικρό εφιάλτη, καθώς δεν είναι εύκολο να επιλέξεις κομμάτια χωρίς να αφήσεις στην άκρη υλικό από κάποιους δίσκους. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι στην επερχόμενη αυτή εμφάνισή τους το The Heretics θα τιμηθεί δεόντως, δίπλα δίπλα φυσικά με fan favorites τόσο από την πρόσφατη όσο και από την παλιότερη δισκογραφία της μπάντας.

Η συνέντευξη τύπου έφτασε σιγά σιγά προς την ολοκλήρωσή της και αυτό που μας έμεινε είναι η αίσθηση πως εκεί στα Χανιά λαμβάνει χώρα μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, άκρως επαγγελματική και με μεγάλο σεβασμό προς τον θεατή ο οποίος θα επιλέξει να ταξιδέψει ως εκεί για να παρακολουθήσει κορυφαία ονόματα της metal και rock σκηνής και να απολαύσει ένα εν γένει υψηλής ποιότητας θέαμα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου.

Για όσες και όσους δεν πήρατε ακόμα την απόφαση, να υπενθυμίσουμε ότι η προπώληση των early bird εισιτηρίων 2ημέρου συνεχίζεται εδώ μέχρι και τις 17/2 στην τιμή των 48 ευρώ. Από τις 18/2 η τιμή θα διαμορφωθεί στα 55 Ευρώ ενώ ταυτόχρονα να είναι διαθέσιμα και τα ημερήσια εισιτήρια στα 35 Ευρώ έκαστο, ενώ φυσικά μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα κλείνοντας από τώρα τα εισιτήρια της μεταφοράς σας αλλά και την διαμονή σας στα Χανιά.

 

Ανταπόκριση - Φωτογραφίες: Λάμπρος "Metalshock" Πανέτας

 

Copyright 2024. All Right Reserved.