FLOTSAM & JETSAM

FLOTSAM AND JETSAM - Iron Maiden (2016) // official lyric video // AFM Records

H ιστορία των Τεξανών Flotsam and jetsam είναι παράλληλη με την ιστορία του μουσικού τους δρόμου του thrash metal. Από τα θρυλικά χρόνια του 80 στη δύσκολη δεκαετία (συνολικά για τον metal ήχο ) του 90 και στην ανεξάρτητη και αγέρωχη πορεία από εκεί και πέρα. Θα τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Το γκρουπ θα ξεκινήσει την πορεία του το 1981 όταν οι Kelly David-Smith Pete Mello και Dave Goulder θα ιδρύσουν ένα μουσικό σχήμα και θα βάλουν αγγελία σε τοπική εφημερίδα για τη θέση του μπασιστα. Την αγγελίσ θα την απαντήσει ο Jason Newsted. Και το ταξίδι θα ξεκινήσει αρχικά κάτω από το όνομα Paradox που στην πορεία θα αλλάξει σε Flotsam and jetsam. Σύντομα τη θέση του τραγουδιστή θα καλύψει ο Eric A. Knutson και η μπάντα θα αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα  με πολλά live και θα μοιραστεί τη σκηνή με μπάντες όπως  Megadeth, Riot Armored Saint, Malice, Exciter, Mercyful Fate. Μέσα στο 1985 η πάντα θα κυκλοφορήσει 2 demo με τίτλο  Iron Tears και Metal Shock τα όποια θα κάνουν αίσθηση στο underground. Η μπάντα θα κληθεί να συμμετάσχει σε συλλογές μια εκ των οποίων της Metal blade η οποία θα τους προσφέρει το πρώτο τους συμβόλαιο. Τον Ιούνιο του 1986 θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους με τίτλο "Doomsday for the Deceiver" το οποίο θα αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Εκεί θα έρθει και η πρώτη απώλεια καθώς ο Jason Newsted θα διεκδικήσει επιτυχημένα την θέση του Cliff Burton (που πρόσφατα είχε χάσει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα)  στους Μetallica. Την θέση του θα καλύψει προσωρινά ο Phil Rind από τους  Sacred Reich. Η μπάντα θα υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Elektra (εταιρεία των Metallica) και με καινούργιο μπασίστα τον Michael Spencer θα περιοδεύσει στη  Ευρώπη με τους Megadeth.

 

To 1987 είναι η χρονιά του "No Place for Disgrace" .  Η επιτυχία συνεχίζεται. Περιοδεία με τον King diamond στην Αμερική και στην Ευρώπη με Megadeth, Testament και Sanctuary. Νέο συμβόλαιο με την MCA/Universal και σβέλτα στο studio για τον επόμενο δίσκο. Το Μάιο του 1990 θα κυκλοφορήσουν το "When the Storm Comes Down".Το συγκεκριμένο album θα κερδίσει το κοινό όχι όμως και τον τύπο ο οποίος θα επιφυλάξει αντιφατικές κριτικές.  Μιλάμε για την αυγή της δεκαετίας του 90 όπου οι επιταγές της μουσικής βιομηχανίας έχουν αλλάξει και το thrash θα δεχτεί και αυτό το σχετικό πλήγμα.

 

 

Η κατάσταση θα επηρεάσει το σχήμα το οποίο θα συνεχίσει την πορεία του επιλέγοντας να εξελίξει τον ήχο του με πειραματισμούς στοχεύοντας προφανώς σε εκσυγχρονισμό του στυλ τους. Με αυτό το πλαίσιο θα κυκλοφορήσουν  τα "Cuatro","Drift and High","Unnatural Selection" και "My God". Η μπάντα στη συνέχεια θα παρουσιάσει αραιή δραστηριότητα θα συνεχίσει με τα μέλη της να ασχολούνται και με παράλληλα μουσικά projects. Την δεκαετία του 2000 θα κυκλοφορήσουν μια σειρά από live albums  και video καθώς και το  concept album Dreams of Death το 2005. Το2010 θα κυκλοφορήσει το "The Cold" ένώ το  2012 θα βγει το  "Ugly Noise". Μια deluxe έκδοση του "No Place for Disgrace" θα κυκλοφορήσει το 2014. Πρόκειται για επανηχογράφηση του κλασσικού δίσκου με αρκετούς guest μουσικούς ενώ για εκτεταμένη περιοδεία θα ακολουθήσει.

 

 

Η πορεία των Flotsam and jetsam παρόμοια με κάθε σχήματος αλλαγές μελών δίσκοι περιοδείες. Σε κανένα όμως μουσικό και καλλιτέχνη δεν αξίζει η γενικότητα. Πρόκειται για ένα σχήμα που άντεξε τον χρόνο και τις αντιξοότητες του χώρου μένοντας σταθερό στην αγάπη τους για τον metal ήχο κρατώντας την σημαία ψηλά δίνοντας τη δική τους μάχη . Το 2016 κυκλοφόρησε το ομότιτλο τους album που σηματοδοτεί την επιστροφή στον κλασσικό ήχο όπως τους πρέπει και του αξίζει.  Στις 20 του Οκτώβρη η σκηνή στο Κύτταρο και το κοινό θα  τους αναμένουν για μια βραδιά αφιερωμένη στον αγαπημένο speed/thrash ήχο. 

Γεράσιμος Δούρος

 

Copyright 2024. All Right Reserved.