Given the LIVE Chance Flashback: (Sabaton-Coat of Arms )

Sabaton-Coat of Arms (2010)

\r\n\r\n

\r\n\r\n

                    
\r\n                  Για τους Sabaton τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Σουηδοί, τιμούν το power metal ιδίωμα και ήδη έχουν 7 δίσκους με εμπορική επιτυχία. Παιδιά της Nuclear Blast από την εποχή του Coat Of Arms που έγινε και το πρώτο άλμπουμς που τους διέδωσε σε πολλά αυτιά και γι αυτό ξεθάβω αυτό σήμερα. Ίδια ομάδα για πολλά χρόνια, η ρήξη επήλθε μετά το Carolus Rex (πλατινένιο στην Σουηδία) όπου οι 4 από τους 6 της μπάντας έφυγαν για να δημιουργήσουν τους Civil War. Ωραίο και ταιριαστό όνομα. Για την ιστορία, έχουν μείνει μόνο τραγουδιστής και μπασίστας αλλά το περσινό ’’Heroes’’ φαίνεται να ευχαρίστησε τους οπαδούς τους άρα δεν έγινε και κανένα μεγάλο κακό γι αυτούς.
\r\n                         

\r\n\r\n

                           Το ’’Coat Of Arms’’ υπήρξε πολύ επιτυχημένο, καλλιτεχνικά και εμπορικά και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο συγκρότημα. Για πρώτη φορά δυο σιγκλς θα συνοδεύσουν την κυκλοφορία, μια πριν και μια μετά απο αυτήν. Το  ομώνυμο single αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από  τους Έλληνες οπαδούς τους μιας και αναφέρονται στο ιστορικό μας  ’’ΟΧΙ’’ στους Γερμανούς. Πάντως όλος ο δίσκος τους έχει πολεμική στιχουργική θεματολογία. Καθαρός ήχος, ευρωπαικός χαρακτήρας, μια ρευστή φωνή, ένα συμφωνικό τόνο, πολυφωνικά ρεφραίν συχνά, μικρά σε διάρκεια τραγούδια, σολαρίσματα, τα πάντα. Ότι χρειάζεται ένας οπαδός να ευχαριστηθεί 40 λεπτά heavy metal και να πιεί μια μπύρα. Οι συνθέσεις τους είναι επιστρωμένες με ηχηρές μελωδίες. Μελωδία πάνω στην μελωδία, τα πάντα μελωδικά. Τα πλήκτρα έχουν σημαντικό ρόλο στην μεγαλοπρέπεια που προσπαθούν να προβάλλουν ηχητικά, διπλές κιθάρες που χτίζει η μια πάνω στην άλλη. Θεωρώ πάντως ότι το μεγαλύτερο ατού των Sabaton είναι ο Joakim Bróden μιας και η φωνή του είναι από αυτές που θεωρούνται μοναδικές. Δεν έχει σημασία αν σου αρέσει ή όχι, το θέμα είναι ότι μπορείς να ξεχωρίσεις ένα τραγούδι της μπάντας, μόνο και μόνο ακούγοντας την φωνή του. Τα τραγούδια είναι απλά και βατά, ευκολοάκουστα και ευκολομνημόνευτα και με 1-2 ακούσματα ήδη έχεις απομνημονεύσει τις αγαπημένες σου στιγμές. Τα τυπάκια αντί για δάκτυλα, παίζουν με τσιγκέλια. Γνωστό θύμα και γω, αρέσκομαι πολλάκις στο ομώνυμο τραγούδι. Επίσης μεγάλη λατρεία το ’’The Final Solution’’ που βάζει λίγο κόφτη στις ξέφρενες ταχύτητες και αφήνει να ξεδιπλωθεί το συνθετικό τους ταλέντο. Και το ’’ Saboteurs’’ σε γαντζώνει με το πολυφωνικό του ρεφραίν. Βασικά όλη η μουσική είναι χτισμένη για τα φωνητικά αφού ΟΛΕΣ οι συνθέσεις είναι γραμμένες από τον Bróden (όπως και οι στίχοι, κάποιους τους μοιράζεται ή τους έχει γράψει ο Sundström-μπάσο). Λογικό μου ακούγεται να είναι τόσο απλή αλλά τόσο καρφωτικη η μουσική τους αφού είναι γραμμένη από τον τραγουδιστή, ειδικά αν δεν έχει ιδέα από κάποιο μουσικό όργανο και το μεγαλύτερο σκέλος δημιουργήται στο μυαλό του. Φτάνοντας στο τέλος του δίσκου δεν μπορώ παρά να αναφέρω το επιτηδευμένο κλεψιμέικο ριφ του ’’Metal Ripper ’’ που όπως πολύ καλά καταλάβατε είναι παρμένο από Judas Priest.

\r\n\r\n

                         To ’’Coat Of Arms’’ δεν είναι ο δίσκος που θα σε συντροφεύει για πάντα. Ούτε οι Sabaton. Είναι ικανοί να σε διασκεδάσουν και ζωντανά είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα μια και οι καλπάζοντες ρυθμοί τους και τα πολυφωνικά θα προ(σ)καλέσουν την βοήθεια των παρευρισκομένων. Να σφυρίζεις αμέριμνος τους ρυθμούς τους ενώ βρίσκεσαι στο λεωφορείο. Ή και να έρθεις σε μια πρώτη επαφή με τον μαγικό κόσμο του heavy metal.

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.