MONSTER MAGNET 10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

MONSTER MAGNET - Mindfucker (Official Video) | Napalm Records

Δε μπορείς να πεις κάτι για τους Monster Magnet. Μπορείς να πιείς όμως, διότι η δισκογραφία τους είναι βασισμένη σε όλων των ειδών τα πάθη και τα "λάθη". Στις 23 του Μάρτη κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ για να "πειράξουν" και πάλι το μυαλό μας . Άρπαξα λοιπόν την ευκαιρία και έκανα μετά κόπων και βασάνων ένα τυπικό Top-10. Το χαρακτηρίζω ως τυπικό διότι μπορείς να πάρεις αυτούσια τα άλμπουμ από το Superjudge ως και το Monolithic Baby και να είσαι καλυμμένος. Επειδή όμως αυτό δε μπορεί να γίνει, πίεσα τον εαυτό μου και διάλεξα τα 10 αγαπημένα μου τραγούδια από τη συμμορία του Dave Wyndorf.  Απολαύστε λοιπόν 10 αγαπημένα τραγούδια μιας από τις μπάντες που κράτησαν το λάβαρο του heavy rock ψηλά στη δύσκολη δεκαετία του '90 και παραπέρα.

SUPERJUDGE

Το κωλοπαιδίστικο στυλ του Dave Wyndorf και κατ'επέκταση των Monster Magnet είναι αυτό που με είχε κερδίσει τότε σαν νέο και ανέμελο αγόρι. Το ομώνυμο κομμάτι του "Superjudge" άλμπουμ  είναι ένα τέτοιο τραγούδι με τον φρόντμαν των Magnet να φτύνει τους στίχους στον τοίχο με ένα απαθές attitude, δείχνοντας πως δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. "Step in to the back of my van, swim through a lake of fire" λέει κάποια στιγμή με περίσσια αυτοπεποίθηση σε αυτό τον εξάλεπτο stoner rock οργασμό.

 

TWIN EARTH

Το "Twin Earth" με την κοσμική του κιθαριστική έκρηξη ήταν το ένα από τα 2 singles του άλμπουμ που συνοδεύονταν και με τα αντίστοιχα βίντεο. Το δεύτερο κομμάτι του "Superjudge" είναι σαν μια αθώα "κλεψιά", ειδικά στο riff,  του "Mesmerization Eclipse" του Captain Beyond, μιας φιγούρας που επηρέασε αρκετά τον Wyndorf. Αυτό το στοιχείο το βλέπουμε και σε άλλα άλμπουμ. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας φόρος τιμής του Wyndorf στους ήρωες της εφηβείας του. 

DOPES TO INFINITY

Και αυτή ακριβώς η παραπάνω επισήμανση μας δίνει μια καλή πάσα για να μεταβούμε στο επόμενο άλμπουμ της μπάντας και το αγαπημένο μου "Dopes to Infinity" που είναι και το ομώνυμο κομμάτι του τρίτου δίσκου των Magnet. Το riff αυτού του τεράστιου σε σημασία τραγουδιού έχει επιρροές από το "World Tamer" των Sir Lord Baltimore, δείχνοντας την τάση της μπάντας να ενσωματώνει με δραστικό τρόπο τις επιρροές της στα τραγούδια της. Το τραγούδι και συγκεκριμένα ο βασικός σκοπός του βγάζει  επίσης μια Σαμπαθίλα και είναι το ιδανικό άνοιγμα σε ένα εξαιρετικό άλμπουμ. Ο ίδιος ο Wyndorf έχει δηλώσει πως είναι ένα τραγούδι γραμμένο και αφιερωμένο στους fan της μπάντας.

NEGASONIC TEENAGE WARHEAD

Η εταιρεία στο "Dopes..." είχε αφήσει ελεύθερο τον τρελο-Dave να κάνει ό,τι το ψυχεδελικό του μυαλό κατεβάσει. Και αυτός το έκανε. Στο "Dopes..." έφτιαξε ένα κόσμο στον οποίο ήθελε να μείνει για πάντα εκεί όπως δήλωσε ο ίδιος ο τραγουδιστής/κιθαρίστας. Από την εταιρεία του εισηγήθηκαν όμως να δημιουργήσει έστω ένα κομμάτι αναγνωρίσιμο στο κοινό, ένα κομμάτι εμπορικό που μπορεί έστω να σκαρφαλώσει στα chart. Ο Wyndorf σαν βασικός και ίσως ο μόνος συνθέτης της μπάντας τότε, τους παρέδωσε περήφανα το "Negasonic Teenage Warhead" που ουσιαστικά είναι και το πρώτο χιτάκι της μπάντας. Ο ίδιος δηλώνει πως του ήταν τόσο εύκολο που το έγραψε σε μισή ωρίτσα! Το βίντεοκλίπ αυτού του υπέροχου άσματος βγήκε τόσο τρελό που σόκαρε ακόμα και την ίδια τη μπάντα.

CROP CIRCLE

Για όσους αναρωτιόνταν πως θα ήταν ποιοτικά το "Powertrip" άλμπουμ των Magnet, μόνο το εναρκτήριο κομμάτι αρκεί για να διώξει κάθε σύννεφο αμφιβολίας . Το "Crop Circle" είναι ένα από τα πιο δυνατά μπασίματα σε rock δίσκους και όχι μόνο. Το βασανιστικό intro στην αρχή μέχρι να μπουν οι ισοπεδωτικές κιθάρες σου δίνει μια δυο στιγμές να ανασάνεις. Το Crop Circle δείχνει από την αρχή πως το "Powertrip" άλμπουμ δεν θα είναι τόσο ντοπαρισμένο με ψυχεδέλεια αλλά με ένα rock & roll attitude. Μετά και το Crop Circle συμπέρανα πως ούτε καν ο Hetfield δεν ουρλιάζει "yeah" με τόσο εμβληματικό τρόπο όπως ο Dave Wyndorf.

POWERTRIP

Για το "Powertrip" άλμπουμ ο Wyndorf μετακόμισε 15 χιλιόμετρα έξω από το Las Vegas. Δεν το έκανε για τα καζίνο από την πλευρά του χαρτοπαίκτη αφού έχει δηλώσει ότι δεν έχει σχέση με το τζόγο. Το έκανε από την πλευρά του παρατηρητή. Παρατηρούσε τον κόσμο και έγραφε κάθε ημέρα και ένα τραγούδι για αρκετό καιρό. Το ομώνυμο έπος είναι κολλητά με το "Crop Circle" και σε κάνει να αναρωτιέσαι τι αλμπουμάρα ακούς. Όταν μπαίνει δε ο στίχος "I'm never gonna work another day in my life, the gods told me to relax..." τότε γίνεσαι ένα με το τραγούδι. Γενικότερα αυτό το άλμπουμ έβαλε τους Magnet από τα αλώνια στα σαλόνια. Τα "Crop Cirle" και "Powertrip" συγκεκριμένα συμπεριλήφθηκαν και σε soundtrack από videogames και ταινίες.

MELT

Το "God Says No" σαν άλμπουμ είναι πολυσυλλεκτικό και έχει πολλές διακυμάνσεις. Το "Melt" ου ανοίγει το 5ο full length άλμπουμ βγάζει μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Τα φωνητικά του Wyndorf, ο mid tempo ρυθμός, οι στίχοι, όλα αυτά βγάζουν ένα κρυμμένο προβληματισμό, μια καταπιεσμένη θλίψη που έχει γίνει οργή.  Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον Jack Kirby ο οποίος ήταν δημιουργός  πολλών θρυλικών χαρακτήρων comics τόσο της DC όσο και της Marvel όπως οι Fantastic Four, ο Hulk, ο Captain America κ.α.. Ο θάνατός του πέρασε εντελώς απαρατήρητος διότι απεβίωσε μια ημέρα μετά την αυτοκτονία του Curt Kobain.

HEADS EXPLODE

Οι Magnet "χτύπησαν" το Millennium με ένα σκοτεινό άλμπουμ που είχε όμως και στιγμές όπως το "Heads Explode" που άνετα κολλούσε και στο προηγούμενο τους άλμπουμ. Αυτός ο pop surf ήχος στην αρχή δίνει ένα groove και είναι θανατηφόρος  συνδυασμός με το βιντεοκλίπ. Βάλτε στο τσουκάλι και τις κατακλυσμικές κιθάρες  από τον ξανθό θεό Ed Mundell και με διαφορά είναι το "χιτάκι" του "God Says No".

MONOLITHIC

Αν τα βίντεο των Magnet δεν έχουν αιθέριες υπάρξεις να λικνίζονται τότε δεν είναι σωστό Monster Magnet βίντεο. Έτσι λοιπόν και στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού από το ομώνυμο άλμπουμ. Το ομότιτλο τραγούδι είναι ρυθμικό με τις κιθάρες και γενικότερο το ύφος του άλμπουμ να είναι πιο απλουστευμένο.

UNBROKEN (HOTEL BABY)

Αφού άφησα έξω το σούπερ χιτάκι τους, το "Space Lord", είπα να εντάξω στη λίστα το "Space Lord " του 6ου άλμπουμ τους. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το "Unbroken (Hotel Baby)" . Δε θες και πολύ να κάνεις το συνειρμό αν δεις τα βίντεο που λίγο πολύ χαζομοιάζουν. Είναι λίγο τσιχλόφουσκα το τραγούδι για τα δεδομένα των Monster Magnet αλλά είναι ότι πρέπει για λίστα Σαββατιάτικης εξόδου.

Superjudge των επιλογών ο Γιώργος Γράντης

Copyright 2024. All Right Reserved.