Metalzone.gr - We promote metal music in greece - Interviews
. : IMMENSITY
Posted by Anastasia Kitsiou at 13/05/2016, 12:07 am

           Οι Immensity είναι μια μπάντα από το 2009 και παίζουν doom/death κοντά σε μπάντες όπως οι My Dying Bride, Novembers Doom και άλλες...στις περιεκτικότατες απαντήσεις ο Λεωνίδας Χατζημιχάλης, ex Fatal Morgana, ex Equal Vector,  τραγουδιστής της μπάντας.

-Για αρχή συστησέ μας τους Immensity ...ποιες είναι οι βασικές επιρροές?

Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ Στέφανε για την ευκαιρία που μου δίνεις να σου πω μερικά πράγματα γύρω από τη μπάντα. Η μπάντα είναι δημιούργημα του Ανδρέα Κελέκη στις κιθάρες.  Εγώ όμως προσχώρησα αρκετά πιο μετά κι ανέλαβα τα φωνητικά, μέσα στο 2011-2012 ήρθε στη μπάντα ο Γιάννης Φιλιππαίος στα τύμπανα ( Decemberance ,Daylight misery ) λίγο καιρό μετά η μπάντα συμπληρώθηκε από το Χρήστο Μαρκόπουλο στη κιθάρα. Τον Γιώργο Κριθάρη στο μπάσο και τέλος με την Χρύσα Κουρέντα στα πλήκτρα . Είχαμε για πολύ καιρό session στο μπάσσο το Νικολα Λουκοπουλο

Οι βασικές επιρροές έχουν ως βάση το doom - death που όμως μένει ανοιχτό σε οτιδήποτε μπορεί να κάνει πιο ενδιαφέροντο ηχητικό αποτέλεσμα ακόμα και από άλλα μουσικά ηχοτόπια. Σαν μπάντες όλοι μας αγαπάμε τους Μy Dying Bride, Paradise Lost, Anathema ως απαρχή και μετά ακολουθούν ότι αγαπάει και ακούει ο καθένας ξεχωριστά, όπως οι Τhe Gathering (κυριως από το Mandylion και έπειτα) οι Katatonia,  Novembers Doom, Ahab, Saturnus, Daylight Dies, Draconian, Οpeth και φτάνουμε ακόμα και στους Dead Can Dance,  King Crimson, Candlemass και στους Fates Warning (ω ναι δεν το κρύβουμε !)

 

-Λίγα λόγια για την διαδικασία της δημιουργίας των τραγουδιών, και της ηχογράφησης.

Η διαδικασία αρχίζει κυρίως όταν υπάρχει έμπνευση,  άρα δεν βάζουμε κάποια χρονικά όρια ούτε ορίζουμε και τη στιγμή, αρκεί να υπάρχει κάποια έμπνευση, κάποιο κέντρισμα, αλλιώς μπορεί να μας πάρει αρκετά χρόνο, μέχρι να έρθει ένας ανύποπτος χείμαρρος από ιδέες .Τότε είναι και η στιγμή που κάποιοι από εμάς (συνήθως είμαι από τους πρώτους που θα χτυπήσω τη πόρτα ) που θα βρεθούμε να βάλουμε κάτω κάποιες αρχικές ιδέες, μετά από λίγο θα λυθεί η ιδέα σε κάτι πιο χειροπιαστό και το αποτέλεσμα είναι σιγά –σιγά και η τελική μορφή η ένα ολόκληρο τραγούδι, φυσικά μετά από κάποιο απαραίτητο χρόνο, ωριμάζει και μοιράζεται σε όλους, όπως και αν τελικά αν θα αρέσει η απλά περνάει από επεξεργασία. Όσον αφορά την ηχογράφηση, γίνονται διάφορα δοκιμαστικά που και αυτά μοιράζονται, κυρίως κάποια mp3 που ακούει ο καθένας με την ησυχία του για να μελετήσει. Έτσι φτάνουμε και στο στάδιο ενός τραγουδιού. Φυσικά όχι όλες οι ιδέες εγκρίνονται, οι περισσότερες όμως στο τέλος γίνονται αποδεκτές από όλους.

 

 • Βλέπω ότι είστε ενεργοί από το 2009,  και βλέπω λίγες αλλαγές στο line up, στα πλήκτρα...είστε και λειτουργείτε σαν μια παρέα?...πόσο σας δυσκόλεψε και πόσο έκανε τα καλύτερα – ομορφότερα τα πράγματα  αυτό?

       Ακριβώς, όπως ανέφερα και στην αρχή, οι IMMENSITY δημιουργήθηκαν το 2009 από τον Aνδρέα αν και ηταν ακόμα σε πολύ αρχική μορφή  παρόλα αυτά θυμάμαι κάποιες ηχογραφήσεις  με άλλα μέλη, τολμώ να πω ότι υπήρχαν και αρκετά Βlack metal στοιχεία αλλα εύκολα διέκρινε κανείς ότι το Doom, Death ήταν η κύρια επιρροή που θα εξελισσόταν, όσον αφορά  κάποιες αλλαγές μελών ηταν αναπόφευκτες, μέχρι σήμερα όμως διατηρούμε άριστες σχέσεις με όλα τα παιδιά που έφυγαν, όσο για την τωρινή σύνθεση έχουμε την Νόρα Κουτσούρη στα πλήκτρα για πάνω από ενάμιση χρόνο τώρα και δημιουργούμε όλοι μαζί μουσική όσο και κάνουμε παρέα και πέρα από αυτήν δημιουργεί όντως μια ωραία ατμόσφαιρα η όλη φάση !

 

 

 • Πόσο σας/σε καλύπτει ο όρος Atmospheric Doom Death?...τον θεωρείς ταμπέλα?...σε περιορίζει ή σου δίνει προοπτικές καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης?
 •  
 • Οι ταμπέλες δημιουργήθηκαν περισσότερο για να κατατοπίζουν τον ακροατή πριν ακούσει τον καλλιτέχνη, κατά τ’άλλα δεν μας πειράζουν οι ταμπέλες, δεν είμαστε απαραίτητα υπέρ ούτε κατά, αν βοηθούν για την περιγραφή του ήχου μας, ας μας μας πουν ότι ήμαστε για κάπιους μια ατμοσφαιρικά rock μπάντα, ακόμα καλύτερα για μας γιατί κάπως έτσι ήταν και οι Pink Floyd που όλοι αγαπούμε και εκτιμούμε, άρα τίποτα δεν μας περιορίζει είτε μπουν ή δεν μπουν ταμπέλες εμείς θα δημιουργούμε τη μουσική που μας εκφράζει ! 

 

 •  Το The Isolation Splendour  ήταν από καιρό έτοιμο και κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την BadMoodMan Music και την Hypnotic Dirge σε 500 κόπιες, ...έχετε κάποιες άλλες σκέψεις – σχέδια για την διανομή και προώθηση του δίσκου?...σκέφτεστε και το format του βυνυλίου?

 

 • Aκριβώς οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2014 μαζί με τη μίξη που όμως τελικά πέρασε από μικρές βελτιώσεις  μιας και η εταιρία έπρεπε να βάλει τη κυκλοφορία του άλμπουμ σε σειρά προτεραιότητας λόγω άλλων κυκλοφοριών, πράγμα που σήμαινε πάνω από μισό χρόνο  υπομονής, παράλληλα είχαμε όμως το χρόνο να προετοιμαστούμε πιο κατάλληλα, οπότε όλα πήγαν καλά στο τέλος .Τα σχέδια πάντως μελετούνται πάντα μαζί με την εταιρία που είναι προς όφελος όλων. Όλα έχουν μπει σε σωστή τροχιά προώθησης, από εκεί και πέρα οι εταιρία γνωρίζει τα περι διανομής και είμαστε συνεχώς σε επαφή και συνεννόηση.  

 

 • Πόσο ενδιαφέρον καλλιτεχνικά είναι να δημιουργείς  σκοτεινή μουσική στην Ελλάδα?
 • Προσωπικά θα το έβλεπα αλλιώς δηλαδή πως το βλέπει  ο καθένας το θέμα δημιουργία, δεν γνωρίζω για τους άλλους, πάντως όσον αφορά εμένα και τη μπάντα, χαιρόμαστε να δημιουργούμε μουσική που «μιλάει»  σε μας πρωτίστως και φυσικά στον ακροατή, είτε με ηχοχρώματα, ερμηνείες, κάποιες ανάσες και περάσματα, με φως η σκοτάδι, ακόμα και η διάρκεια ενός τραγουδιού έχει καποιο απώτερο σκοπό, δεν δημιουργούμε ποτέ κάτι που θα κουράσει η προβληματίσει τους ίδιους, πόσο μάλλον τον ακροατή, αν καμιά φορά ξεφεύγουμε, ας μας συγχωρέσει, η μουσική η ίδια μας λέει πρώτα τι να κάνουμε κ εμείς απλα ακολουθούμε ! 

 

 • Το The Isolation Splendour αρέσει και σε μένα και διαβάζω καλές κριτικές. Κυρίως οι μελωδίες αλλά και τα καθαρά – brutal φωνητικά. Λεωνίδα πόσο σε δυσκόλεψαν και τι ήταν αυτό που σε έκανε να δοκιμάσεις αυτά τα φωνητικά?

 

 •  Χαίρομαι που με ρωτάς ! Η αλήθεια είναι οτι προέρχομαι από «άλλο» μουσικό χώρο ,κυρίως ως φωνή, κατάφερα όμως αρκετά εύκολα να προσαρμοστώ, ήδη γνώριζα το είδος ως ακροατής για πολλά χρόνια, μου άρεσε και μου αρέσει πάρα πολύ το  Doom , Death που σφύζει στη cd - θηκη μου κι όχι μόνο ! Κάπου όμως ήταν και ένα κρυφό μου όνειρο, αυτή η εναλλαγή καθαρών με ακραίων φωνητικών, έπρεπε όμως πρώτα να εξασκηθώ, να μάθω τα μυστικά μονοπάτια ,που όμως δεν διαφέρουν και πολύ από τον τρόπο η την τεχνική των καθαρών φωνητικών, πρώτα κοιτάς να μην κανεις ζημιά στις φωνητικές σου χορδές και μετά γίνεται η σωστή τοποθέτηση, τέλος έρχεται και η κατάλληλη ερμηνεία, ανάλογα το πώς αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή και οι στίχοι τι θα σου πουν για να τους εκφράσεις σωστά, κλείνεις τα μάτια και φαντάζεσαι εικόνες άλλωτε υποχθόνιες, ονειρικές και άλλοτε γεμάτος οργή και συναίσθημα βγάζεις αυτό που έχεις μέσα σου, είναι θέμα παιδείας εξάσκησης και το πώς αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή, φυσικά είναι πολλά ακόμα που έχω να μάθω, την επόμενη φορά, με την πρώτη ευκαιρία!

 

 •  Έχετε κάνει κάποια live…ποια είναι τα συναισθήματά σου όταν σβήνουν τα φώτα...έρχονται και άλλα live στο άμεσο χρονικό διάστημα?

 

 • Έχουμε κάνει  μόλις τέσσερις  εμφανίσεις μέχρι στιγμής και κάθε φορά όλο και κάτι διαφορετικό  θα έχουμε μπροστά μας, κυρίως νιώθεις τη βελτίωση, η σκηνή κάθε φορά θα έχει και κάτι νέο να σου προσφέρει, ένα βλέμμα του κοινού  μπορεί να σε γεφυρώσει, να προσπαθήσεις για το καλύτερο που μπορείς να ξεπεράσεις τον αρχικό φόβο και να χαθείς στο νεφέλωμα του χώρου και του ήχου σου, στο τέλος  θα κρατήσεις αυτά που έζησες  και ένιωσες και θα τα ξεδιπλώσεις ακόμα πιο αρμονικά και όμορφα την επόμενη φορά,  γιατί έμαθες κάτι που θα σου μείνει .Φυσικά και ευελπιστούμε σε μελλοντικές εμφανίσεις, σύντομα η λίγο πιο μετά θα δούμε .  

 

 

 

 

 

 • Το official lyric video για το Sullen πέρα από τις πανέμορφες γκρίζες εικόνες και τις σκοτεινές μελωδίες και στίχους, αντιπροσωπεύει το ύφος και τον ήχο του δίσκου?
 •  
 • Σ ‘ευχαριστώ και χαίρομαι που σου άρεσε ,πραγματικά είναι ένα αρκετα διαφορετικό απ ‘οτι συνήθως lyric video/clip , γυρίστηκε εξ’ολοκλήρου στο Καναδά ,είναι όντως μοναχικό το τοπίο που εκφράζει ιδανικά τους στίχους. Το σίγουρο είναι ότι αρέσει σε όλους μας, ίσως γιατί σε ένα τραγούδι σαν το «Τhe Sullen”συνδυάζει όλες τις πτυχές των Ιmmensity,  όπως μελωδία, πόνος, φως, σκοτάδι, λύτρωση, ίντριγκα, οργή, απώλεια και στο τέλος λύτρωση πριν την γαλήνη, θα τα βρεις όλα εκει !

 

 • Λεωνίδα μια ερώτηση πιο προσωπική...με το πλούσιο καλιτεχνικό παρελθόν που έχεις με Fatal Morgana , Equal Vector και άλλες μπάντες που είχαν κάνει αίσθηση στον χώρο του underground, τι έχεις αποκομίσει εσύ για σένα όλα αυτά τα χρόνια

 

 • Έμαθα πολλά από μια αρκετά νεαρή ηλικία, πως είναι να δημιουργείς  και να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να κρατάς ατόφια τα πιστεύω σου, ακόμα και αν έρθεις σε διαφωνία, όλα είναι κομμάτι του παζλ που συμπληρώνεις,μαθαίνεις συνεχώς, δοκιμάζεις, προβληματίζεσαι,αγανακτείς και χαίρεσαι, κάποια πράγματα και άνθρωποι θα μείνουν εκεί για πάντα και  άλλα απλά δεν θες να τα θυμάσαι κάποτε όμως τα θυμάσαι και λες ένα μεγάλο ευχαριστώ στη ζωή που σου έμαθε,  κάτι κέρδισες και κάτι έχασες, δεν ‘εχει και πολύ σημασία, ίσως όμως έχει.. και πολύ μάλιστα ! ..no regrets !

 

 • Όπως συνηθίζεται τελευταία κλείσε εσύ την συνέντευξη όπως θέλεις.

 

Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την ευκαιρία που μου έδωσες Στέφανε, είμαστε οι IMMENSITY, ευχαριστούμε εσένα κ το metalzone αλλά και όλουςγια την υποστήριξη και το ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια που απλά δείχνουν ακόμα την αρχή του δρόμου ,εύχομαι το "The Isolation splendour" μέσα από την «απομόνωση» της ακρόασης του να φέρει τον ακροατή σε ένα όμορφο φως η σκοτάδι θα το δει άλλωστε, πάντα υπήρχε και υπάρχει μέσα μας, αρκεί να το βρεις, και να μη το φοβάσαι ..σε περιμένει να γίνει φίλος σου!

 

Στέφανος Στεφανίδης
Metalzone.gr - We promote metal music in greece - Reader comments
Name:
Email:
Comment:
Security:

Metalzone.gr - We promote metal music in greece - Interviews
Posted by Hellena Mihailidou at 11/05/2017, 7:04 pm
Posted by Gerasimos Douros at 18/03/2017, 8:51 pm
Posted by Anastasia Kitsiou at 02/03/2017, 10:25 pm
Posted by Anastasia Kitsiou at 02/03/2017, 10:19 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 08/02/2017, 7:56 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 18/01/2017, 7:33 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 07/01/2017, 12:23 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 13/12/2016, 10:24 pm
Posted by Anna Lazarakou at 31/10/2016, 7:25 pm
Posted by Gerasimos Douros at 20/06/2016, 10:17 am
Metalzone.gr - We promote metal music in greece - LivesMetalzone.gr - We promote metal music in greece - Live reports
Posted by Hellena Mihailidou at 15/02/2017, 12:05 am
Posted by Hellena Mihailidou at 12/01/2017, 3:53 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 05/12/2016, 10:32 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 12/03/2017, 10:00 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 20/06/2016, 1:39 pm
Posted by Anastasia Kitsiou at 23/03/2017, 11:36 pm
Posted by Anastasia Kitsiou at 07/02/2017, 10:07 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 27/09/2016, 5:49 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 06/02/2017, 2:30 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 27/10/2016, 5:26 pm
Metalzone.gr - We promote metal music in greece - Articles
Posted by Hellena Mihailidou at 23/05/2017, 12:33 am
Posted by Hellena Mihailidou at 01/03/2017, 12:18 am
Posted by Lambros Panetas at 06/02/2017, 10:48 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 03/02/2017, 1:21 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 31/01/2017, 11:05 pm
Posted by Kostas Xrisogelos at 31/01/2017, 9:57 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 26/01/2017, 3:38 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 24/01/2017, 10:26 pm
Posted by Anastasia Kitsiou at 15/01/2017, 9:30 pm
Posted by Hellena Mihailidou at 30/12/2016, 2:24 pm
Metalzone.gr - We promote metal music in greece - Monuments