Different Eyes...Different World

Manos Fatsis & Dee Theodorou - Different World

Δύο από τις πιο αξιόλογες φωνές της σκηνής μας "υψώνουν" τις φωνές τους ενάντια στην παιδική εργασία... Όπως αναφέρουν παρακάτω στο δελτίο τύπου :

Είναι γεγονός ότι το Metal καταπιάνεται με διάφορα θέματα και πολλές φορές ενώνει τις δυνάμεις του με τη γενική κατακραυγή απέναντι σε καθεστώτα και καταστάσεις που λυμαίνονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η χρήση παιδικής εργασίας (sic) είναι ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους καθημερινά, είναι όμως μία κατάσταση που δύσκολα θα παύσει να υφίσταται, αφού άλλοι άνθρωποι, μιαρά σκεπτόμενοι, κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίζεται και να καταστρέφει ένα σωρό αθώα πλάσματα καθημερινά. Το ότι μεγάλες πολυεθνικές έχουν στη «δούλεψή» τους παιδάκια, τα οποία δουλεύουν κάτω από συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, είναι ένα ακόμα στατιστικό δεδομένο; Εσύ το δέχεσαι; Και αν όχι, τι κάνεις γι’ αυτό;

Ο Δημήτρης Θεοδώρου (ILLUSORY) και ο Μάνος Φατσής (Session Singer / Composer) ενώνουν τις δυνάμεις τους, πέρα από σύνορα και χώρες, πέρα από πολιτικές και «οπτικές γωνίες». Το τραγούδι “Different World” που από κοινού συνέθεσαν, κάνει λόγο εκτός των άλλων και για το μείζον θέμα της εκμετάλλευσης των παιδιών και το γεγονός ότι όλοι ξέρουν, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Ίσως κάποιοι – ελάχιστοι – να ευαισθητοποιούνται, αλλά οι μάζες κοιμούνται τον ύπνο του… όχι πάντως του δικαίου.

Κογκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα… Η Αφρική κρατά τα θλιβερά σκήπτρα και φως δεν φαίνεται από πουθενά. Αισθάνεσαι κάπως άσχημα τώρα; Ο καναπές σου έπαψε να είναι τόσο άνετος; Και για εμάς το ίδιο. Το “Different World” γράφτηκε για να βροντοφωνάξει, να προκαλέσει μούδιασμα και σκέψη, να ταράξει τα νερά. Όποτε το ακούς, απλά σκέψου… ίσως μετά να μπορέσεις να πράξεις κιόλας… Ίσως μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις ότι όταν χρησιμοποιείς τη μάνικα για να πλύνεις το αυτοκίνητό σου, όλο αυτό το νερό που δαπανάς φτάνει για να ξεδιψάσει μια ολόκληρη συνοικία σε ένα χωριό κάποιας χώρας. Όταν ανάβεις το φως και το αφήνεις ανοιχτό όλο το βράδυ, σε κάποιο άσχετο δωμάτιο του σπιτιού, για να ξέρουν όλοι ότι «είσαι μέσα», όλη αυτή η ενέργεια θα έκανε μια κωμόπολη στο πουθενά της Αφρικής να ξεφύγει από τη μιζέρια του σκοταδιού. Όταν τραβάς φωτογραφίες με το πανάκριβο κινητό σου και τσεκάρεις συνεχώς το status σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στάσου για ένα λεπτό. Τόσο χρειάζεται για να ακούσεις πως το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης δεν έχει κάνει ποτέ ένα τηλεφώνημα.

Κοίτα λοιπόν να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις, που είσαι ασφαλής, μακριά από δυστυχίες. Πάψε λοιπόν να γκρινιάζεις για μικρότητες, πάψε να θεριεύεις τα «θέλω» σου. Κοίτα γύρω σου, ξύπνα! Μίλα!

To ποίημα “ÇOK KONUŞMA”, του οποίου ο τίτλος σημαίνει «Σώπα, μη μιλάς» και βρίσκεται στη συλλογή “NUTUK MAKINESI” (1958), έχει γραφτεί από τον Τούρκο συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή Aziz Nesin (Mehmet Nusret Nesin). Η αφήγηση στα ελληνικά ανήκει στη σκηνοθέτιδα Μαριέτα Ριάλδη η οποία απεβίωσε το 2013.
 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.