KATATONIA LIVE IN ATHENS

KATATONIA: LAST WINTER’S NIGHT WILL BE THE NEW DAY

Οι Σουηδοί Katatonia ξεκινούν ένα νέο μουσικό ταξίδι, έχοντας στο δισάκι τους  το προ δεκαετίας σπουδαίο ‘’Night Is The New Day’’, στην καρδιά τους την σχεδόν τριάντα χρόνια στενή και ζεστή σχέση με το κοινό τους και στην άκρη του μυαλού τους την επερχόμενη κυκλοφορία του δωδέκατου δίσκου τους με τον τίτλο ‘’City Burials’’. Ξεκινούν σε αυτό το ταξίδι, μια νέα περιοδεία, η οποία στις 28 του Φλεβάρη θα περάσει και από τα μέρη μας. ‘’Night Comes Down Over Europe’’ η επονομασία της περιοδείας. Πιο συγκεκριμένα στο Gagarin 205 που εκείνη την βραδιά θα γεμίσει με τους ήχους του Σουηδικού doom/death αλλά και με τις πιο εναλλακτικές rock/metal μουσικές των σημερινών Katatonia.  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μοναδική βραδιά που θα έχει σαν σκοπό να τιμήσει  το  ‘’Night Is The New Day’’, μαζί με άλλες δυνατές στιγμές των Katatonia.

Όταν οι Katatonia ξεκίνησαν, ήταν η εποχή που ο σκοτεινός doom/death ήχος άνθιζε στην Αγγλία, με τρία σχήματα, My Dying Bride, Anathema, Paradise Lost που μαζί με τους Σουηδούς δημιούργησαν, γιγάντωσαν, μάτωσαν ένα ήχο που από την μία ήταν σκοτεινός, ευαίσθητος, απαισιόδοξος, αλλά κάπου εκεί  άπλετο φως τον έλουζε, μέσα από τις πανέμορφες μελωδίες και τα εκπληκτικά τραγούδια που σκάρωναν. Κάπου εκεί οι Anders "Blakkheim" Nyström και Jonas Petter Renkse με όχημα τους Katatonia μας έδωσαν τα ‘’Dance of December Souls’’ (1993), ‘’Brave Murder Day’’ (1996), ‘’Discourraged Ones’’ (1998) με το τελευταίο να έχει εμφανή σημάδια εναλλακτικών πιο προοδευτικών ήχων. Αυτή η προοδευτική αλλαγή έγινε ο νέος τους εαυτός στα ‘’Tonight’s Decision’’ (1999), στο καταπληκτικό ‘’Last Fair Deal Gone Down’’ (2001), στο μελωδικό ‘’Viva Emptiness’’ (2003), στο Θεοσκότεινο ‘’The Great Cold Distance’’ (2006). Και έρχεται ο Νοέμβρης του 2009 και το ‘’Night Is The New Day’’.

Πρέπει εδώ, ερυθριώντας από ντροπή, να πω ότι η πρώτη μου ακρόαση στο ‘’Night Is The New Day’’ ήταν μια ολέθρια σύγκρουση. Κάπου με τσίτωσε, κάπου με χάλασε, σίγουρα δεν το κατάλαβα, δεν έπιασα δηλαδή το μεγαλείο του. Κάτι που έγινε, ευτυχώς, μετά από κάποιες ακροάσεις όπως ακριβώς του έπρεπαν. Χωρίς καμιά άλλη παρεμβολή, χωρίς τίποτα άλλο, παρά μόνο το ‘’Night Is The New Day’’ και εγώ. Έτσι κομμάτια σαν το "Foresaker", ‘’The Longest Year’’, “Idle Blood”, ‘’Onward into Battle’’, “Liberation”, “Nephilim”, ‘’Day And Then The Shade’’ μαζί με το σύνολο ουσιαστικά του δίσκου έγιναν ξεχωριστοί και αχώριστοι σύντροφοι, στις συχνές πια ακροάσεις του δίσκου. Δεν ξέρω πως ακριβώς οι Katatonia σκοπεύουν να τιμήσουν το ‘’Night Is The New Day’’, αυτήν την Χειμωνιάτικη βραδιά, αλλά σίγουρα μέσα στην ζωντανή αυτή ατμόσφαιρα θα είναι μια ακόμα ξεχωριστή εμπειρία.

Το 2012 οι Katatonia μας έδωσαν το Dead End Kings’’ και το 2013 μας το ξανά έδειξαν με μια εναλλακτική ‘’Dethroned & Uncrowned’’ κυκλοφορία. Το 2016 κυκλοφόρησε το ‘’The Fall Of Hearts’’ ο μέχρι στιγμής τελευταίος τους δίσκος. Σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει το ’City Burials’’ από το οποίο έχουμε ήδη γνωρίσει το ‘’Lacquer’’ από το ομώνυμο single και official video clip και μας έχει φτάσει την προσμονή στο απροχώρητο.   

Τι να αναμένουμε τώρα στις 28 του Φλεβάρη στο  Gagarin 205; Σίγουρα κάτι που θα αξίζει ένα τόνο χρυσάφι και θυμόμαστε για καιρό. Και από την ονειρική απόδοση των Katatonia, κάτι που είναι δεδομένο. Αλλά προφανώς και από το προσδοκόμενα ονειρικό σετ λιστ.  Με αυτές τις σκέψεις μετράμε τις μέρες και αναμένουμε τα καλύτερα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.metalzone.gr/events/katatonia-live-athens

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1170752409795573/

Στέφανος Στεφανίδης

Copyright 2024. All Right Reserved.