SADWINGS - LONELY HERO

Sadwings - Lonely Hero 1985 (FULL ALBUM) [Heavy Metal]

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΛΥΡΙΚΟΥ HEAVY METAL

Είναι λίγο δύσκολο για έναν αφοσιωμένο οπαδό του κλασικού Heavy Metal να βλέπει ονόματα και ονομασίες όπως Sadwings ή Lonely Hero και να μην συγκινηθεί, αναζητώντας να μάθει τι μουσική υπάρχει πίσω από ένα τέτοιο συγκρότημα και δίσκο. Έχει άραγε σχέση με το Sad Wings of Destiny ή ίσως με Warlord που είχαν πολλά κομμάτια για μοναξιά και ήρωες;

Η αλήθεια είναι ότι το ποιητικό αυτό καταπληκτικό όνομα και συγκρότημα δεν έχει σχέση με τους Judas Priest, αλλά με τους Warlord σίγουρα υπάρχει σχέση ως προς το συναίσθημα και τον λυρισμό.

Το Lonely Hero είναι το μοναδικό άλμπουμ των Σουηδών Sadwings που κυκλοφόρησε το 1985 από την Criminal Response, και θα επανακυκλοφορήσει από την Cult Metal Classics στις 31 Οκτωβρίου. Σε όλον το δίσκο υπάρχουν διακριτικά πλήκτρα στο ύφος όμως των Warlord, αν και οι Sadwings δεν είναι power metal. Τα πλήκτρα δεν πρωταγωνιστούν αλλά προσθέτουν στο όλο συναίσθημα που θέλει να βγάλει η μπάντα με τις μελωδίες της.

Από τα 8 τραγούδια του δίσκου, τα 5 πρώτα άνετα καταχωρούνται στα  αριστουργήματα του μελωδικού-λυρικού heavy metal. Από τις πρώτες νότες του “Love in the Third Degree” ο ακροατής έρχεται αντιμέτωπος με εξαιρετικές μελωδίες και φοβερά ρεφρέν, και συνειρμοί με μπάντες όπως οι Warlord, οι Βρετανοί Ritual (του “Into the Night”) ή οι συμπατριώτες τους Parasite και Jackwave, δίνουν και παίρνουν. Σε κάποια κομμάτια όπως το “ Lonely Hero ” ίσως έρθουν συνειρμοί και με Jag Panzer, πάντα όμως σε πιο “γλυκιά” έκδοση, ενώ το “Evil Island” είναι ωραία επική μελαγχολική μπαλάντα. Γενικά η λέξη κλειδί του άλμπουμ είναι “μελωδία”.

Τα δύο τελευταία κομμάτια είναι πολύ καλά, σε πιο χαλαρό ύφος, δηλαδή χωρίς τα έντονα επικολυρικά στοιχεία των προηγούμενων τραγουδιών. Το μεν “Everybody Up ” είναι από τα γρήγορα κομμάτια του δίσκου σε hard&heavy/ΝWOBHM ϋφος ενώ το “ Winternights” είναι το δεύτερο κομμάτι που μπαλαντο-φέρνει.

Πιστεύω ότι αυτός ο δίσκος άνετα απευθύνεται στο γενικό metal κοινό και όχι μόνο στους οπαδούς του μελαγχολικού, λυρικού heavy metal μιας και έχει στοιχεία που με τα χρόνια έχει αποδειχθεί πως αρέσουν στην πλειοψηφία του Ελληνικού κοινού. Ειδικότερα όμως, οπαδοί συγκροτημάτων όπως Warlord και παρόμοιων γκρουπ, μάλλον θα βρουν έναν από τους καλύτερους δίσκους του είδους.  

Γιώργος Πετρουλάκης

Copyright 2024. All Right Reserved.