Atlantean Kodex - The Course Of Empire

Atlantean Kodex - People Of The Moon (Dawn Of Creation)

ΛΟΓΙΑ ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

Τρίτος δίσκος των Βαυαρών Atlantean Kodex το ‘’The Course Of Empire’’ που κυκλοφορούν από την Van Records. Έρχεται έξι χρόνια μετά το υπέροχο ‘’The White Goddess’’ και εννέα χρόνια από το ‘’The Golden Bough’’. Μην λησμονούμε και τα ‘’Pnakotic Demos’’ του 2007. Το ‘’The Course Of Empire’’ κυκλοφόρησε από την Van Records πρώτα σε digital μορφή και στην συνέχεια σε cd και διπλό 12" βυνύλιο.

Η ομάδα μέχρι το παρά πέντε παρέμενε ίδια. Λίγο πριν το τέλος των ηχογραφήσεων ο κιθαρίστας Michael Koch, λόγω προβλημάτων υγείας αντικαταστάθηκε από την Coralie Baier που ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις. Μία ώρα και κάτι διαρκεί το ‘’The Course Of Empire’’. Με το intro ‘’ The Alpha And The Occident (Rising From Atlantean Tombs)’’ το οποίο οδηγεί με epic τρόπο στο ‘’People Of The Moon (Dawn Of Creation)’’. Αρκετό ενδιαφέρον έχουν οι πρόσθετοι τίτλοι των κομματιών σε παρενθέσεις. Πολύ δυνατό το Maiden, εποχή ‘’X Factor’’ μου θυμίζει, ‘’Lion Of Chaldea (The Heroes’ Journey)’’. Αλλά έρχεται μετά το ατελείωτο ‘’Chariots (Descending From Zagros)’’. Σαν να περνάει το epic ταξίδι των Atlantean Kodex  μέσα από απίστευτες μελωδικές φόρμες, αλλά και από φανταστικούς ιδεατούς κόσμους, ‘’ The Innermost Light (Sensus Fidei)’’, ‘’A Secret Byzantium (Numbered As Sand And The Stars)’’. Παντού στον δίσκο τα λόγια σε οδηγούν μαζί με τις μελωδίες, τα riffs και τα solos σε αυτό το ταξίδι, πίσω – μπρος στον χρόνο, αλλά και σε διάφορα μέρη. Εκεί που πάει να σε υπνωτίσει, βάζοντας άλλη διάσταση σε αυτό το ταξίδι, εκεί σε αφυπνίζει για να δώσεις βάση σε αυτά που γίνονται γύρω σου,  ‘’He Who Walks Behind The Years (The Place Of Sounding Drums)’’. Και έτσι αφουγκραζόμαστε το τέρμα του ορίζοντα ‘’Spell Of The Western Sea (Among Wolves And Thieves)’’ και πάλι όρθιοι για επίγεια και επουράνια βασίλεια ‘’The Course of Empire’’. Κλείνει ο δίσκος με το Die Welt von gestern (Abendland), με την ομιλία του Βόσνιου – Γερμανού συγγραφέα Sasa Stanisic και μια πολύ όμορφη μελωδία.

Το ‘’The Course Of Empire’’ των Βαυαρών Atlantean Kodex είναι ένας άκρως απολαυστικός δίσκος, αλλά δεν είναι για απόλαυση – διασκέδαση. Είναι για κατάθεση – σύμπραξη ψυχής μπάντας και ακροατών που θα βιώσουν και στην πρώτη αλλά και σε κάθε καινούρια ακρόαση μια εμπειρία ζωής. Ίσως και ένα μάθημα, του πώς να μην κατηγοριοποιείς ανθρώπους και ιδέες έτσι κατά το δοκούν, αλλά να περνάς την κάθε εμπειρία και γνώση υπό το δικό σου προσωπικό πρίσμα. Αυτό κάνουν οι Atlantean Kodex και το μετουσιώνουν σε λόγια, νότες και ανθρώπινες αξίες.

Copyright 2024. All Right Reserved.