Mayan - Dhyana

MaYaN - Saints Don't Die (OFFICIAL VIDEO)

ΜΑΓΙΑ ΜΟΥ’ ΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ MAYAN

Η μουσική κολεκτίβα, ουάααου, των Mayan από την Ολλανδία, που μας έχει πάντα, σχεδόν πάντα, καλά metalικά νέα, έφτασαν στον τρίτο τους ολοκληρωμένο δίσκο, ο οποίος κυκλοφορεί μέσω της Nuclear Blast και τιτλοφορείται ‘’Dhyana’’.

Ο μαέστρος εδώ Mark Jansen (Epica, ex – After Forever), ρίχνει και τα βορβορώδη φωνητικά. Μαζί του από την αρχή, το 2010 δηλαδή, ο επίσης Epica και αγριογκαρίζων, αλλά πάνω από όλα ντράμερ Ariën van Weesenbeek. Ο κιθαρίστας Frank Schiphorst και ο οργανίστας Jack Driessen. Η Laura Macrì από το 13 στα soprano και η Μεξικάνα Marcela Bovio στα μελωμένα φωνητικά. Ο George Oosthoek, φρέσκος και τούτος σε μια ακόμα έκδοση, ο βασικός στα ανδρικά, των ακραίων φωνητικών. Η Merel Bechtold, (Delain) στην δεύτερη κιθάρα και τέλος ο μπασίστας Roel Käller. Βάλτε και τον προσφάτως αποχωρήσαντα Henning Basse στα καθαρά ανδρικά και έχουμε την ομάδα των Mayan. Επιπροσθέτως στο τσέλο, ενδιαφέρον αυτό η Elianne Anemaat. Συμμετέχει και η The City of Prague Philharmonic Orchestra. Το έχει κάνει για πολύ metalόκοσμο αυτό.

Το symphonic – melodic – death – metal των Mayan δεν με είχε εντυπωσιάσει στα δυο τους, ‘’Quarterpast’’ του 2011, ή το ‘’Antagonise’’ του 2014. Πάμε τώρα στο φετινό ‘’Dhyana’’. Πρώτα από όλα το ξενερουά εξώφυλλο, που είναι σαν copy – paste από όλα όσα έχουν βγει από αυτόν τον ήχο, κάτι που δεν με μπάζει και με τεράστια όρεξη στην ακρόαση των ένδεκα κομματιών στην μία ώρα και κάτι ψιλά που κρατάει.

Έχουμε χορωδιακά φωνητικά και cinematic σύνθεση στο ‘’The Rhythm Of Freedom’’. Πιο melodic death φάση στα ‘’Tornado Of Thoughts (I Don’t Think Therefore I Am), ‘’The Illusory Self’’, και ‘’Maya (The Veil of Delusion)’’. Τσέλο, ορχήστρα, soprano και harsh φωνητικά στα ‘’Saints Of Time’’, ‘’Dhyana’’ και λίγο πιο άγρια στο ‘’Rebirth Of Despair’’ και αρκετά πιο αδιάφορα στο ‘’The Power Process’’. Πλήκτρα, ωραία παρεμπιπτόντως στο ‘’Satori’’, με soprano φωνή που μαγεύει. Το καλό να λέγεται.  Πιο Epica τελευταίας εποχής στο ‘’The Flaming Rage Of God’’ που ξεκινάει πολύ όμορφα. Και τελειώνουμε με το ‘’Set Me Free’’ που δεν βάζει κάτι το αξιοσημείωτο σε αυτό το κάπως άνισο σύνολο. Έχει και bonus cd με το όλο αυτό σε instrumental.

Πολύ μέτριο μου ακούστηκε το ‘’Dhyana’’ των Mayan αλλά εσείς που σας αρέσουν οι Epica, και άλλα melodic/symphonic death metal ανάλογα σχήματα, τσεκάρετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.