Orphaned Land - Unsung Prophets & Dead Messiahs

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ

Οι σπουδαίοι Ισραηλινοί επιστρέφουν. Ένα συγκρότημα που είναι 25 χρόνια στη σκηνή επανέρχεται για να προσθέσει ένα ακόμα διαμάντι στη μικρή αλλά ανεκτίμητη συλλογή του. Βλέπετε, οι Orphaned Land ανήκουν σε αυτά τα ελάχιστα group που μιλάνε μόνο όταν έχουν κάτι σοβαρό να πουν. Και κάθε φορά αυτό που λένε αξίζει μέχρι τελευταίας νότας.

Έτσι λοιπόν και στο “Unsung Prophets & Dead Messiahs” δε θα κάνουν εκπτώσεις. Αυτό θα το αποδείξουν από το 1ο κιόλας κομμάτι, το “The Cave”, που μπαίνει αυτομάτως στα καλύτερα της χρονιάς. Ένα 8λεπτο έπος που αναδεικνύει όλα τα συστατικά που κάνουν τους Orphaned Land τόσο μοναδικούς και ιδιαίτερους. Οι ρυθμοί της ανατολής, μπλεγμένοι με τον ηλεκτρισμό της κιθάρας, τις μοναδικές μελωδίες και τα εξαίσια και τόσο ιδιαίτερα φωνητικά του Kobi Farhi, μας δίνουν από την αρχή το μοτίβο του δίσκου. Η brutal εκκίνηση του “We Do Not Resist” αποδεικνύει περίτρανα το metal υπόβαθρο της μπάντας ενώ το “All Knowning Eye” καλύπτεται από ένα πέπλο συναισθήματος που θέλοντας ή μη θα σε τυλίξει μέσα του και θα σε κρατήσει σφιχτά μέχρι να σε ξεγυμνώσει στην μοναδική «κρυάδα» του δίσκου. Το “Yedidi” που ακολουθεί είναι αυτό που λέει ακριβώς. Για χαμπίμπι, για λελέλι χόρεψε το τσιφτετέλι. Ρυθμοί Santa Barbara που με δυσκολεύουν να ανεχτώ τα 2μιση λεπτά του. Ευτυχώς με το “Chains Fall To Gravity” επιστρέφουμε στη φυσιολογική ροή του album. Αυτό το υπέροχο ταξίδι στις χίλιες και μιας νύχτες, λουσμένοι από τα μεθυστικά αρώματα της μέσης ανατολής. Και αυτό το μαγικό χαλί θα μας ταξιδέψει μέχρι την τελευταία νότα του “Unsung Prophets & Dead Messiahs”.

Δε θα τους μάθουμε τώρα τους Orphaned Land. Ξέρουμε ότι είναι η διαφορετική πρόταση, ότι τραβάνε το δικό τους αμμώδη δρόμο. Δεν παραδίνονται σε στερεότυπα και πως θα μπορούσαν άλλωστε. Μεταλάδες από το Ισραήλ… Σοβαρολογούμε τώρα;  Η λέξη στερεότυπο δεν υπήρχε ποτέ στο λεξικό τους. Από τις 26 Ιανουαρίου και μετά, οι νύχτες σας δε θα είναι ποτέ οι ίδιες. Αφεθείτε.

Copyright 2024. All Right Reserved.