Subterranean Masquerade - Vagabond

Ψυχεδελική προοδευτική μεταλιά

                Θυμάμαι να πέφτουν στα χέρια μου το ντεμπούτο ‘’Suspended Animation Dreams’’ και το ep ‘’ Temporary Psychotic State’’ των  Subterranean Masquerade και ο ενθουσιασμός να είναι τεράστιος. Μια διεθνή μπάντα με άριστους παίκτες και τρομερές συνθετικές ικανότητες. Progressive Metal, πραγματικά προοδευτικοί και πειραματικοί. Με την ψυχεδέλια τους, την ατμόσφαιρα τους και το συνδυασμό πολλών διαφορετικών παρακλάδιων, ακόμα και death metal (τραγουδούσε και ο Paul Kuhr των Novembers Doom τότε). Αργότερα η μπάντα μπήκε σε διακοπή, άλλαξε πολλά μέλη (των Orphaned Land αλλά και ο Kjetil Nordhus των Green Carnation). To ‘’The Great Bazaar’’ του 2015 ήταν μια πραγματική ηχητική ομορφιά και επιβάλλεται να το ακούσετε. Το καλό σερί συνεχίζεται με το φετινό ‘’Vagabond’’ που θα κυκλοφορήσει την πρώτη μέρα του φθινοπώρου, την εποχή που του ταιριάζει δηλαδή, από την  ViciSolum Productions σε cd και λίγο αργότερα και σε περιορισμένο βινύλιο 500 τεμαχίων. Σπεύσατε!

                 Ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχουν μέλη των Orphaned Land στην μπάντα. Οι πρώτες νότες το ξεκαθαρίζουν αυτό, ο ρυθμός μου τους έφερε αμέσως στο μυαλό. Μετά ακούω σιτάρ, κάτι σαν σαξόφωνο. Μουσικά πολύ πιο prog από τους Orphaned Land, και με την φωνή του Kjetil να τους δίνει ένα ατμοσφαιρικό τόνο.  Ρυθμοί που διαγείρουν τις αισθήσεις, μακριά από τα metal στεγανά  αλλά  χωρίς να το διώχνει. Αστεροπροερχόμενες μελωδίες, με δόσεις ψυχεδέλειας, φερόμενες από τα 70ς. Στακάτοι ρυθμοί, καταδικασμένοι στην αιωνιότητα να ανεβάζουν διάθεση, μια Jethro Tull διάθεση στο ‘’Nomad’’ και ακραία φωνητικά που φαίνεται ότι δεν τα εγκαταλείπουν οι Subterranean Masquerade ούτε φέτος. Η ακολουθία των τραγουδιών γίνεται τόσο ομαλά που δεν παίρνεις χαμπάρι πότε αλλάζουν τα τραγούδια. Όλα ακούγονται εσωστρεφή και νοσταλγικά και μόνο όταν κάποια περίεργα όργανα σου σπάνε την ονειρική κατάσταση που σε βάζουν  (Ways).

                   Σε σημεία ίσως ακούγονται περισσότερο κλαπατσιμπανάτοι από όσο θα ήθελα (πάντοτε συγκρατημένοι) αλλά επανορθώνουν γρήγορα και ολοκληρωτικά γεννώντας τρομερές μελωδίες. Από ποικιλία οργάνων άλλο τίποτε με πολλά πνευστά και έγχορδα να παίρνουν μέρος σε αυτό το ηχητικό πανδαιμόνιο αλλά ευτυχώς δεν παρελαύνουν όλα μαζί και δεν επικρατεί μουσικό κομφούζιο. Φτάνοντας στο ‘’ As You Are’’ ακούγονται και πάλι οι Ισραηλινές  τους επιρροές ενώ στο ‘’ Hymn of the Vagabond’’ νόμιζα ότι άκουγα Dead Can Dance. To ‘’ Vagabond’’ κλείνει με μια διασκευή του φρεσκοχαμένου David Bowie στο ‘’ Space Oddity’’. Το τραγούδι είναι από μόνο του θεικό, αυτοί το μόνο που κάνανε είναι να το περάσουν στα δικά τους μέτρα. Έτσι πρέπει να είναι οι διασκευές, όχι απλή αναπαραγωγή. Και πάλι μπράβο τους. Προσοχή, μόνο για ανοιχτόμυαλους, απέχει πολύ από το τετραγωνισμένο metal.

Copyright 2024. All Right Reserved.