Cradle Of Filth - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay

…ξανά στο 1837!!!

  Οι γνωστοί και αγαπημένοι Βρετανοί Cradle Of Filth του πολυμήχανου και πολυσχιδή Dani Filth ξαναχτυπούν. Με το δωδέκατο δίσκο τους Cryptoriana - The Seductiveness of Decay, που κυκλοφορεί, από την Nuclear Blast, δύο χρόνια μετά από το πάρα πολύ καλό Hammer of the Witches.

  Είμαι από τους οπαδούς των Cradle Of Filth που εκτιμούν αρκετά την μετά Midian περίοδο τους, πιστεύοντας ότι έχει από καλούς δίσκους…το Nymphetamine λόγου χάρη που είναι αρκετά υποτιμημένο, ενδιαφέροντες…Damnation And A Day, Darkly, Darkly, Venus Aversa, ή χρήσιμους για την συνέχεια της καλλιτεχνικής τους υπόστασης, Thornography, The Manticore and Other Horrors.

    Όμως με την αλλαγή στο line up τους, από το Hammer Of The, Witches, κυρίως στην νευραλγική θέση στις κιθάρες, που την θέση του πολύ Paul Allender, που ήταν πέρα από τον αρχηγό Dani Filth, και από τους κύριους δημιουργούς, και του έτερου κιθαρίστα James McIlroy πήραν οι Ashok και Rich Shaw, δίνοντας από τον προηγούμενο κιόλας δίσκο μια άλλη πνοή στους Cradle Of Filth, αλλά και στον Dany Filth ευρύτερα πλαίσια στο να δημιουργήσει καλλιτεχνικά. Την ίδια καλλιτεχνική ώθηση έδωσε και η από το Hammer Of The Witches πληκτρού και στα γυναικεία φωνητικά Lindsay Schoolcraft.

   Έτσι στο Cryptoriana - The Seductiveness of Decay η πιο ατμοσφαιρική προσέγγιση με  μέσο τα πλήκτρα άκου το Exquisite Torments Await που ανοίγει τον δίσκο. Τις κιθάρες, που και αυτές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Riffs και και δισολίες που δίνουν μέσα στο τρομακτικά ατμοσφαιρικό σκοτάδι ένα αμυδρό heavy metalοφώς…άκου Heartbreak and Séance μία από τις πολύ καλές στιγμές του δίσκου που είχαμε ήδη ακούσει, το ομώνυμο με τις τρομερές δισολίες,  αλλά και You Will Know the Lion by His Claw, με τα δυνατά heavy riff. Τα πλήκτρα, πέρα από το intro, εκεί που βγαίνουν μπροστά, βγάζουν αυτήν την σκοτεινή αίσθηση…άκου Wester Vespertine, και μαζί με το art work, σε πάνε στα χρόνια της Βικτωριανής εποχής, 1837 μέχρι τα 1901, κατά την διάρκεια της βασιλείας, στην Βρετανία της Βασίλισσας Βικτωρίας. Και ακόμα δίνουν την αίσθηση μιας εκλεπτυσμένης μυρωδιάς σκοτεινού τρόμου και gothίλας που πάντα ταίριαζε με αυτήν την εποχή, και πάντα άρεσε κυρίως στον Dani Filth και την εκάστοτε παρέα του. Η μελωδική – ακουστική έναρξη του Achingly Beautiful, διακόπτεται άγρια,  από την φωνητική έκρηξη του Dani Filth, αλλά και την μελιστάλακτη – σκοτεινή φωνούλα της Lindsay Schoolcraft.. Στο Vengeful Spirit μέσα στα heavy riffs ακούμε και την γλυκολαλιά της Liv Christine. Death and the Maiden και εδώ έχουμε την πιο επική σύνθεση και συνάμα ήρεμη και μελωδική σύνθεση. Άρα εδώ υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία που τα είχαμε ακούσει και στο Hammer Of The Witches, αλλά πιο έντονα, και εύηχα.

  Δεύτερη στην σειρά δισκάρα από τους Cradle Of Filth, το Cryptoriana - The Seductiveness of Decay, και όλοι οι οπαδοί, και όχι μόνο, αποκτήσαμε νέο ήχο στο σκοτεινό soundtrack της ζωής μας.

 
 

Copyright 2024. All Right Reserved.