ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕ DOOM METAL ΘΕΑ: ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ

Στο Γκάζι στο μικρό, ζεστό και εν τέλει φιλόξενο Temple θα λάβει χώρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα doom metal φεστιβάλ, αρκετά φιλόδοξο, με μπόλικη ζεστασιά από τον διοργανωτή αλλά και τον κόσμο και εξαιρετικά φιλόξενο για μπάντες αυτού του ήχου. Ένα φεστιβάλ που δείχνει ότι θα καθιερωθεί στις καρδιές σχημάτων του ήχου αλλά και φυσικά στους οπαδούς του ήχου και σε όσους σέβονται αυτές τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες. Το Σάββατο στις 5 του Οκτώβρη θα γίνει το The Room Of Doom Fest II. Εκεί headliners θα είναι οι atmospheric doom/deathsters  Clouds. Μαζί τους οι Έλληνες doom/deathsters Shattered Hope. Οι Ρώσοι doomsters- gothic Inner Missing και οι Βέλγοι doomsters Soul Dissolution.

Οι Clouds, που τα μέλη τους έχουν κυρίως να κάνουν με Ρουμανία και Μ. Βρετανία και ζουν και αναπνέουν doom από το 2013. Γράφω αυτό το κείμενο ακούγοντας το τελευταίο τους έργο ‘’Dor ΙΙ’’ το οποίο κυκλοφόρησε το 2019, στις 5 του Απρίλη. Διαδέχτηκε το επίσης εκπληκτικό ‘’Dor’’ του 2018. Οι Clouds υπάρχουν από το 2013. Ο Daniel Neagoe στο τραγούδι και στα τύμπανα είναι ένα από τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν. Πρώτο τους έργο ήταν το ‘’Doliu’’ το Μάη του 2014. Το οποίο έκανε στον χώρο του ατμοσφαιρικού doom ιδιαίτερη αίσθηση. Μετέπειτα κυκλοφόρησαν το ‘’Departe’’ 2016. Μην λησμονούμε και το ep  του 2017 ‘’Destin’’. Αλλά και το πρόσφατο single ‘’Ι Fear The Light’’ με την συμμετοχή του πολυμήχανου μουσικού Kostas Panagiotou. Η μουσική των Clouds είναι γλυκά υπνωτιστική και ταυτόχρονα σε σημεία σκληρά αφυπνιστική. Σε βάζει να ταξιδεύεις  με μελωδίες αέρινες και σε γειώνει άγρια εκεί που η μουσική αγριεύει. Αυτό το ταξίδι  με χαλί την μουσική των Clouds αναμένουμε να βιώσουμε εκείνη την βραδιά.

Για τους δικούς, Shattered Hope, έχω να πω ότι η πρώτη συνάντηση μου μαζί τους έγινε Γενάρη του 2011 αν θυμάμαι καλά, όταν η μπάντα από την Αθήνα έπαιξε σαπόρτ στην εδώ εμφάνιση των My Dying Bride. Και θυμάμαι καλά, 31/01/2010 ήταν στο Γκαγκάριν. Μου έκαναν απίστευτη εντύπωση και σε πρώτη ακρόαση μου φάνηκαν μπάντα βαθιά επηρεασμένη από τους Βρετανούς Θεούς. Είχαν μόλις κυκλοφορήσει το ντεμπούτο full length τους ‘’Absence’’ και είχαν κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση τότε στο Γκαγκάριν. Μετά από δυο χρόνια κυκλοφόρησαν τον δεύτερο full length τους ‘’Waters Of Lethe’’ που εκεί έδωσαν την εντύπωση ενός πιο δικού τους προσωπικού ήχου και ύφους δίνοντας άπειρες υποσχέσεις για το μέλλον που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν εκπληρώσει. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους και τους έχω πετύχει και άλλες φορές για να επιβεβαιώσω του λόγου το αληθές, τα δίνουν όλα βάζοντας το κοινό, εύκολα, στην δική τους δίνη.

Οι Ρώσοι Inner Missing και οι Βέλγοι Soul Dissolution αποτελούν ένα μυστήριο για μένα. Πιάνω με σειρά προτεραιότητας τους Ρώσους. Mε random διάθεση ακούω κάποια κομμάτια τους, όπως το ‘’The Sea of Grey’’ από τον τρίτο ολοκληρωμένο δίσκο τους ‘’Perjury’’ του 2013. Είχαν προηγηθεί το ‘’Age Of Silence’’ του 2010 και το ‘’Escapism’’ του 2011.    Για κάποιο λόγο μου έφεραν στο μυαλό Type Of Negative και Fields Of Nephilim. To 2014 κυκλοφόρησαν το ‘’Defeat’’, το 2015 το ‘’The Sentinel And The Murderer’’ και το 2017 το ‘’Ineffable’’. Ο τελευταίος δίσκος τους ‘’Ghostwriter’’ βάζει το gothic ως τον βασικό μουσικό τους καμβά και εκεί ζωγραφίζουν και βάζουν τα λόγια και τις νότες που αναμένουμε να μας χαρίσουν την Φθινοπωρινή βραδιά του φεστιβάλ. Οι Βέλγοι Soul Dissolution αποτελούν και αυτοί ένα καινούριο μουσικό συναπάντημα για μένα και το ‘’Stardust’’ το δεύτερο full length τους αποτελεί τον ξεναγό μου. Πρώτος δίσκος για τους Soul Dissolution ήταν το ‘’Pale Distant Light’’ του 2016. Μου μοιάζουν σαν μια πιο απλοϊκή μορφή των Agalloch. Και από ότι φαίνεται θα ανοίξουν το The Room Of Doom Fest II με έναν αρκετά ικανοποιητικό τρόπο.

Το Σάββατο στις 5 του Οκτώβρη θα γίνει το The Room Of Doom Fest II, θα χαρούμε, όπως και πέρσι, μια όμορφη doom βραδιά και θα ανακαλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι το κάθε δωμάτιο έχει την δικιά του doom θέα.

Στέφανος Στεφανίδης

 

Copyright 2024. All Right Reserved.