Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗ ΛΕΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Αλήθεια μήπως έχει τύχει να γίνεις λίγο επικριτικός/η ακούγοντας το γούστο κάποιου στη μουσική; Φυσικά έχεις γίνει! Και έχεις δίκιο- η μουσική λέει πολλά για την προσωπικότητά μας. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλά σχετικά με τη δύναμη της μουσικής, όπως:

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Οι μουσικές σου προτιμήσεις μπορούν να δείξουν με ακρίβεια πολλά για σένα συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών σου πεποιθήσεων.

\r\n\r\n

Το γούστο σου στη μουσική επηρεάζεται από τους γονείς σας.

\r\n\r\n

Αγαπάς το αγαπημένο σου τραγούδι επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια έντονα συναισθηματική στιγμή της ζωής σου.

\r\n\r\n

Η μουσική που σου άρεσε όταν ήσουν 20 είναι αυτή που θα αγαπάς και θα απολαμβάνεις για όλη σου τη ζωή.

\r\n\r\n

Ναι οι rockstars πράγματι ζουν γρήγορα και πεθαίνουν νέοι.

\r\n\r\n

Αλλά αρκετά με τα trivia. Από ότι φαίνεται η μουσική επηρεάζει και την συμεριφορά μας και πολύ περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε.  

\r\n\r\n

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να σε κάνει να πιείς περισσότερο, να καταναλώσεις περισσότερο, να είσαι ευγενικός, ή ακόμη και να συμπεριφερθούμε ανήθικα.

\r\n\r\n

Όχι η rock και το heavy metal δεν οδηγούν τον κόσμο στην αυτοκτονία αλλά είναι πολύ πιθανό αν ακούς country μουσική:

\r\n\r\n

Τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης πολλαπλής παλινδρόμησης από 49 μητροπολιτικές περιοχές δείχνει ότι όσο πιο πολύ ραδιοφωνικό χρόνο είχε η  country μουσική τόσο πιο μεγάλο το ποσοστό αυτοκτονιών.

\r\n\r\n

Η μουσική είναι τόσο δυνατή που είναι και εξαρτησιογόνα ...δηλαδή είναι πιθανό να γίνεις junkie της μουσικής. 

\r\n\r\n

\r\n\r\n

Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστημονική έρευνα για τη μουσική προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή μας; Φυσικά!

\r\n\r\n

Εδώ είναι 9 τρόποι:

\r\n\r\n

1) Η μουσική μας βοηθά να χαλαρώσουμε

\r\n\r\n

Ναι, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική είναι χαλαρωτική. Προφανές θα μου πείτε. Αλλά αυτό που μπορεί να μη γνωρίζετε είναι το είδος της μουσικής που  μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Έχετε ανάγκη να χαλαρώσετε μην ανατρέξετε σε πόπ και τζαζ και ακούστε κλασσική. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Richard Wiseman «59 Seconds: Change Your Life in Under a Minute» αναγνώσματα που αφορούν την πίεση στο αίμα αποκάλυψαν ότι η ακρόαση της pop ή της jazz μουσικής είχαν το ίδιο αποτέλεσμα όπως αν κάποιος κάτσει σε απόλυτη σιωπή. Σε αντίθεση αυτοί που άκουγαν Pachelbel και Vivaldi χαλάρωναν πολύ περισσότερο και γρηγορότερα και έτσι η αρτηριακή πίεση έπεφτε σε φυσιολογικά επίπεδα σε πολύ λιγότερο χρόνο.

\r\n\r\n

2) Η θυμωμένη μουσική βελτιώνει τις επιδόσεις σας.

\r\n\r\n

Συνήθως νομίζουμε ότι ο θυμός είναι κάτι κακό αλλά το αίσθημα του θυμού έχει και θετικές χρήσεις.

\r\n\r\n

Ο θυμός εστιάζει την προσοχή μας στις ανταμοιβές, αυξάνει την επιμονή, μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο και πιο αισιόδοξους όσον αφορά την επίτευξη του στόχου μας. Όταν τα αντικείμενα της έρευνας άκουγαν εξαγριωμένη μουσική ενώ έπαιζαν βίντεο παιχνίδια κατάφερναν μεγαλύτερα σκορ.

\r\n\r\n

Όπως διαβάσαμε στο βιβλίο The Science of Sin: The Psychology of the Seven Deadlies (and Why They Are So Good For You):

\r\n\r\n

Αυτό που η Tamir και οι συνεργάτες της βρήκαν είναι ότι οι άνθρωποι προτιμούν να ακούν άγρια μουσική πριν παίξουν Soldier of Fortune. Όταν έχουν να εκτελέσουν μια εργασία στην οποία ο θυμός μπορεί να έχει μια χρήσιμη χροιά - στην συγκεκριμένη περίπτωση να τους βοηθήσει να ξεπαστρέψουν τους εχθρούς- οι συμμετέχοντες προτιμούσαν μια ώθηση θυμού. Ενώ αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι αυτή τους η προτίμηση όντως λειτουργούσε και έπιαναν καλύτερες επιδόσεις.

\r\n\r\n

3) Η μουσική μειώνει τον πόνο

\r\n\r\n

Όταν δεν πιάνει το σύνηθες αναλγητικό ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι.Η αγαπημένη μας μουσική αποδείχθηκε (από έρευνα) ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανθεκτικότητα στον πόνο και τον αντιληπτικό έλεγχο τον επίπονων ερεθισμάτων αλλά και να μειώσει το άγχος συγκριτικά με οπτικές παρεμβολές ή συνθήκες ησυχίας.

\r\n\r\n

4) Η μουσική σου παρέχει καλύτερη εκγύμναση

\r\n\r\n

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα iPod στο γυμναστήριο. Ενώ στην αίθουσα με τα βάρη το αγαπημένο μας είδος μουσικής αυξάνει τις επιδόσεις μας. Αλλά και πάνω στο στατικό ποδήλατο η αγαπημένη μας μουσική μας κάνει να συνεχίζουμε για περισσότερα χιλιόμετρα.

\r\n\r\n

5) Η μουσική σε βοηθά να βρεις τον έρωτα

\r\n\r\n

Θέλεις να κάνεις το αντικείμενο του πόθου σου να σε δει με άλλο μάτι; Βάλτης ρομαντική μουσική. Οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να θελήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα όταν έχουν ακούσει ερωτικά τραγούδια… ειδικά αν ο στίχος δίνει πόνο! Για τους άντρες δεν έχουμε στοιχεία.

\r\n\r\n

6) Η μουσική μπορεί να σώσει μια ζωή

\r\n\r\n

Όταν κάνετε μαλάξεις ανάνηψης (CPR) ξέρετε τι είναι αυτό που θα κάνει τις μαλάξεις επωφελείς;  Ο συγχρονισμός. Και πως μπορείτε να θυμάστε αυτό το συγχρονισμό; Τραγουδήστε το “Stayin’ Alive” των BeeGees.

\r\n\r\n

Ο Dr. John Hafner του Πανεπιστημίου του Illinois College of Medicine είχε 15 γιατρούς και φοιτητές ιατρικής να κάνουν 100 μαλάξεις σε κούκλες ενώ άκουγαν το Bee Gees classic “Stayin’ Alive.” Όπως αναφέρει ο Hafner η μαλάξεις τους ήταν ένα εξαιρετικό , 109.1. Μετά από 5 εβδομάδες επανέλαβαν την άσκηση ενώ τραγουδούσαν το τραγούδι ως “μουσικό βοήθημα μνήμης.” Αυτή τη φορά ο ρυθμός αυξήθηκε στο 113.2. Οι επαγγελματίες της ιατρικής ανάφεραν ότι ο πνευματικός μετρονόμος βελτίωσε όχι μόνο την τεχνική τους αλλά και την αυτοπεποίθηση τους στην παροχή CPR.

\r\n\r\n

7) Η μουσική βελτιώνει την εργασία σας

\r\n\r\n

Η μουσική στο χώρο εργασίας σας βοηθά ή σας αποσπά την προσοχή; Αυτό το θέμα είναι αμφιλεγόμενο και η απάντηση όχι απόλυτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναφέρει ότι η μουσική σε κάνει να αποδίδεις λιγότερο αλλά να είσαι πιο χαρούμενος ενώ δουλεύεις.

\r\n\r\n

Για την ακρίβεια η μουσική στο background του χώρου εργασίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αναγνωστική διαδικασία και την μνήμη αλλά θετικές επιπτώσεις στις συναισθηματικές ανταποκρίσεις. Επιπλέον σε κάνει πιο δημιουργικό και η μουσική με θετικούς στίχους σε κάνουν πιο βοηθητικό και συνεργάσιμο.

\r\n\r\n

8) Χρησιμοποίησε τη μουσική για να γίνεις εξυπνότερος

\r\n\r\n

Υπάρχουν τόνοι αποδεικτικών στοιχείων ότι τα μαθήματα μουσικής βελτιώνουν το IQ. Αλλά υπάρχει και έρευνα που αναφέρει ότι η ακρόαση κλασσικής μουσικής μπορεί να ενισχύσει την δύναμη του εγκεφάλου.

\r\n\r\n

9) Η μουσική σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

\r\n\r\n

Το να παίζεις μουσική μπορεί να σε κάνει πιο ενσυναισθηματικό. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε παιδιά ηλικίας 8 με 11 ετών τα παιδιά που συνέθεταν μουσική έγιναν πιο συμπονετικά καθώς με τη διαδικασία της σύνθεσης νιώθουν απόλαυση και έτσι απορροφούν ένα σημαντικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης.

\r\n\r\n

 

\r\n

Copyright 2024. All Right Reserved.