Ethereal Blue @ KooKoo Live Bar

\r\n Είχα ενδοιασμούς για τον αν θα κατέβω τελικά στο live των Ethereal Blue στο Γκάζι. Κάτι ο καιρός, κάτι το οτι μένω μακριά από κέντρο. Με το που ξαναέβαλα το cd να παίξει μετά από τόσο καιρό όμως όλα έφυγαν από μέσα μου. Το αρχικό σοκ προ εξαμήνου περίπου επανήλθε και κατάλαβα πως ΠΡΕΠΕΙ να το βιώσω live αυτό!
\r\n
\r\n Ένα set από μπάντες που δεν έχω ξαναδεί live λοιπόν είναι τουλάχιστον δελεαστικό στα δικά μου αυτιά και γούστα. Φτάνοντας λοιπόν στον χώρο που θα γινόταν το live(Koυκου στο Γκάζι) βρήκα να παρκάρα αμέσως οπότε το πρώτο χαμόγελο έσκασε άνετα. Μην τα πολυλέω όμως. Πρώτη μπάντα στο σανίδι οι νεαροί THE MOST COMMON DISORDER οι οποίοι επιδίδονται σε μοντέρνο υλικό τύπου screamo/synth core/metalcore με αρκετά emo στοιχεία ειδικά σε choruses. Tα παιδιά σίγουρα θέλουν πολλή δουλειά ακόμα, ειδικά στο δέσιμο μεταξύ τους. Οι φωνές επίσης πρέπει να δουλευτούν πολύ έτσι ώστε να βγαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μεγάλο μέρος του κόσμο ωστόσο ευχαριστήθηκε το set τους οπότε περί ορέξεως..
\r\n
\r\n Η μπάντα που ακολούθησε λέγεται LIGHTS OUT και παίζουν....δεν ξέρω τί παίζουν! Μια κιθάρα, μπάσο, drums, ηλεκτρικό βιολί, ένας τραγουδιστής που ακροβατούσε μεταξύ hip hop και rock με άνεση! Τα παιδιά προβαρισμένα στην εντέλεια έπαιξαν στο δικό τους ύφος με χαρακτηριστική άνεση και ακόμη κι αν το υλικό τους δεν είναι my cup of tea οφείλω να παραδεχτώ πως μπορούν να πάνε μακριά. Funkίζουν εκεί που θέλουν, rockάρουν αλλού και όλα αυτά με τη συνοδεία βιολιού. Σίγουρα μοναδικός ήχος αλλά θα πρέπει να τους ακούσετε κι από κοντά για να καταλάβετε περι τίνος πρόκειται. Άξιοι πάντως!
\r\n
\r\n Νεολαίας συνέχεια με τους MY OWN SACRAMENT μετά από εμφάνιση και στο Schoolwave μεταξύ άλλων να σκληραίνουν τη φάση με μοντέρνο metal μπολιασμένο με αρκετά breakdowns και σκισμένα φωνητικά. Επίσης πολύ νεαροί ηλικιακά, θέλουν ώρες πτήσης ακόμα στα προβάδικο έχουν στα ατού όμως καλό λαρυγγά και μερικές καλές ιδέες. Θα πρέπει όμως να αποστασιοποιηθούν από τις επιρροές τους για να αναδείξουν τον εαυτό τους. Η διασκευή σε Lamb of God έδωσε ένα καλό pit σε όλους μιας και ο ήχος δε βοήθησε πολύ. Θα τους ξαναδούμε σύντομα..
\r\n
\r\n Τελευταίο act της βραδιάς οι EΤΗΕRAL BLUE μου πρόσφεραν τα δόντια μου σε πιάτο. Έχω άπειρες μπάντες live σε διάστημα πολλών ετών αλλά το gig που είδα εκείνο το βράδι μπαίνει στο προσωπικό μου πάνθεον. Η μπάντα ξεπερνάει όρους και εντυπωσιακό λεξιλόγιο τύπου "άρτιο", "καλοπαιγμένο", "progressive" και λοιπές παπαρούνες.
\r\n
\r\nΟι άνθρωποι παραδίδουν Μουσική(ναι, με κεφαλαίο Μ), πραγματικά προοδευτική και όχι προς επίδειξη μουσικών γνώσεων. Εκτελεσμένη με πάθος, ζωντάνια, ανοιχτομυαλιά και άψογο ήχο(πολύ καλή δουλειά ο ηχολήπτης). Ενδεικτικό είναι πως ο μέσος όρος διάρκειας των κομματιών τους είναι γύρω στα 8 λεπτά και βάλε. Δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί σε αυτό που δημιουργούν και οποιαδήποτε απόπειρα ταμπελοποίησης πέφτει στο κενό.
\r\n
\r\nΝα αναφέρω πως παίζουν από μελωδικό σε ακραίο ήχο και οτιδήποτε στο ενδιάμεσο με απόλυτα προσωπικό ύφος και χαρακτήρα. "Επιρροές" από Opeth, Arcturus(τους οποίους και διασκεύασαν), μέχρι οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς μπορείς να βρεις στη μουσική τους. Ακρόαση στο υλικό τους θεωρείται αναγκαία(νέο album!) και αν θεωρείς τον εαυτό σου μουσικόφiλο πρέπει να τους αναζητήσεις. Ακούστηκαν λοιπόν κομμάτια από το νέο τους album, "Essays In Rhyme On Passion & Ethics" όπως τα John Wood, Ethics, The Letter, κλπ δωσμένα με πάθος, ακρίβεια και τσαγανό. Η φωνή του Ευθύμη πότε σπαράζει, πότε κατακρεουργεί αλλά πάνω από όλα τραγουδάει. Δε νομίζω πως μπορώ να βρω πολλές λέξεις για να περιγράψω αυτό που βίωσα το βράδι της Κυριακής, απλά θα προτρέψω(για να μην πω παρακαλέσω) όλους αυτούς που διαβάζουν το κείμενο αυτό να ρίξουν τουλάχιστον μια αυτιά σε μια από τις καλύτερες μπάντες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μιλάμε για μεγάλα πράγματα....\r\n

\r\n

\r\n \r\n

\r\n

\r\nreport/photos: Γιάννης Νάκος \r\n

\r\n

Copyright 2020. All Right Reserved.