Bathory - Blood On Ice

Bathory - Blood On Ice - 1996 (Full Album)

ΑΙΜΑ BATHORY ΚΑΙ ΠΑΓΟΣ

Το να γράφω για τους Bathory, του άγουρου θαύματος της παγωμένης γης ‘’Bathory’’, 1984, του black metal ύμνου ‘’The Return…’’, 1985,  του τριπτύχου των επικών ΥΜΝΩΝ: ‘’Blood Fire Death’’, 1988,  ‘’Hammerheart’’, 1990, ‘’Twilight Of The Gods’’ 1991, είναι από μόνο του μια ευτυχής, δεν ξέρω πόσο ευχάριστη πρόκληση. Ευχάριστη σίγουρα είναι η ακρόαση του δίσκαρου ‘’Blood On Ice’’, 1996, με τον οποίο θα ασχοληθώ σε αυτό το κείμενο. Μιλάμε για τον ένατο δίσκο των Bathory, του  Ace Börje Forsberg, r.i.p.  πασίγνωστου, αγαπημένου με το όνομα Quorthon. Και όμως, το ‘’Blood On Ice’’ δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε, σε πρώτη φάση από τον Φλεβάρη με Οκτώβρη του 1988 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνη του 1989. Στο Heavenshore Studio στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Μέσα στην καρδιά της πιο epic εποχής των Bathory.

Τον καιρό εκείνο μαζί με τον Quorthon είναι οι Kothaar και Vvornth, μπασίστας και τυμπανιστής, αντίστοιχα, αυτής της εποχής των Bathory. Παραγωγή ο ίδιος ο Quorthon. Το καλύτερο, για μένα, εξώφυλλο για το ‘’Blood On Ice’’ φιλοτέχνησε ο Necrolord και το art work ο Maren Kumpe.

Ξεκινάει ακόμα μια ακρόαση του ‘’Blood On Ice’’ με τους περίεργους ήχους και τα γρυλίσματα  στο ‘’Intro (Blood on Ice)’’ και πάμε στο ‘’Blood On Ice’’ που βάζει τα πράγματα στην σωστή epic/ viking metal διάσταση τους. Ο ήχος είναι απόλυτα επηρεασμένος από την εποχή της δημιουργίας – ηχογράφησης του ‘’Blood On Ice’’, με τους ήχους της φύσης να συνεχίζονται και στο μελωδικό ‘’Man of Iron’’. Έχουμε ακουστικές κιθάρες, καθαρά φωνητικά που είναι καταπληκτικά, επικές μελωδίες σε μικρές διάρκειες, κάτι που τότε, στα τέλη 80ς δεν συνήθηζε να πράττει ο  Quorthon. Οι πιο heavy/thrash  επιθυμίες βγαίνουν στο ‘’One Eyed Old Man’’, σε ένα πιο in your face κομμάτι. Έτσι συνεχίζει και το ‘’The Sword’’, όνομα φύσιν και πράμμα επικό. Όπως και το ‘The Stallion’’. Αγνό epic/ viking metal.  Όλη αυτή η Viking ατμόσφαιρα διαχέεται μέσα από τις συνθέσεις, αλλά και τον τρόπο που μας τις δίνει ο Quorthon. Για να εκφράσω απλά τις σκέψεις μου, πιστεύω ότι το ‘’Blood On Ice’’ θα μπορούσε να ήταν προπομπός της επικής τριάδας που προ αναφέρθηκε, ‘’Blood Fire Death’’, ‘’Hammerheart’’, ‘’Twilight Of The Gods’’.  Αυτό δεν έγινε. Όμως πάλι πέρα από ένας πολύ καλός δίσκος, ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για να εκτιμήσει κανείς μεταγενέστερους δίσκους όπως τα ‘’Nordland I & II’’ όταν επέστρεψε στο να δημιουργεί επική μουσική. Το ‘’Blood On Ice’’ δεν είναι το καλύτερο Bathory, αλλά εκτιμώ ότι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την συνέχεια, και είχε καλά κομμάτια όπως και τα ‘’The Woodwoman’’, το ‘’The Lake’’ με την μελωδία να ρέει σαν το τρεχούμενο νερό. Κομματάρα. Όπως και το επικότερο και σε τίτλος και σαν σύνθεση ‘’Gods of Thunder of Wind and of Rain’’. Το εισαγωγικό  ‘’The Ravens’’ με το ‘’The Revenge Of The Blood On Ice’’ κλείνουν τον δίσκο επικά, λυρικά όπως του πρέπει.

Άλλη μια ακρόαση του ‘’Blood On Ice’’ των Bathory τελείωσε. Ας βάλω τώρα  το ‘’Blood Fire Death’’!!!

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.