Alpha Tiger - Man or Machine
Alpha Tiger-Man or Machine
Οι Γερμανοί Alpha Tiger δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των Satin Black, που το 2008 κυκλοφόρησαν το εξαίσιο “Harlequin”. Ο δίσκος αυτός είχε ένα ύφος αρκετά κοντά στα 3 πρώτα άλμπουμ των Fates Warning, αλλά το συγκρότημα περνούσε τις επιρροές από το προσωπικό του ύφος και έτσι έβγαζε κάτι φρέσκο που ακουγόταν πολύ άνετα, και όχι αντιγραφή.
Το 2011 οι Satin Black, λίγo μετά από το “Martyr's Paradise” ΕΡ, αλλάζουν το όνομά τους σε Alpha Tiger, και κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους, “Man or Machine”. Οι ταχυτήτες έχουν πέσει, οι επιρροές, η δυναμικότητα και ο λυρισμός τους έχουν ισορροπήσει ακόμη περισσότερο, και το συγκρότημα βγάζει ένα δίσκο πραγματικό μνημείο του μελωδικού power metal.
To άλμπουμ χαρακτηρίζεται από έναν πεντακάθαρο και κρυστάλλινο ήχο, οι μελωδίες στις κιθάρες είναι από τις καλύτερες που έχουν ακουστεί σε μπάντα από το 2000 και μετά, και τα φωνητικά του Stephan Dietrich τον τοποθετούν άνετα δίπλα στους John Arch, Michael Kiske και όλους τους σοβαρούς υψίφωνους τραγουδιστές που έβγαλε αυτή η σκηνή. Oι Alpha Tiger δεν επιλέγουν το κλασικό, γρήγορο γερμανικό power metal που έγινε πασίγνωστο από τους Helloween, Blind Guardian, Gamma Ray, αλλά προτιμούν και στο ντεμπούτο τους να έχουν αρκετές US power metal αναφορές. Έτσι πάλι ο ήχος δεν είναι πολύ μακρυά από το “Awaken the Guardian” των Fates Warning ή τους Queensrÿche του ΕΡ, αν και σε αρκετά τραγούδια, όπως το “Karma”, το πνεύμα των Helloween δεν περνά απαρατήρητο.
Το καλό με το “Man or Machine” είναι ότι ακούγεται εντελώς σύγχρονο, αν και έχει φανερές συνδέσεις με τη δεκαετία του ‘80. Ακόμα και σήμερα, είναι από τους πιο ευχάριστους power metal δίσκους που δεν κουράζουν καθόλου. Είναι σαν το συγκρότημα να πήρε τις καλύτερες στιγμές των πρώιμων Fates Warning, των Queensrÿche και των Helloween, να τις κατανόησε βαθιά και ουσιαστικά, και στο τέλος να κράτησε εκείνα τα στοιχεία που θα ταίριαζαν στον δικό τους μελωδικό χαρακτήρα, και που όλα μαζί θα μπορούσαν να ακουστούν άνετα στη σύγχρονη metal σκηνή.
To “Man or Machine” έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πόσο μεγάλοι οπαδοί ήταν τα μέλη του συγκροτήματος της power metal σκηνής. Οι συνθέσεις του δίσκου ουσιαστικά παντρεύουν με τον καλύτερο τρόπο το ευρωπαϊκό και το αμερικάνικο power metal, παρουσιάζοντας μια ανατριχιαστική περίληψη της δεκαετίας του ’80, και πως αυτή θα έπρεπε να ακούγεται σήμερα.
Όσοι οπαδοί ακούν τις λέξεις “power metal” και παθαίνουν κάτι, καλό είναι να ψάξουν αυτό το υπέροχο συγκρότημα, που κυκλοφόρησε άλλους τρεις δίσκους, και διέλυσε το 2017. Αξίζει επίσης και η ενασχόληση μαζί τους, όταν ονομάζονταν Satin Black. Το “Man or Machine” είναι ένα καταπληκτικό άλμπουμ που φέρει με περηφάνια τον τίτλο του power metal, ένα είδος που στην Ευρώπη στα τέλη των 90’s έχασε παντελώς τον δρόμο του, με ψευτοσυμφωνικά, “τίγκα” στο drum machine συγκροτήματα, που ήταν εντελώς ψεύτικα και στουντιακά στον ήχο τους. Το ντεμπούτο των Alpha Tiger είναι ένας δίσκος ικανός να κάνει τον οπαδό που έλεγε ότι τα έχει ακούσει όλα, να ξανασχοληθεί, να ξαναεκτιμήσει και αγαπήσει από την αρχή τον ευρωπαϊκό power metal ήχο.
Γιώργος ”And the song gives me the strength to carry on” Πετρουλάκης