Calibos - Calibos

CALIBOS - TERASY

Calibos-Calibos

Η Τσεχία (παλιότερα ως Τσεχοσλοβακία) έχει μείνει στο χώρο του metal σαν μια πηγή για grind/death μπάντες. Εκεί πραγματοποιείται και ενα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ του ακραίου ήχου, το Obscene Extreme Festival. Παλιότερα, στα 80ς-90ς υπήρξε και μια πληθώρα συγκροτημάτων που υπηρετολυσε το heavy metal. Πάρτε για παράδειγμα τους Citron, τους Drakar, τους Kreyson, τους Tarantula, τους Calibos. Μπάντες με ωραίες δισκογραφίες, με το σύνηθες να είναι τα πάντα να είναι τραγουδισμένα στη μητρική τους γλώσσα και να κάνει το αποτέλεσμα ακόμα πιο ...εξωτικό. Οι Calibos έχουν κλείσει τριάντα χρόνια ζωής, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα αλλά δυστυχώς είναι πανάγνωστοι και πιθανότατα φταίει το ότι δεν ανήκουν σε καμιά μεγάλη εταιρία και επιμένουν να τραγουδούν στη γλώσσα τους. Όταν καταδαφιζόταν το τοίχος του Βερολίνου, όταν διαλυοταν η Τσεχοσλοβακία, μια παρέα νεαρών  δημιουργούσε μια Metal μπάντα. Ήδη ένα demo με άφθονα τραγούδια κυκλοφορούσε εντός της χώρας το 1990 και αγαπήθηκε από το διψασμένο τοπικό κοινό. Το 1992 οι Τσέχοι εκλέγουν τον Βάτσλαφ Κλάους και οι Calibos κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους από την Globus International. Στα επόμενα χρόνια και μέχρι τα μέσα των 00ς έβγαλαν άλλους τέσσερις δίσκους με την βασική σύνθεση της μπάντας να παραμένει ίδια (αλλαγές μόνο στο ρυθμικό ντουέτο), πάντοτε από μικρές εταιρίες ή μόνοι τους.  Τελικά αποχωρεί και ο τραγουδιστής Miroslav Spilka για να φτιάξει τους ... Calibos M.S. (μυρίζομαι σκοτώματα) και το 2010 έχουμε δίσκους σαν Calibos αλλά και σαν Calibos M.S.  Τελευταία δεκαετία δεν είχαμε καποια εξέλιξη σαν μπάντα, κανέναν καινούριο δίσκο αλλά η μπάντα θεωρητικά υπάρχει ακόμα.

Το 1992 στην Τσεχία τα πράγματα ήταν ακόμα ‘’οπισθοδρομικά’’ λόγω κουμουνισμού. Αυτό είναι καλό για όσους άκουγαν Metal μιας και τα πράγματα ακούγονται παλαιολιθικά, όπως μας αρέσει. 1992 και ο δίσκος μοιάζει να βγήκε στα μέσα των 80ς, χωρίς καμιά ανάγκη να ακουστούν μοντέρνοι. Ίσως σε παραξενέψουν τα φωνητικά, είναι άγουρα και τραχιά και η γλώσσα τους τα κάνει ακόμα αδρά. Δυναμικό, πετρώδες και κακοτράχαλο heavy metal ή Power Metal αν προτιμάτε μιας και είναι πιο επιθετικό. Εξαιρετικά riffs πάνω σε μια ρυθμική δίνη. Το ‘’ Za Krále’’ ξεκινά με ένα Helloweenικό riff και εξελλίσεται σε μια πολύ όμορφη σύνθεση, σπινταριστή, που πυροδοτεί με τις μελωδικές του γραμμές. Το μπάσο δοξάζεται και ακούγεται θεικά, πάντοτε με το φάντασμα των Helloween και γενικότερα της Τευτονικής Power Metal σχολής να ύπταται από πάνω τους. Το θωρηκτό Calibos συνεχίζει να διασχίζει ανενόχλητο και να παράγει τόνους πυρινικής ενέργειας με τις συνθέσεις του. Φιλτράρει τις επιρροές του και ναρκώνει τις αισθήσεις σου με τους παλιομοδίτικους, ζωηρούς, θεραπευτικούς του ήχους, βγαλμένους από μια άλλη εποχή.

Μια άλλη τραγουδάρα που δεν θα χορταίνετε να επαναλαμβάνετε να ακούτε είναι το  ‘’ Mac Leod ‘’. Τάχιστο χωρίς να χάνει στιγμή την μελωδικότητα του. Δέσμιο μιας επιτυχημένης ενορχήστρωσης, εμπεριέχει άφθονο ατσάλι που προτίθεται να σας χαρακώσει αφήνοντας σας ψυχικές ουλές. Μαχητική εκτέλεση με σκοπό να σας βγάλει τα εμπόλεμα συναισθήματα μιας συναυλίας. Στο ‘’ Terasy ‘’ οι ταχύτητες πέφτουν, οι μελωδίες αυξάνονται και στη τελική απολαμβάνουμε ένα τεράστικο ψυχικό σθένος από τα πνευμόνια του Miroslav όσο τα πεπρωμένα των έγχορδων και κρουστών συναντιούνται για τη δημιουργία της πολυτιμότερου δώρου για τα αυτιά μας. Μετά από ένα ακόμα δυναμίτη, φτάνουμε στο  ‘’ Au ‘’ που ξεκινά εμβολιασμένο με hard rock διάθεση, έχοντας πάντοτε τα ξεσπάσματα του. Και λίγο πριν τελειώσει ο δίσκος, ακούμε το δαιμονισμένο ‘’ Achilles ‘’ με τα riffs να ακούγονται σαν πατήματα αλόγου. Οι στίχοι μιλάνε για τον δικό μας Αχιλλέα (α ρε google translate που πάει σύννεφο, τα Τσεχικα μου έχουν σκουριάσει), όχι ότι έχει σημασιά αφού μόνο το ‘’Αχιλε’’ θα μπορείτε να προφέρετε,χαχα. Τέλος, έτσι για την ιστορία, όλες οι συνθέσεις ανήκουν στη συνεργασία Marek Andrejší/Miroslav Spilka και η παραγωγή πήρε μέρος στο  studio Mida τον  Οκτώβριο του  1991 με παραγωγό τον Michal David.

Copyright 2024. All Right Reserved.