Odroerir - Lasst euch sagen aus alten Tagen...
Odroerir-Lasst euch sagen aus alten Tagen...
Το Folk Metal έχει πολλούς φίλους οπαδούς αλλά και πολέμιους. Πιθανολογώ ότο φταιει το τι ποσοστό folk και αντίστοιχα metal υπάρχει σε μια μπάντα ή μια κυκλοφορία της, η αυθεντικότητα της μπάντας, το πόσο εύκολα καταφέρνει να διασκεδάζει το κόσμο όταν βρίσκεται πάνω στο σανίδι κ.α. Ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες, έτσι και αλλιώς ήδη έχουν βγει αρκετές μπάντες που κάνουν το είδος περήφανο και δεν χορταίνεις να τους ακούς στο σπίτι σου ή σε κάποιο φεστιβάλ. Με τους Γερμανούς Odroerir συγκλονίστηκα όταν άκουσα το ντεμπούτο τους πίσω στο 2002 και τους παρακολουθώ ακόμα και τώρα. Odroerir λοιπόν, το αγγείο (δοχείο) που είχαν το υδρόμελι της Σοφίας και της Ποίησης στην αρχαία Νορδική μυθολογία. Ταιριαστό όνομα, δεν νομίζετε; Το συγκρότημα δημιουργήθηκε πίσω στο 1998 και αφότου έβγαλε το απαιτούμενο demo για να γνωριστεί με το κόσμο και τις εταιρίες κατάφερε να αποσπάσει συμβόλαιο με την Γερμανική Ars Metalli που ειδικεύεται στον Παγανιστικό ήχο. Έτσι 2002 κυκλοφόρησαν λιγοστές κόπιες του ντεμπούτου ‘’Laβt Euch Sagen Aus Alten Tagen’’ (δίσκος που επανακυκλοφόρησε αυτοχρηματοδοτούμενα το 2007). Το σεξτέτο (με πολλά μέλη να είναι και στους Menhir, με αντίστοιχο ήχο) συνέχισε με την Einheit Produktionen, με κάποιες αλλαγές σε μέλη (συνήθως στα non metal όργανα) και κυκλοφόρησε άλλους τρεις δίσκος με τον τελευταίο να βγαίνει το 2017 με διαφορά πολλών ετών από τον προηγούμενο. Ωραίοι δίσκοι όλοι τους και επίζουμε να μην περιμένουμε πολλά χρόνια για να ακούσουμε τον πέμπτο του δίσκο.
’Laβt Euch Sagen Aus Alten Tagen λεγόταν το ντεμπούτο και σήμαινε ‘’ Αφήστε τον εαυτό να ακούσετε ιστορίες από παλιά’’ σε μια ελεύθερη μετάφραση. Αυτό συνέβαινε στο δίσκο, ιστορίας από τη Νορδική μυθολογία, μόνο που ήταν ντυμένες με μουσική, metal για την ακρίβεια με τη συνοδεία οργάνων όπως το βιολί και το όμποε. Μια εισαγωγή με πνευστά, αγαπημένο όργανο στη μουσική των Odroerir και στη συνέχεια προστίθονται και τα ‘’ροκ’’ όργανα. Ανεβασμένη διάθεση γι αρχή. Στο πρώτο κανονικό τραγούδι, το ‘’ Menosgada’’, από την εποχή του demo, ακούμε αντρικά, βαριά φωνητικά (μαζί με γυναικεία), πάντοτε στη μητρική τους γλώσσα που μας υποδέχεται γύρω από τη φωτιά για να μας πουν τις ιστορίες τους. Τα όργανα παίρνουν φωτιά, τα φωνητικά παραμορφώνονται, οι τόνοι αυξάνονται και η ανθρώπινη ουσία χύνεται μέσα από τις μελωδίες τους. Η μουσική είναι εξ ολοκλήρου γραμμένη από τον ίδιο άνθρωπο (Fix) και έχει την ίδια λογική στον τρόπο που προσεγγίζεται. Ανυψώνουν την όρεξη για χορό και φέρνουν νοσταλγία για παλιότερες και (στο μυαλό τους) καλύτερες εποχές.
Ιστορίες από το παρελθόν και την παράδοση, έχθρα προς το Χριστιανισμό (όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο) και διάφορα θέματα που από στόμα σε στόμα διασώθηκαν σε βάθος χρόνου. Για τέτοια μας γράφει και μας τραγουδά ο Fix πετώντας μας τα ηχητικά του εγχειρίδια κατευθείαν στη καρδιά μας. Ένα μουσικό άνθος που δεν μαράθηκε σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, χάρη στις αμέτρητες μελωδίες του και στην ισορροπία του με μεταλλικούς ήχους γεμάτους riffs και ρυθμούς. Το ‘’ Salzschlacht’’ είναι και αυτό ένα τραγούδι από το demo και θα χαρείτε να ακούτε ακόμα σόλος με διάρκεια και ουσία. Δυο νέα τραγούδια για τη συνέχεια. Το πρώτο γεμάτο ακουστικές κιθάρες και βιολί , ακόμα πιο folkish, και με γυναικεία φωνητικά στο μεγαλύτερο μέρος. Το δεύτερο πιο ρυθμικό, με φοβερή φωνητική μελωδία (αντρική την πρωτη φορά, γυναικεία τη δεύτερη) που θα σας θυμίσει και Falkenbach χωρίς το Bathory στοιχείο. Ένα ταξίδι μαζί με τις φυσικές δυνάμεις. Φτάνοντας σε ακόμα ένα παλιό (και το πιο αγαπημένο), το ‘’Iring’’, με μελαγχολικό ξεκίνημα λόγω βιολιού, ένα έγχορδο κολαστήριο και πολυφωνικό refrain που αγκιστρώνεται στο νου. Ένα ακόμη τραγούδι με αρκετό ισορροπημένες δόσεις αγριότητας/μελωδίας/παραδοσιακής μουσικής και κλείσιμο με ένα ορχηστρικό για την ομαλή, επερχόμενη μεταφορά σου ξανά στην πραγματικότητα