BIFF BYFORD: ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ '80

Ο Biff Byford των Saxon, οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε περιοδεία παρέα με τους Diamond Head και τις Rock Godess, έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη στο The Breakfast Show του Midlands Metalheads Radio όπου μίλησε τόσο για το μακρινό παρελθόν της μπάντας όσο και για το παρόν και την νέα τους κυκλοφορία, το Thunderbolt.

Σχετικά με τον αν μπάντες που ξεκίνησαν μαζί με τους Saxon, όπως οι Def Leppard, οι Iron Maiden και οι Judas Priest, θέλησαν να αποστασιοποιηθούν από την ταμπέλα του New Wave Of British Heavy Metal:

«Όλοι έρχονται από την ίδια περίοδο. Οι Priest και οι Motorhead υπήρχαν αρκετά πριν, γύρω στο 1976-77, αλλά ναι, όλα ξεκίνησαν τότε. Οι Priest και οι Motorhead βοήθησαν αρκετά το NWOBHM κίνημα γιατί ήταν ήδη αρκετά μεγάλες μπάντες. Περιοδεύσαμε με τους Maiden και οι Maiden περιόδευσαν με τους Priest, οπότε μάλλον όλο αυτό βοήθησε τις μπάντες του 80’”.

Για το πώς οι Saxon κατέληξαν να υπογράψουν με την γαλλική Carrere για την κυκλοφορία των πρώτων τους δίσκων:

«Είχε να κάνει με τα λεφτά είναι η αλήθεια. Θα υπογράφαμε με την EMI. Οι άνθρωποι που ήταν στην ΕΜΙ έφυγαν για να ξεκινήσουν μια νέα εταιρεία στην Αγγλία, η οποία ανήκε σε μια γαλλική εταιρεία, οπότε αυτό ακριβώς κάναμε. Μερικούς μήνες μετά υπέγραψαν στην ΕΜΙ οι Iron Maiden. Ναι, ήταν μια χαρά».

Στο ερώτημα αν οι Saxon έχασαν τον δρόμο τους δημιουργικά από τα τέλη ως τα μέσα του 80’:

«Κοίτα, υπογράψαμε στην ΕΜΙ, έτσι δεν είναι; Νομίζω όλοι μας χάσαμε λίγο τον δρόμο μας εκείνη την εποχή. Είχαμε “καεί” λίγο να σου πω την αλήθεια. Είχαμε κάνει πολλούς δίσκους πολύ γρήγορα και επίσης πολλές περιοδείες. Εκ των υστέρων νομίζω ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει ένα διάλλειμα. Ήμασταν λίγο ταλαιπωρημένοι νομίζω και η χημεία της μπάντας δεν ήταν και πολύ καλή».

Για το αν το Thunderbolt είναι ο καλύτερος δίσκος που έχουν βγάλει:

«Δεν το έχω πει αυτό. Στις μέρες μας πλέον όλοι το λένε αυτό. Δεν ξέρω πραγματικά αν είναι ο καλύτερος μας δίσκος. Για να το θέσω αλλιώς, υπάρχουν πολλά φοβερά τραγούδια εκεί μέσα. Να σου πω την αλήθεια, δούλεψα πάρα πολύ στον δίσκο, παρά με τον παραγωγό μας Andy Sneap. Μας πήρε καιρό να τον κάνουμε. Το κάναμε ανάμεσα σε περιοδείες, οπότε δεν έγινε με την μία. Με τον τρόπο που γράφουμε, κάθε κομμάτι είναι ένα ξεχωριστό project, κάθε τραγούδι είναι ένα άλμπουμ μόνο του, οπότε αυτό κάνουμε, αυτό προσπαθώ να επιτύχω όταν φτιάχνω και γράφω τις μελωδίες. Δεν συνδέω το ένα τραγούδι με το άλλο. Δεν σκέφτομαι “αυτό θα ταιριάζει ωραία μετά από αυτό το κομμάτι”. Γράφουμε τα τραγούδια, τα ηχογραφούμε και μετά φτιάχνουμε την σειρά. Σε αυτό το σημείο αποφασίζουμε και ποια κομμάτια θα μπούν στον δίσκο. Για παράδειγμα, το Roadies Song δεν ήταν να μπεί γιατί δεν ταίριαζε με το ύφος του υπόλοιπου δίσκου αλλά με τον τρόπο που έφτιαξα την σειρά των κομματιών, ταίριαξε».

Για το αν άφησαν την δισκογραφική τους να ακούσει κομμάτια από το Thunderbolt όσο το ηχογραφούσαν:

«Όχι, η δισκογραφική δεν το άκουσε μέχρι που ολοκληρώθηκε. Ούτε ο μάνατζέρ μας. Το κρατήσαμε στον στενό κύκλο της μπάντας. Το άκουσε η οικογένειά μας αλλά κανείς άλλος. Μάλιστα ο Andy (Sneap) μου είπε ότι δεν το έβαλε στους Judas Priest να το ακούσουν  πριν ξεκινήσουν να γράφουν τον δικό τους δίσκο, ούτε έβαλε και σε εμάς τραγούδια τους. Φτιάχναμε τους δίσκους μας την ίδια πάνω κάτω περίοδο. Αυτή είναι μια καλή χρονιά για το Βρετανικό metal».

Για το αν ακούει καθόλου νέες, ανερχόμενες Βρετανικές μπάντες:

«Ακούω τους Tyler Bryant & The Shakedown και τους Greta Von Fleet, τέτοιες μπάντες. Τους έχω ακούσει, έχουν καλό υλικό, είναι καλές μπάντες. Δεν έχουν τίποτα το κακό, απλά θα ήθελα να ακούσω κάτι λίγο πιο διαφορετικό, λίγο μοναδικό. Θέλω να ακούσω κάτι νέο να βγαίνει από την Βρετανία. Συνέχεια λέω στον γιό μου και την μπάντα του “Κοίτα, δεν έχει νόημα να προσπαθείς να μοιάζεις με τον ένα ή τον άλλο, πρέπει να είσαι μοναδικός. Μπορείς να έχεις τις επιρροές σου και διάφορα άλλα πράγματα που θα δώσουν χρώμα στην μουσική σου”. Στις μέρες μας, πολλές νεαρές μπάντες τείνουν προς τον indie ήχο και όχι τόσο προς το rock. Είναι λίγο υποτονικοί και τραγουδάνε για μικρά κορίτσια. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος βιρτουόζος κιθαρίστας. O Tyler Bryant είναι πολύ καλός κιθαρίστας προφανώς. Πρέπει να είναι κάτι που θα κάνει τον κόσμο να σηκωθεί από τις θέσεις του, θα είναι κάτι δυνατό και θα ακούγεται Βρετανικό, όχι σαν nu metal. Οι Slipknot είναι υπέροχοι αλλά δεν μπορείς να έχεις χίλιους Slipknot».

Copyright 2024. All Right Reserved.