DEELER - In Distant Mirrors

DEELER - In Distant Mirrors

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από την Arkeyn Steel αυτό το διπλό CD των progressive metallers Deeler από το Missouri των ΗΠΑ. To Disk 1 που θα δείτε σε αυτήν την συλλογή είναι ο δίσκος τους Awakening in Me του 1994 μαζί με αρκετά έξτρα και live κομμάτια που δεν υπήρχαν στον δίσκο, ενώ το Disk 2 είναι ο πρώτος δίσκος τους, το Deeler του 1989 με 4 επιπλέον κομμάτια.

Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δύσκολη κυκλοφορία, με πολλά κομμάτια, και που είναι άνισα μεταξύ τους. Ας αρχίσουμε από τα πιο στρωτά και καλύτερα τραγούδια. Εξαιρετικά είναι τα δύο πρώτα κομμάτια από το ντεμπούτο τους. Πρόκειται για δυο ύμνους, ειδικά το Burning Horizons”,  που σχεδόν δεν θα τα έλεγες progressive αλλά τεχνικό speed/power με επικό ύφος. Στο ίδιο ύφος είναι και το Take Command”. Από τον δεύτερο δίσκο επίσης πολύ στρωτό είναι το Voice In The Desert. Πρόκειται για καταπληκτικό κομμάτι, τεχνικό speed/power με φοβερό μελωδικό και επικό ρυθμό. Εξαίσιο είναι και το μελωδικό T.P.E.”.

Πέρα όμως από τα κομμάτια που αναφέραμε, υπάρχουν τραγούδια που είναι αρκετά έως πολύ πειραματικά, με “σπασμωδικές”μελωδίες και αλλαγές. Φανταστείτε κάτι ίσως μεταξύ  Μystic Force, Inner Strength, Anacrusis (τα ξεσπάσματα στους Deeler είναι πιο speed/power, όχι thrash) και Psychotic Waltz του πρώτου δίσκου (χωρίς τα “ψυχεδελικά” μέρη των Waltz ). Ούτε αυτά τα κομμάτια είναι άσχημα, αν και κάποιος μπορεί να βρει σημεία που τον “χαλάνε”.

Υπάρχουν όμως και εντελώς “φευγάτα” πειραματικά-ακουστικά κομμάτια (“RIP”, “Darkfall 2022”,”Wild Cards”) που κάποιες φορές θυμίζουν τις παραπάνω μπάντες ή ακόμα και τις παρόμοιες στιγμές των Soul Cages, χωρίς βέβαια τα γυναικεία φωνητικά.

H αξιολόγηση είναι δύσκολη. Πιστεύω η πλειοψηφία θα ενθουσιαστεί με κάποια κομμάτια και θα κουραστεί σε αρκετά σημεία της κυκλοφορίας. Οι φανατικοί οπαδοί του tech-power/speed/progressive μάλλον θα ενθουσιαστούν περισσότερο. Αξίζουν πάντως μερικές ακροάσεις γιατί υπάρχουν πολλά τραγούδια, και ακροατές με διαφορετικά γούστα όλο και σε κάποια θα “κολλήσουν”.

 

Γιώργος Πετρουλάκης

Copyright 2019. All Right Reserved.