Monuments

June 22, 2019

Εδώ στο Metal Zone έχουμε και έχω γράψει πολλά για τους Dream Theater. Για καινούριους και παλαιούς δίσκους. Για τις ζωντανές τους εδώ εμφανίσεις που δεν γίνονται και πολύ συχνά. Πολλά γραπτά, πολλές κουβέντες, και εδώ και αλλού και καθόλου άδικα. Καθώς οι Αμερικάνοι ΠΑΤΕΡΕΣ του progressive metal μας δίνουν, σχεδόν πάντα για θετικούς λόγους, το έναυσμα για να μιλήσουμε για την πάρτη τους. Για το ‘’Images And Words’’, στον metalικό τύπο και όχι μόνο, επίσης έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Μιλάμε για ένα δίσκο ορόσημο.

May 27, 2019

Όταν μιλάμε για 65-70άρηδες, ενεργούς στη metal σκηνή, το μυαλό μας πάει σε συγκροτήματα όπως οι Black Sabbath ,Judas Priest, Saxon, ίσως και κάποιες μπάντες του N.WO.B.H.M. που έχουν επιβιώσει. Αν  όμως  αναρωτηθούμε για αντίστοιχούς που υπηρετούν το ακραίο metal, δύσκολα θα σκεφτούμε κάποιον. Και όμως υπάρχει και είναι από την Τσεχία. Είναι 67 ετών, λέγεται Big Boss (Jiri Valter), έχει ιδρύσει την εκκλησία του Σατανά στην Τσεχία και έχει μια εξαιρετική μπάντα τους Root.

May 26, 2019

Οι Riot ή Riot V αν προτιμάτε και όπως πια συστήνονται οι ίδιοι, υπάρχουν, δημιουργούν, προσφέρουν από πολύ πολύ μακρινό 1975. Με heavy θησαυρούς σαν τα ‘’Rock City’’ του 1977, ‘’Narita’’ του 1979, ‘’Fire Down Under’’ του 1981. Με την πασίγνωστη φώκια για μασκότ.  Ή το πιο speed διαμάντι ‘’Thundersteel’’ του 1988. Mark Reale (r.i.p.) στην κιθάρα και σε πολλά περισσότερα και Guy Speranza (r.i.p.) στην φωνή, μέχρι το ‘’Fire Down Under’’ δίνουν το ξεχωριστό τους στίγμα.

May 18, 2019

Πολλοί κατηγορούν τα 90ς ως την εποχή που το metal πήρε την κατιούσα. Τι λέτε μωρέ; Μπορεί στα 80ς να βγήκαν οι καλύτεροι δίσκοι σε αυτή τη μουσική αλλά στα 90ς το ακραίο (death και black ) metal έκανε την εμφάνιση σου με απίστευτες κυκλοφορίες. Όμως και ένα ακόμα είδος είχε την τιμητική του. Το Progressive Metal. Οι Dream Theater κάνουν την αρχή και μπάντες γεμάτες τεχνική και λυρισμό ξεπετάγονται σαν μανιτάρια σε όλο τον πλανήτη. Η Γερμανία υπήρξε από τις χώρες με τα πιο δυνατά χαρτιά. Ο κατάλογος ατελείωτος.

May 16, 2019

Λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας (ή στο δεύτερο μισό των 90ς αν προτιμάτε), παντού ακουγόταν ότι το heavy/power metal στην Αμερική  ;ήταν νεκρή υπόθεση. Δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Απλά η μουσική είχε υποχωρήσει σε underground κύκλους, Μπάντες υπήρχαν, αλλά τις μάθαιναν όσοι έσκαβαν βαθιά, όσοι της έψαχναν λίγο παραπάνω από αυτά που διαφήμιζαν εταιρίες.  Από τις στάχτες των Latent Fury από το Σικάγο (1989-1994), ο κιθαρίστας Chris Lotesto ξεκινά τους Ion Vein.

May 12, 2019

Μια φορά και ένα καιρό, το Metal με Χριστιανικό στίχο ήταν σχεδόν της μόδας στην Αμερική, το πιστεύετε ή όχι. Το πιο απίστευτο, είναι ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν πολύ καλά,είτε έπαιζαν σε πιο hard rock ήχο, είτε Heavy/Power Metal, είτε thrash/death. (ειδικά στην Αυστραλία, μέχρι και black metal έβγαλαν-άκου Horde-Hellig Usvart). Εδώ θα κάνουμε μια στάση στους Bride από το Kentucky. Η μπάντα ιδρύθηκε από τους αδερφούς Dale και Troy Thompson, φωνή και κιθάρα αντίστοιχα.και με την βοήθεια κάποιων τυμπανοκρούστων, δημιούργησαν τους Matrix το 1981.

April 21, 2019

Οι My Dying Bride στην δεκαετία του 90 δημιούργησαν πέρα από τον μύθο τους, πέρα από το ένα μέρος της θρυλικής τριάδας, με Paradise Lost και Anathema, δημιούργησαν και ένα περίεργο σκοτεινό μονοπάτι που οδηγούσε μαεστρικά και φαντασμαγορικά σε ένα φως. Ένα φως πολύ δυνατό. Έτσι στα τέλη της δεκαετίας και πιο συγκεκριμένα στις 12 του Οκτώβρη του 1999, κυκλοφόρησαν τον δίσκο ‘’The Light At The End Of The World’’, που με τον τίτλο του, μα πάνω από όλα το μεστό του περιεχόμενο, εξέφραζε αυτήν την προς το φως πορεία. Ήταν ο έβδομος τους δίσκος και φυσικά κυκλοφόρησε από την Peaceville.

April 09, 2019

Στα 80ς οι Whitesnake έπιασαν κορυφή με το άλμπουμ ‘’Whitesnake’’ ή για μας τους Ευρωπαίους ‘’1987’’. Το κείμενο για το πιο αγαπημένο μου Whitesnake δίσκο εδώ http://www.metalzone.gr/monuments/whitesnake-1987  ‘Η με το ‘’Slip Of The Tongue’’ το 1989. Το κείμενο και για αυτό τον δίσκαρο εδώ http://metalzone.gr/monuments/are-you-ready-song-yyaaa

March 27, 2019

Μας λείπουν οι Phychotic Waltz. Και μας λείπουν πολύ. Από τις σημαντικότερες μπάντες του Prog Metal, με την πραγματική έννοια του προοδευτικού. Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία περιμένουμε ένα νέο άλμπουμ αλλά ακόμα να έρθει. Άσε που πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι και κάτι το πραγματικά ενδιαφέρον. Λύση για την έλλειψη που νιώθουμε; Spiral Architect, The Last Things, Seer’s Tear, Catharsis, Inferno, Inner Sanctum. Ή μπάντες που έχουν συμβάλλει μέλη των P.W. όπως οι Deadsoul Tribe και End Amen. Μπαντάρες όλες τους και αξίζουν ακροάσεων.

March 25, 2019

Ο Tobias Sammet και το project, που ποια είναι ένα ακόμα προσωπικό καλλιτεχνικό όχημα, αλλά και μια κολεκτίβα ανθρώπων της μουσικής, οι Avantasia, είχαν την αφετηρία τους το 2000. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησαν το ‘’The Metal Opera’’. Ένα concept δίσκο. Μια rock/metal opera. Κυκλοφόρησε στις δέκα του Ιούλη του 2001. Από την AFM Records. Το βασικό line up τότε πέρα από τον Tobias Sammet, (Edguy) ως συνθέτη, στιχουργό, κιθαρίστα και φωνή, ήταν: Henjo Richter (Gammaray) κιθάρα. Markus Grosskopf (Helloween) μπάσο. Και

Copyright 2019. All Right Reserved.