Ayreon - The Source

Ayreon - The Day That The World Breaks Down - The Source (2017)

Ayreon - The Source

Τα τελευταία χρόνια ζούμε με μεγάλη χαρά μια ιδιαίτερη αύξηση καλλιτεχνικής δραστηριότητας και μια έκρηξη δημιουργίας από τον αγαπημένο μας Ολλανδό Arjen Anthony Lucassen. Και στο προσωπικό του πρότζεκτ, και στους The Gentle Storm μαζί με την  Anneke van Giersbergen, αλλά κυρίως με το βασικό κατά πολλούς καλλιτεχνικό όχημα τους Ayreon.

  Έφτασε αισίως με τους Ayreon τον δέκατο δίσκο, που κυκλοφόρησε σε πολλές γαργαλιστικές εκδόσεις, με τίτλο The Source.

   Πολλοί καλεσμένοι μουσικοί και τραγουδιστές που ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο ρόλους. Ο Tommy Karevik – Kamelot ως ο Opposition Leader, ο James LaBrie – Dream Theater,  ως ο the Historian, ο Rassel Allen – Symphony X, ως ο  the President, η Simone Simons – Epica, ως η the Counselor, η Floor Jansen – Nightwish ως η the Biologist, ο Tobias Sammet – Edguy, Avantasia, ως ο the Captain, ο Tommy Rogers, ως ο the Chemist, Hansi Kürsch – Blind Guardian, ως ο the Astronomer, ο Michael Eriksen, ως ο the Diplomat, και ο Nils K. Rue – Pagan’s Mind, Eidolon, ως ο the Prophet.

  Από τους μουσικούς, πέρα από τον all time classic drummer Ed Warby, ξεχωρίζουν οι Paul Gilbert – Mr Big στην κιθάρα, Ben Mathot βιολί…πολύ καλή δουλειά, ειδικά στο εναρκτήριο έπος The Day That the World Breaks Down, και πολλοί άλλοι καλοί και άριστοι μουσικοί.

   Ο ίδιος ο Arjen Lucassen πέρα από την δημιουργία όλου αυτού παίζει κιθάρες, πλήκτρα, μαντολίνο, ακόμα και μπάσο.

  Η ιστορία του The Source απλώνεται σε δεκαεπτά κομμάτια, σε δύο cds…σε τέσσερα κεφάλαια. Το στόρι εξελίσσεται κάπου στο μακρινό παρελθόν στον μακρινό πλανήτη Alpha στον μακρινό γαλαξία Andromeda, ο οποίος κατοικείται από πρόγονους των ανθρώπων, και οι υπολογιστές και οι μηχανές έχουν ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και έχουν καταργήσει όλα τα συστήματα των ανθρώπων. Έτσι στον πλανήτη επικρατεί χάος, πανικός, γενικά ένας χαμός. Οι κάτοικοι εκεί ξεσηκώνονται εναντίων των μηχανών και της τεχνολογίας, που τους ξεπέρασε, και κάπως έτσι…the story goes.

  Στα της μουσικής τώρα το προαναφερθέν The Day That the World Breaks Down ανοίγει το The Source και τις ορέξεις όλων μας για κάτι το επικό. Όλες οι ιδέες και όλοι οι συμμετέχοντες υπάρχουν στα δωδεκάμιση λεπτά του. Είναι τόσο πλούσιο σε ιδέες και ήχους σε αυτό το κομμάτι, που ο ίδιος ο Arjen λέει ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να παιχθεί ζωντανά. Υπάρχει και βίντεο αυτού του κομματιού με τον Arjen Lucassen να τα παρουσιάζει και να τα αναλύει όλα αυτά. Άλλα δυο κομμάτια, Sea Of Machines και Everybody Dies και κλείνει το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο The Frame. Σε όλη την διάρκεια, και στα τέσσερα κεφάλαια και στα δεκαεπτά κομμάτια, οι πολύπλοκες ενορχηστρώσεις, heavy metal με τις κιθάρες να έχουν σπουδαίο ρόλο στο The Source,  soul και jazz ιδέες και πάλι από τις κιθάρες και τα πλήκτρα, ski fi στιγμές…΄΄’όλα να τα περιμένεις σε ένα προοδευτικό δίσκο’’ λέει ο Arjen κάπου. Η παραγωγή άψογη…και τα αναδεικνύει όλα στο μέγιστο βαθμό.

  Το The Source πάει όπως αρκετά concept δίσκοι τον τελευταίο καιρό, όπως το προηγούμενο τους The Theory of Everything ή όπως το τελευταίο Dream Theater… The Astonishing, με μεγάλη σε διάρκεια δίσκους, χωρίς να υπάρχουν τόσο ξεχωριστές στιγμές – κομμάτια, αλλά μετράνε σαν σύνολο,  που όμως  όσοι τους δίνουν την απαιτούμενη ώρα για πολλές χορταστικές ακροάσεις, κερδίζουν απολαυστικές ώρες ταξιδεύοντας μαζί τους.

 Έτσι όμορφα περνάει και το δεύτερο μέρος, The Aligning Of The Ten στο πρώτο cd και τα άλλα δύο μέρη, The Transmigration και The Rebirth στο δεύτερο cd. Μιάμιση ώρα που περνάει ταξιδεύοντας σε κόσμους πέρα από την φαντασία ή στην πλούσια φαντασία του Arjen Lucassen.   

  Είναι το The Source των Ayreon του Arjen Anthony Lucassen ένας δίσκος που κάθεσε χαλαρά ένα βράδυ με μπυρίτσα στο μπαλκόνι και τον απολαμβάνεις.

 

  ΥΓ…δείτε το βίντεο…αναλύει εξαιρετικά τα πάντα…και παρουσιάζει  όλους τους παίκτες.

 

 

Copyright 2018. All Right Reserved.