ΟΙ SOLITARY SABRED ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ METALZONE

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου στους δίσκου με τίτλο By Fire And Brimstone, το Μetalzone και ο Λάμπρος Πανέτας «ανέκριναν» τους Κύπριους epic/heavy metallers Solitary Sabred τόσο σχετικά με τον νέο δίσκο όσο και για το παρελθόν αλλά και το μέλλον της μπάντας. Να τι μας είπαν!

 

Γειά χαρά και καλωσήρθατε στο Metalzone! Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι φέτος κλείνουν 20 ολόκληρα χρόνια από τότε που το όνομα των Solitary Sabred είδε το φως της ημέρας! Ποιά είναι τα συναισθήματά σας για αυτό;

Γεια χαρά, ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Πράγματι ο καιρός πετάει! Βέβαια η πρώτη ενσάρκωση της μπάντας ήταν εξαιρετικά βραχύβια, καθώς ο Spartacus (κατά κόσμον Δημήτρης Δημητρίου) έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές για μεγάλο χρονικό διάστημα και το συγκρότημα μπήκε στον πάγο. Αλλά ακόμα και η «ανάσταση» των Sabred ήταν το 2007, δηλαδή 12 χρόνια πριν! Πραγματικά δεν το αντιλαμβανόμαστε καθόλου, μόνο όταν βλέπουμε παλιότερες φωτογραφίες και συνειδητοποιούμε πόσο παχύναμε, χαχαα! Στην καρδιά μας είμαστε ακόμα οι ίδιοι έφηβοι παθιασμένοι με το κλασσικό heavy metal!

 

Έχετε έτοιμο τον νέο σας δίσκο με τίτλο By Fire And Brimstone ο οποίος θα κυκλοφορήσει σε έναν μήνα περίπου. Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) ήταν η διαδικασία της δημιουργίας του και κατά πόσο θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται το τελικό αποτέλεσμα στο όραμα που είχατε για αυτόν τον δίσκο;

Η αλήθεια είναι πως τα κομμάτια ήρθαν αβίαστα! Η μπάντα έχει φοβερή συνθετική χημεία και απ’ τη στιγμή που κάποιος θα παίξει ένα αιχμηρό ριφ, μια χαρακτηριστική φωνητική μελωδία ή μπασογραμμή, το εκάστοτε τραγούδι δε βρίσκεται και πολύ μακριά! Και επειδή το 90% της μουσικής και ενορχήστρωσης ήταν έτοιμο πριν μπούμε στο στούντιο  οι ηχογραφήσεις κύλησαν πολύ γρήγορα, χάρη και στην υπερπροσπάθεια του κιθαρίστα μας Νικόλα Μουτάφη, αφού γράψαμε στο δικό του στούντιο, το Steel Fortress.

 

Με μια πρώτη ακρόαση, το By Fire And Brimstone μοιάζει σαν να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυκλοφορία σας (Redemption Through Force – 2014). Θεωρείτε ότι σαν μπάντα έχετε κατασταλάξει πλέον στον ήχο σας ή είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μελλοντικές μουσικές σας αναζητήσεις να σας πάνε  και πιο πέρα;

Συμφωνούμε απόλυτα, η λέξη κλειδί είναι το «συνεχίζει» : Ο ήχος της μπάντας πρέπει σαφώς να είναι αναγνωρίσιμος και χαρακτηριστικός, αλλά από κει και πέρα πόσο βαρετό θα ήταν να βγάζαμε συνέχεια τον ίδιο δίσκο? Το ύφος και τα ηχοτόπια σαφώς παραμένουν βαθιά ριζωμένα στο χώρο του παραδοσιακού, επικού metal, αυτό ρέει στις φλέβες μας εξάλλου, αλλά θεωρούμε πως υπάρχει ακόμα χώρος για φρέσκες ιδέες στο συγκεκριμένο ύφος και ανυπομονούμε να δούμε που θα μας οδηγήσει η αιματοβαμμένη μούσα της έμπνευσης την επόμενη φορά!

SolitarySabred_1 - Αντίγραφο.jpg

 

Μεσολάβησαν 6 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του προηγούμενου δίσκου σας. Πώς κύλησε ο χρόνος αυτός για την μπάντα; Φοβηθήκατε πως μια τόσο μεγάλη δισκογραφική απουσία ενδεχομένως να είχε αρνητικό αντίκτυπο για την μπάντα;

Η αλήθεια είναι πως αν πέρναγε απ΄ το χέρι μας δεν θα υπήρχε τέτοιο κενό. Αλλά υπήρξε αλλαγή στη θέση του ντράμερ, και αυτό μας κράτησε αρκετό καιρό ανενεργούς. Βασικά συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο είναι να βρεις κάποιον που να παίζει σε επαγγελματικό ουσιαστικά επίπεδο, για ένα είδος μουσικής που διαχρονικά έχει πολύ χαμηλή εμπορική απήχηση! Πρέπει να το κάνει καθαρά από αγάπη για το μέταλλο, και ευτυχώς ο νέος drum defiler Φώτης Μουντούρης, ήρθε και κόλλησε σα να γνωριζόμασταν και να παίζαμε μαζί μια ζωή!

 

Ποιά είναι τα άμεσα σχέδιά σας μετά την κυκλοφορία του By Fire And Brimstone;

Να βγούμε στη γύρα! Έχουμε 2 live προγραμματισμένα στο εξωτερικό (Up the Hammers festival και Swordbrothers festival) για τον Μάρτη, ένα στην Κύπρο τον Απρίλη (Power of the Night festival) και ακολουθεί συνέχεια. Ταυτόχρονα έχουμε ήδη αρχίσει να επεξεργαζόμαστε ιδέες για το επόμενο άλμπουμ, και γενικά πλέον η μπάντα δουλεύει με οργιώδεις ρυθμούς!

 

Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τους Solitary Sabred και ποιές μπάντες θεωρείτε σαν βασικές επιρροές σας όσον αφορά την μπάντα; Υπάρχουν μουσικές που σας αρέσουν αλλά δεν έχουν βρεί τον δρόμο τους στον ήχο της μπάντας;

Όταν τελειώσει η μάχη και ο τελευταίος επιζών πατάει πάνω σε ένα βουνό από τα άψυχα κορμιά των εχθρών του κραδαίνοντας ένα σπαθί βουτηγμένο στο αίμα, απο πίσω θα παίζει σίγουρα Solitary Sabred! Αιμοσταγές πολεμοχαρές και εν μέρει αμερικανοτραφές μέταλλο, επηρεασμένο σαφέστατα από τιτάνες του είδους όπως Manowar, Helstar, Manilla Road, Cauldron Born και άλλους πολλούς! Η αλήθεια είναι πως είμαστε όλοι μεγάλοι λάτρεις και συλλέκτες του είδους, οπότε όταν όλες αυτές οι επιρροές μπουν στο χωνευτήρι, δεν συνειδητοποιούμε ούτε εμείς οι ίδιοι από που προήλθαν! Γενικά ο ήχος προκύπτει αβίαστα, ποτέ δεν είπαμε «ας παίξουμε σαν τον τάδε», όλα είναι μουσική που αιωρείτω στον αέρα από καταβολής σύμπαντος και περίμενε την σύμπραξη των Solitary Sabred για να πάρει σάρκα!

 

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει ξεκινήσει να ακούγεται όλο και περισσότερο στα μεταλλικά πράγματα καθώς αρκετές κυπριακές μπάντες έχουν κυκλοφορήσει ποιοτικές δουλειές οι οποίες ακούγονται πλέον και στο εξωτερικό, ενώ όλο και περισσότερες ξένες μπάντες έρχονται στην Κύπρο, είτε μεμονωμένα είτε σε φεστιβάλ. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο λόγος αυτής της ανόδου; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον η Κύπρος έχει την δική της metal σκηνή;

Internet! Πάντα είχαμε γκρουπάρες (βλ. Armageddon, Diphtheria κλπκλπ), αλλά πλέον έχουν και τα μέσα να προβληθούν παραέξω. Σκηνή σαφέστατα υπάρχει, οι Κύπριοι είμαστε μουσικός λαός γενικότερα και το μέταλ δεν αποτελεί εξαίρεση, μάλλον θα έλεγα πως έχουμε περισσότερους μουσικούς απ’ ότι οπαδούς, χαχαχαα! Κάποιοι απ’ αυτούς τους μουσικούς / οπαδούς ασχολήθηκαν και με το κομμάτι της διοργάνωσης συναυλιών, οπότε είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε αγαπημένα συγκροτήματα στο νησί.

 

Από όσες μπάντες μοιραστήκατε μέχρι τώρα την σκηνή, ποιές σας έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση και με ποιές  άλλες θα θέλατε πολύ να παίξετε στο μέλλον;

Είναι για μας όνειρο ζωής το ότι καταφέραμε να μοιραστούμε τη σκηνή με μερικές από τις αγαπημένες μας μπάντες και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις πρώτα σαν οπαδοί και μετά σαν δημιουργοί. Τι να πρωτοθυμηθούμε... ας αναφέρουμε μόνο τη στιγμή που μας έκανε την τιμή να ανέβει μαζί μας στη σκηνή ο αείμνηστος Mark Shelton και ας το αφήσουμε εκεί.

 

Πού θα θέλατε να δείτε την μπάντα σε 10 χρόνια από τώρα; Ποιές είναι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες σας;

Δεν έχουμε! Θεωρούμε πως αν βάλουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, το μόνο που κάνουμε είναι να θέτουμε όρια στους εαυτούς μας. Είμαστε πάνω απ΄όλα μια παρέα φίλων που λατρεύουν να παίζουν και να δημιουργούν μαζί, και ο μόνος στόχος είναι να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι και να είμαστε υγιείς ώστε να μπορούμε να παίξουμε για όλους τους φίλους της μπάντας ανά την υφήλιο! Το ταξίδι μόλις ξεκινά!

 

Ήταν τιμή και χαρά μας να σας έχουμε στο metalzone και σας ευχόμαστε ο νέος δίσκος να είναι καλοτάξιδος! Ο τελευταίος λόγος δικός σας!

Εμείς ευχαριστούμε για την τιμή να φιλοξενηθούμε στο metalzone. Chaos descends BY FIRE & BRIMSTONE, να είστε έτοιμοι για μάχη!

SolitarySabred_Cover.jpg

Copyright 2024. All Right Reserved.