Monuments

June 10, 2024

Βρισκόμαστε στις αρχές των 80ς στη Δανία και ένα συγκρότημα με το όνομα Mercyful Fate θα φέρει το σκοτάδι στο τότε metal με τον δικό του τρόπο αφήνοντας το όνομα του γραμμένο με χρυσά γράμματα στη ιστορία.

June 06, 2024

Η ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Ουκρανία ανέκαθεν δεν είχε έντονη μεταλλική σκηνή και τα περισσότερα συγκροτήματα της ανήκαν στον ακραίο ήχο. Ίσως όταν αυτός ο καταραμένος πόλεμος λήξει, να υπάρχει μια φρεσκάδα και ανανέωση στη σκηνή τους. 'Οπως και να 'χει, η γνωστότερη μπάντα της χώρας ήταν και είναι οι Nokturnal Mortum με το συγκρότημα να συνεχίζει ακάθεκτο παρά τις όποιες κακουχίες και ατυχίες μπορεί να έχει μια μπάντα σε τέτοια κατάσταση (πόλεμος).

June 03, 2024

Οι Crimson Glory έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον τραγουδιστή τους, Midnight. Λογικότατο μιας και ο περίεργος αυτός τύπος διέθετε εκτός από αυτοκαταστροφικές τάσεις και μια πανέμορφη λυρική φωνή που σε σαγήνευε με την πρώτη επαφή. Όταν μιλάς για τους καλύτερους US Power/prog metal δίσκους, σίγουρα θα αναφέρεις και τα δυο πρώτα τους άλμπουμς. Σιγουράκι. Όχι όμως και τον τρίτο, ''Strange and Beautiful''. Γιατί; Ο Midnight ακόμα εκεί τραγουδούσε, τι άλλαξε. Η φυγή του ρυθμικού κιθαρίστα των C.G., Ben Jackson το 1989, αυτό έκανε τη διαφορά.

May 30, 2024

Ένα από τα πιο ''καυτά'' ονόματα του ακραίου ήχου στα 00ς αναδείχτηκαν οι Βρετανοί Akercocke. Ένας συνδυασμός καταπληκτικής death metal η οποία εξελίχτηκε και εμπλουτίστηκε με τα χρόνια καθώς επίσης και του παρουσιαστικού τους, καθώς πρέπει κουστουμαρισμένοι κύριοι που υμνούν το Σατανά και το σέξ επιδεικτικά. Η μπάντα δεν αποτελούνταν από τίποτα απαίδευτα νεαρούδια που την '''είδαν'' κακοί αλλά έμπειροι μουσικοί και μεταλλάδες δεκαετιών.

May 29, 2024

Δεν ξέρω ποια είναι τη χρονική διάρκεια για να οριοθετηθεί ένας δίσκος ως EP ή LP. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα την δεκαετία των 80ς με κυκλοφορίες του μισάωρου που ονομάστηκαν LPS. Φέρνω σαν παράδειγμα το ντεμπούτο των Megadeth. Και όμως το ''Only Time Will Tell'' (με μια σύνθεση λιγότερη) θεωρείται EP. Όπως και να έχει το θέμα, το ζήτημα είναι να περιέχει υλικό που τα σπάει, είτε διαρκεί  μισή ώρα είτε πάνω από μία. Και οι Villain το κατάφεραν το 1986 με τη συγκεκριμένη κυκλοφορία.

May 28, 2024

O Chuck Schuldiner άφησε ΤΕΡΑΣΤΙΑ κληρονομιά πίσω τους με το υλικό των DEATH αλλά και τον χαρακτήρα του. Τα έξι διαμάντια των DEATH δεν θα χάσουν ποτέ μέρος της αίγλης τους. Ούτε στα πρώτα του, death metal βήματα, ούτε προς το τέλος που σχεδόν η σχέση του με το παλιομοδίτικο ακραίο αυτό είδος ήταν πιο χαλαρή. Δεν το ενέπνεε πλέον η καφρίλα ούτε τα παραμορφωμένα φωνητικά. Το 1995 δημιουργεί τους Control Denied με σκοπό να παίξει τη μουσική που ήθελε και αγαπούσε χωρίς την βαριά φανέλα των DEATH που αναγκαστικά τον περιόριζε μέχρι ένα βαθμό. Και ήταν ανήσυχο πνεύμα ο μακαρίτης.

May 24, 2024

Τους Blind Guardian τους ξέρουμε και τους αγαπάμε ΟΛΟΙ. Συγκρότημα που έχει αμέτρητους οπαδούς στην Ελλάδα από τα γεννοφάσκια της και συνεχίζει να κερδίζει νέους με κάθε του άλμπουμ, με κάθε του συναυλία σε Ελληνικό έδαφος. Και σίγουρα το αξίζουν και το αξίζουμε. Σε άπειρες μπάντες θεωρούμε συνήθως τον πρώτο ως καλύτερο δίσκο και πολλές φορές είναι αλήθεια. Πόσες μπάντες έχουν καλύτερο δίσκο τον τρίτο, τέταρτο, πέμπτο ή έκτο; Σπάνιες περιπτώσεις από τεράστιες μπάντες όπως οι Black Sabbath, οι Judas Priest, οι Iron Maiden κτλ. Ε βάλτε και τους Blind Guardian στη μικρή αυτή λίστα.

May 23, 2024

Μεγάλη ατυχία να έχεις hard rock μπάντα και να έχει κυκλοφορήσει κάτι από το 1985-87.Γιατί; Διότι καλοκαίρι του '86 οι Europe είχαν κυκλοφορήσει το ''The Final Countdown'' και είχαν σαρώσει τα πάντα αφήνοντας τους υπόλοιπους να διεκδικήσουν κάτι από τις υπόλοιπες θέσεις. Κάτι τέτοιο έπαθαν και οι Treat με το εξαιρετικό ''The Pleasure Principle'' που κυκλοφόρησε στα τέλη του '85 και δεν κατάφερε να φτάσει όσο ψηλά θα ήθελε στο εμπορικό κομμάτι. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

May 22, 2024

Στο δεύτερο μισό των 90ς όπως και στα 00ς, το να παίζεις heavy metal στην Αμερική ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστο φαινόμενο. Πάντοτε σε σύγκριση με το παρελθόν της χώρας και με τον πληθυσμιακό αριθμό της. Κάποιες μπάντες από τα παλιά είχαν επιβιώσει και κρατούσαν τα ηνία, κάποιες άλλες βρέθηκαν σε πιο underground καταστάσεις και κάποιοι μερακλήδες έφτιαξαν καινούριες μπάντες αυτές τις εποχές.

May 21, 2024

Οι At the Gates δημιούργησαν σχολή. Το Σουηδικό μελωδικό death metal τους δεν είχε μόνο χαρακτηριστικό ήχο αλλά και παίξιμο. Και όταν είσαι ο μικρός αδερφός του Adrian Erlandsson, drummer των προαναφερθέντων, λογικό είναι να επηρεάζεσαι και να θες να παίξεις σαν τον αδερφό σου και καλύτερα. Και όταν κυκλοφορούσε το ''The Red in the Sky Is Ours'' (https://metalzone.gr/monuments/gates-red-sky-ours) , ο μικρός Daniel Erlandsson είχε τη δική του μπάντα, τους Eucharist με τους οποίους δημιουργούσαν τη δική τους μουσική.

Copyright 2024. All Right Reserved.