Monuments

July 22, 2021

Η Γαλλική σκηνή πρόσφερε αρκετές σημαντικές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες στο χώρο του κλασσικού heavy metal στα 80ς, με πολλές από αυτές να έχουν γαλλόφωνα φωνητικά. Αυτό σε κάποιους αρέσει πολύ και κάποιοι το μισούν μιας και η Γαλλική γλώσσα είναι πολύ ιδιαίτερη και αρκετά αταίριαστη (στο μυαλό μας) με το heavy metal. Εγώ πάντως τάσσομαι φανατικά προς την πρώτη ομάδα, δηλαδή αυτών που αγαπούν τα γαλλικά στο heavy metal. Τρανταχτό παράδειγμα οι Sortilege που κυκλοφόρησαν δυο δίσκους τραγουδισμένους σε διαφορετικές γλώσσες.

July 21, 2021

Τον Σεπτέβρη κυκλοφορεί ο νέος δίσκος των Ισπανών folk/power metallers Mago De Oz. Βέβαια η μπάντα δεν έχει καμιά σχέση σαν σύνθεση με αυτή του τρίτου (La leyenda de La Mancha) ή τέταρτου δίσκου τους  (Finisterra) που τις θεωρώ και ως τις καλύτερεςστιγμές της μπάντας. Μόνο ο drummer και ο βιολιστής έχουν μείνει από τότε, άρα καταλαβαίνετε την τεράστια διαφορά. Η μπάντα έχει ζήσει πέντε διαφορετικές δεκαετίες και έχει προσαρμοστεί πολλές φορές. Από τις Iron Maiden επιρροές των 80, στα πιο folkish/power 90ς-00ς ενώ τελευταίες δεκαετίες το metal έχει σχεδόν περιοριστεί.

July 05, 2021

Μπορεί η Γερμανική σκηνή να έβραζε στα 80ς αλλά η Γειτονική Αυστρία είχε πολύλιγότερες καλές περιπτώσεις. Οι Maniac από το Tyrol δημιουργήθηκαν το 1983 και δυο χρόνια κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο από την Hot Blood Records για Ευρώπη και Koch Records για Αμερική. Τευτονικό Power/Speed Metal που χρωστούσε αρκετά στους πρώιμους Helloween, Running Wild, Accept και η λίστα συνεχίζεται. Ωραίος δίσκος με καλές στιγμές αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχωρίσει στο παγκόσμιο στερέωμα. Στο ντεμπούτο η μπάντα ήταν τετραμελής με session drummer.

July 04, 2021

Η Γερμανία ανέκαθεν τροφοδοτούσε το underground κύμα της metal μουσικής με νέο αίμα. Ειδικά στα 80ς πρωταγωνίστησε. Πολλές ηγετικές μπάντες του heavy/power/speed/thrash  προήλθαν από τη Γερμανία που ακόμα και σήμερα δεν σταματά να κυριαρχεί σε πολλούς τομείς, μουσικούς και τεχνικούς. Αν και πολλά συγκροτήματα κατάφεραν να αναδειχτούν χάρη στις πάμπολλες εταιρίες που τις υποστήριξαν από την αρχή, υπήρξαν και αυτές που δεν πέρασαν στο επόμενο στάδιο. Οι Brainfever για παράδειγμα. Μπάντα που δημιουργήθηκε στα τέλη των 70ς αλλά η σύνθεση της σταθεροποιήθηκε το 1982.

July 01, 2021

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα 90ς ήταν η δεκαετία του Progressive Metal. Η τεχνική και πολυδιάστατη μουσική απενεχοποιήθηκε μιας και ο κόσμος κουράστηκε από ανάλογους ήχους στα 70ς και η επόμενη δεκαετία η μουσική απλοποιήθηκε, είτε μιλάμε για rock/metal είτε για Pop ακούσματα. To ‘’ Images and Words’’ των Dream Theater του 1992 άνοιξε πόρτες για πολλές μπάντες του είδους (από θέμα δημοτικότητας μιλάμε πάντα, υπήρξαν και άλλες μπάντες του είδους που προηγηθηκαν) οι οποίες υπέγραψαν σε κάποια εταιρία και κυκλοφόρησαν το υλικό τους.

June 20, 2021

Στις μέρες μας αυτό που αποκαλούμε symphonic metal είναι ένα trendy της εποχής, το οποίο διαρκεί πολλά πια χρόνια. Μπάντες σε όλες τις μορφές του metal είτε στο στούντιο είτε στις συναυλίες, που μετατρέπουν σε κονσέρτα, βάζουν συμφωνικά στοιχεία, ή ακόμα και συμφωνικές ορχήστρες με πολύ καλά ή λιγότερο καλά αποτελέσματα. Οι Haggard, μια μουσική κολεκτίβα από την Γερμανία, το κάνει αυτό πολλά χρόνια από το ντεμπούτο της, ‘’And Thou Shalt Trust... the Seer’’ του 1997, σε μικρότερο βαθμό καθώς κυριαρχούσε η death metal φύση της και κυρίως στο επόμενο ‘’Awaking the Centuries’’ του 2000.

June 06, 2021

To ‘’Firefly’’ είναι το δέκατο άλμπουμ των Βρετανών Uriah Heep και βγήκε το 1977. Για να είμαι ακριβής κυκλοφόρησε μέσω της ανεξάρτητης Bronge Records και της ένδοξης πολυεθνικής υπερεταιρίας Warner Bros Records τον Φλεβάρη του 1977. Και είχαν προηγηθεί δισκάρες. Και τι δισκάρες. Μόνο τους πρώτους πέντε δίσκους ‘’...Very 'Eavy ...Very 'Umble’’ του 1970, ‘’Salisbury’’ του 1971, ‘’Look at Yourself’’ του 1971, ‘’Demons and Wizards’’ του 1972 και ‘’The Magician's Birthday’’ να πάρεις έχεις πέντε καριέρες ζωής άλλων σχημάτων.

June 01, 2021

Η ιστορία της μπάντας ξεκινά πίσω στο 1981 όταν και τελικά αποφάσισαν να κρατήσουν σαν όνομα του συγκροτήματος το περίεργο, ανορθόγραφο Slauter Xstroyes. Κυκλοφόρησαν αρκετά demos σαν τα πρώτα δείγματα που θα προσέκρουαν στα κεφάλια αθώων μεταλλάδων της εποχής (1983) μα το όνομα τους παρέμεινε σε underground κύκλους. Το 1985 κυκλοφορεί αυτοχρηματοδοτούμενα το ντεμπούτο ‘’Winter Κill’’, ανόθευτο ατσάλι της καλύτερης κοπής. Κράτησαν μέχρι το 1989 (μέλη συνέχισαν σαν Enertg Vampires) έχοντας υλικό και για ένα δεύτερο δίσκο.

May 29, 2021

To ‘’Unification’’ είναι ο δεύτερος δίσκος των Iron Savior, μετά το φερώνυμο ντεμπούτο του 1997, στην περιοδεία του οποίου ήρθαν και στα μέρη μας γνωρίζοντας αποθέωση και δεύτερος με τον ‘’Cobra’’ Kai Hansen στις τάξεις τους, με τον τρίτο δίσκο να είναι το ‘’Dark Assault’’ του 2001. Το ‘’Unification’’ κυκλοφόρησε στις 10 του Ιούνη του 1999 μέσω της Noise Records και έχει επανακυκλοφορήσει πολλές φορές σε διάφορα formats.

May 12, 2021

Στις αρχές του 80ς εκεί στο L.A. το hard rock πήρε μια πιο άγρια, πιο τρελαμένη αλλά και μια πιο glam μορφή. Το λέγαμε poser, glam metal κάποιοι ακόμα και pop metal, υποτιμώντας το. Ένα είδος που δεν ευδοκίμησε μόνο στην L.A. σκηνή αλλά και αλλού στον κόσμο. Ένα είδος που τώρα που το μετράμε με όρους της μουσικής και όχι μόνο της εμφάνισης, παρατηρούμε και θυμόμαστε αρκετές μπαντάρες. Μπαντάρες με αρκετές δισκάρες. Ξεκάθαρα μέσα στα πιο προβεβλημένα, αγαπημένα και αναγνωρίσιμα σχήματα εκείνης της εποχής είσαν οι Mötley Crüe.

Copyright 2021. All Right Reserved.