Monuments

October 14, 2021

Οι The Flower Kings είναι ένα progressive rock σχήμα. Από την Σουηδία. Υπάρχουν από το 1994 και έχουν μια μεγάλη δισκογραφία. Αρχίζω να μετράω στούντιο άλμπουμς. 1, 2, 3, 4,...14 αν μέτρησα καλά. Γιατί έμεινα κάγκελο στο 7ο στούντιο άλμπουμ τους με τον τίτλο ‘’Unfold The Future’’, το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της InsideOut Music στις 5 του Νοέμβρη του 2002. Με αυτό θα ασχοληθούμε εδώ σε αυτό το κείμενο στο Metal Zone όσο και αν φαντάζει εξωσχολικό σαν άκουσμα, πιστεύω ότι πολλοί metalheads και όχι μόνο ακούν, εκτιμούν και γιατί όχι αγαπούν τους The Flower Kings και το ‘’Unfold The Future’’.

October 11, 2021

Μετά από αρκετές δεκαετίες που ασχολούμαι με τη συγκεκριμένη μουσική, ανακαλύπτω κάθε χρόνο ότι όλο και περισσότερες μπάντες μου ήταν (είναι) άγνωστες και αυτό ασχολούμενος με παλοές κυκλοφορίες. Αν προσθέσω και τις μπάντες που δημιουργούνται καθημερινά και δεν πέφτουν πάνω στο μεταλλικό μου ραντάρ, τότε το χάσμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Τελικά είναι τεράστιο ποσοτικά (και ποιοτικά βέβαια) το υλικό που έχει κυκλοφορήσει στη μουσική μας αυτή την πενηνταετία. Στάση στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών να γνωρίσουμε τους Sage Meridien, μια power/progressive metal μπάντα.

October 10, 2021

Οι Talisman για τους οποίους θα μιλήσουμε δεν είναι οι γνωστοί  Σουηδοί hard rockers.  Όυτε βέβαια μια από τις πολλές μέτριες μπάντες που υιοθέτησαν αυτό το όνομα. Πάμε στο San Diego στα τέλη της δεκαετίας του 80 να γνωρίσουμε μια άγνωση μα ποιοτική μπάντα. Λίγα ξέρουμε και πιθανότατα λίγα να μάθετε και από μένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τριμελής σύνδεση της μπάντας περιλάμβανε τον Robert Gaston ο οποίος τραγουδούσε (και έπαιζε πλήκτρα) στο καταπληκτικό ντεμπούτο των Rude Awakening (US POWER METAL) που έμελλε να είναι και ο καλυτερος τους.

September 22, 2021

Στην Ιταλία υπάρχει μια μεγάλη φυτεία που φύονται πολλά ειδιόματα της metal μουσικής. Ακραίο metal, power metal, cinematic ή πιο πρόσφατα Hollywood metal. Και φυσικά progressive metal. Εκεί στην Λομβαρδία κάποτε είσαν οι Time Machine. Αρχές 90ς. Και άρχισαν να μας δείχνουν την δεξιοτεχνία τους με eps: ‘’Project: Time Scanning’’ του 1993, ‘’Dungeons of the Vatican’’ του 1994. Το σούπερ ντούπερ full length ‘’ACT II: Galileo’’.

September 20, 2021

Μέτριο (από πλευρά σκληρότητας) ατσάλι. Acier Doux στα γαλλικά..  ADX όπως έχουν γίνει γνωστοί στο μεταλλικό κοινό. Οι Γάλλοι χεβιμεταλλάδες έχουν κάνει μια μακριά πορεία προσφέροντας ατσάλι εδώ και τέσσερις δεκαετίες ενώ το ότι κάποια από τα αυθεντικά μέλη φτάσανε στα 60 δεν τους απαγορεύει το να συνεχίσουν και (για) μια πέμπτη. Το συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1982 έχει μόνο λαμπρό παρελθόν να επιδείξει. Ιδιαιτέρως, στη πρώτη του δεκαετία κυκλοφόρησε τέσσερα εκπληκτικά άλμπουμς.

September 13, 2021

Μπορεί στον υπόλοιπο πλανήτη το όνομα των Γιαπωνέζων Sperma να μην κάνει μεγάλη εντύπωση αλλά στα αυτιά ενός Έλληνα, όπως και να το κάνουμε, ακούγεται κάπως. Το συγκρότημα από το Kyoto γεννήθηκε το 1983  παίζοντας heavy metal και με την τριαντάχρονη τότε Ranko μπροστά από το μικρόφωνο. Από το πρώτο τους 7’’ έβγαζες κάποια σταθερά συμπεράσματα.

September 12, 2021

Κάποτε υπήρχαν οι Nevermore, λατρευτοί από πολύ κόσμο που αγαπά αυτήν την μουσική. Πριν αυτούς υπήρχαν οι Sanctuary. Αρχές με μέσα των 80ς. Με μπροστάρη τον Warrel Dane (r.i.p.). Μετά από δυο κασετένια demos ‘’Sanctuary’’ το 1986 και ‘’Refuge Denied promo’’ 1987 σκάει το ‘’Refuge Denied’’ ντεμπούτο σκορπίζοντας metal καμωμένο και παιγμένο με ψυχή. Και στις 27 του Φλεβάρη του 1990 λένε να επαναλάβουν το γεμάτο ψυχικά καταφύγια έργο τους με το ‘’Into The Mirror Black’’.

September 07, 2021

Βομβαρδιζόμαστε από doom metal κυκλοφορίες εβδομαδιαία. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε τις πρώτες δεκαετίες ύπαρξης του heavy metal. Υπήρχαν λίγες αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ καλές μπάντες με επιρροές απο Black Sabbath, Pentagram, Candlemass, Saint Vitus, Trouble κ.α. Στα 90ς εμφανίστηκαν περισσότερες πάρα πολλές με την αρχή να κάνουν μπάντες που άνηκαν στις τάξεις της Rise Above και της Hellhound. Σαφέστατα υπήρχαν και άλλες πολλές όπως για παράδειγμα οι Solitude Aeturnus, οι Solstice και γενικότερα αυτό που ονομάστηκε epic doom metal.

September 02, 2021

Στα χρόνια τα γυμνασιολυκειακά γύρω στα μέσα με τέλη 80ς έπαιζαν οι κλασικές χιλιογραμμένες κασέτες. Οι περισσότερες που είδα, που κράτησα, που άκουσα είχαν στην επιμετωπίδα τους τον τίτλο ‘’Rock Επιτυχίες’’ ή ακόμα και ‘’Rock Μπαλάντες’’. Με πολλές μπάντες από τα 60ς, και ακόμα περισσότερο από τα 70ς, αλλά και αρκετά πιο πρόσφατα της εποχής τότε των 80ς. Και φυσικά οι Deep Purple, μεταξύ αρκετών άλλων θρυλικών σχημάτων, είχαν πολλές συμμετοχές και στο ...επιτυχίες και στο ...μπαλάντες.

August 27, 2021

Το Αμερικάνικο Power Metal ήταν ανέκαθεν σκληρότερο του Ευρωπαικού. Στας Ευρώπας  ίσως να το χαρακτηρίζαμε και power/thrash.  Χιλιάδες μπάντες έπαιξαν δυναμικό, τρελαμένο metal στην Αμερική αλλά μόνο μια (που γνωρίζω εγώ)  αυτονομάστηκε...Powermad. Τα παιδιά της Minneapolis ξεκίνησαν το 1984 παίζοντας σκληρότερα χρόνο με το χρόνο μιας και εκείνη την εποχή οι μπάντες συναγωνιζόντουσαν μεταξύ τους όσο αφορά τη δύναμη (και κάπως έτσι προέκυψε το thrash metal). Το κουαρτέτο ήδη είχε δημιουργήσει τις πρώτες του συνθέσεις το 1985 ενώ ακολούθησαν και μεταγενέστερες στα επόμενα δυο χρόνια.

Copyright 2021. All Right Reserved.