Monuments

April 04, 2024

Μια παρέα Ολλανδών που θρασάρει το 1984 με το όνομα Whiplash καλείται να αλλάξει το όνομα της μιας και κάποιοι Αμερικανοί το έχουν ήδη καπαρώσει το όνομα. Πριν κυκλοφορήσουν το πρώτο τους demo, μετονομάζονται σε Thanatos. Δεν παίζουν ακόμα Death Metal, δεν υπάρχει το death metal ακόμα, τουλάχιστον όχι όπως το μάθαμε και το αγαπήσαμε. Στο demo του '84 αναγράφεται ότι παίζουν ultra heavy speed metal άρα όπως καταλαβαίνετε, οι ταμπέλες είχαν διαφορετική σημασία από τι σήμερα.

March 26, 2024

Όταν ακόμα υπήρχε έντονη παραφιλολογία για το ποιος κρύβεται πίσως από τους Ghost, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να κρύβεται ο Tobias Forge. Δεν περίμενα με τίποτα κάποιον που προέρχεται από τα ακραία είδη της metal μουσικής. Και όμως, ο  Tobias Forge (aka Mary Goore) πέρασε την νεότητα του υπηρετώντας τον ακραίο ήχο, είτε μέσω των black metalάδων Superior, είτε των Death (thrash) metalάδων Repugnant. Με τους Ghost κυκλοφόρησε το ''Opus Eponymous'' τιμώντας τις επιρροές του και αφού έπιασε εμπορικά συνέχισε σε hard rock/AOR μονοπάτια που δεν με ενδιαφέρουν μουσικά.

March 16, 2024

Έχω συναντήσει αρκετές κυκλοφορίες που χρησιμοποιούν drum machine αντί κάποιου ανθρώπου και οι περισσότερες περιπτώσεις ανήκουν στο black metal με μπόλικες εξαιρέσεις φυσικά. Όσο περνούν οι δεκαετίες και πολλοί ηχογραφούν σε home studios και με την τεχνολογία να βελτιώνεται συνεχώς, τέτοιοι δίσκοι αυξάνονται στον αριθμό. Παλιότερα το drum machine είχε πιο ενοχλητικό ήχο, πλέον λιγότερο. Πάντως στα τέλη των 80ς-αρχές 90ς ήταν αρκετά κατακριτέο από τους οπαδούς γι αυτό και μπάντες σαν τους Comecon, ενώ δεν είχαν ποτέ drummer, δεν το αποκάλυπταν.

March 11, 2024

Όποιος υπήρξε ενεργός μεταλλάς (εννοώντας ακούγοντας πέρα από τις είκοσι γνωστές μπάντες της εποχής) στα μέσα των 90ς, σίγουρα ήρθε αντιμέτωπος με ένα νέο ρεύμα, αυτό που ονομάστηκε n.w.o.s.d.m. ή και Gothenburg metal. Στα απλά ελληνικά για αυτούς που δεν το έζησαν, μιλάμε για μελωδικό death metal εξ' ορμώμενο από Σουηδία με πιονέρους του είδους τους At The Gates, Dark Tranquillity και In Flames και δεκάδες άλλες μπάντες να ακολουθούν στο δεύτερο μισό των 90ς. Από τα καλύτερα δείγματα του είδους θεωρώ τους Sacrilege που στη βραχύβια πορεία τους μας χάρισαν δυο τρομερούς δίσκους.

March 07, 2024

Από τα πιο περίεργα, αντί death metal εξώφυλλα που έχω συναντήσει στο΄... death metal είναι αυτά των Γερμανών Incubator. Καλά, όχι ότι το όνομα πάει πίσω αλλά τα εξώφυλλα σίγουρα δεν σε προιδέαζαν για κάτι ακραίο. Και αν η μπάντα μέσα σε λίγα χρόνια στα 90ς εξελίχτηκε πάρα πολύ (προς το καλύτερο ή χειρότερο ας το κρίνει ο καθένας μας ξεχωριστά) και απομακρύνθηκε από τον αρχικό της ήχο, σίγουρα το ντεμπούτο τους ανήκει ξεκάθαρα στο χώρο του Death Metal.

March 06, 2024

Η χρήση της αγγλικής γλώσσας σε συντριπτικό ποσοστό όσο αφορά τη heavy metal μουσική πολλές φορές αποτρέπει γελοίες καταστάσεις. Στίχοι, τίτλοι τραγουδιών, δίσκων ή ακόμα και ονομάτων μπαντών θα ακουγόντουσαν τουλάχιστον φαιδρά αν κάποιος τα αντλούσε κατευθείαν στη μητρική του γλώσσα. Ακόμα και έτσι (στα αγγλικά δηλαδή), πολλές φορές μια ατυχής επιλογή μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, όπως ένα άσχημο εξώφυλλο. Ιδιαίτερα τις παλιότερες εποχές που οι πληροφορίες για πιο άγνωστες μπάντες ήταν λιγοστές. Κάπως έτσι φθάνουμε στο παρασύνθημα.

February 19, 2024

Είστε από αυτούς που όταν ακούτε το όνομα Crown Of Thorns σας έρχονται κατά νου οι Σουηδοί ντεθμεταλλάδες ή οι Αμερικανοί hard rockers/Aorάδες; Δυο συγκροτήματα που ιδρύθηκαν σχεδόν την ίδια εποχή (ένα χρόνο νωρίτερα οι Σουηδοί, το 1990) αλλά όπως είναι φυσικό, οι δεύτεροι κατάφεραν να γίνουν περισσότερο γνωστοί λόγω της φύσης της μουσικής τους και κάπως έτσι το 1998 να κρατήσουν το όνομα τους ενώ οι άλλοι θα το συντομεύσουν σε The Crown. Μικρό το κακό. 

January 31, 2024

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πλέον που κάποια συγκροτήματα δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία των μελών της. Αυτό συμβαίνει στο μεγαλύτερο βαθμό στο black metal(π.χ. οι Batushka) αλλά εξαιρέσεις υπάρχουν. Φανταχτερό παράδειγμα αυτών των Ghost που τουλάχιστον στην αρχή η παραφιλογογία για το ποιοι κρύβονταν πίσω από τις μάσκες τους βοήθησε πολύ στη δημοσιότητα. Η αλήθεια είναι ότι μόνο πιο μικρές μπάντες έχουν καταφέρει να κρατήσουν την ανωνυμία τους και αυτές μέχρι να γίνουν γνωστότερες μιας και το ιντερνετ είναι μεγάλος ρουφιάνος.

January 18, 2024

Αν διάβαζες ή άκουγες για Νορβηγική μπάντας ακραίου metal στα 90ς, το ποσοστό να μιλούσαμε για black metal ήταν ολοκληρωτικό. Ελάχιστες εξαιρέσεις με κάποιες από αυτές να είναι τουλάχιστον αδικημένες λόγω διαφορετικού ήχου. Όπως και να το κάνουμε, δεν έψαχνες στη Νορβηγία για να βρεις thrash ή death metal μπάντες. ΚΑΚΩΣ διότι υπάρχουν και οι Molested. Death Metal χωρίς στεγανά, ακραιότατο, με επική διάθεση και αρκετούς πειραματισμούς.

December 08, 2023

Η παρελθοντολαγνία είναι φετίχ πολλών,ανάμεσα τους και και εγώ. Και αν τη συγκεκριμενοποιήσουμε στο μουσικό κομμάτι, ισχύει και πάλι. Πάντως δεν πιστεύω ότι σταμάστησε να βγαίνει καλή metal μουσική το 1989, το 1999 ή δεν ξέρω και γω τι. Παρακολουθώντας όσο μπορώ τη σύγχρονη σκηνή σε όλα τα υποείδη της βρίσκω πάντοτε εξαιρετικές κυκλοφορίες που είμαι σίγουρος ότι θα αντέξουν στο χρόνο.

Copyright 2024. All Right Reserved.