Monuments

March 13, 2021

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το thrash metal πέθανε στα 90ς. Ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Πολλές μπάντες διέλυσαν, κάποιες υιοθέτησαν πιο γκρουβάτο ήχο (Pantera) και κάποιες εμβολιάστηκαν με τον death metal ιο. Επιβιβαζόμαστε στη χρονομηχανή και γυρνάμε τους διακόπτες στο 1991. Τοποθεσία, Ολλανδία. Τρία από τα τέσσερα μέλη (εκτός κιθαρίστα δηλαδή, έπαιζαν στους θρασάδες Desultory κυκλοφορώντας κάποια demos και splits έχοντας όμως ηδη χάσει την ευκαιρία τους μιας και το είδος βρισκόταν σε παρακμή. Με την αντικατάσταση του κιθαρίστα και τον ερχομό του Erik Sprooten, γεννιούνται οι Inquisitor.

February 28, 2021

Σαν συνέχεια των Nihilist που κράτησαν για δυο χρόνια, ήρθε εκεί στην Στοκχόλμη της Σουηδίας η μετάλλαξη με το όνομα Entombed. Και άμεσα έδρασε στον οργανισμό metal, κέντραρε στο death metal και έτσι δημιούργησε και έναν death metal άλλο εαυτό. Το όνομα της πρώτης δραστικής ‘’παρενέργειας’’ ονομάστηκε ‘’Left Hand Path’’ και κυκλοφόρησε στις 4 του Ιούνη του 1990 μέσω της Earache Records.

January 30, 2021

Δεν μπορώ να θυμηθώ πολλές Ιρλανδικές metal μπάντες που μου έχουν στοιχειώσει τη ζωή. Primordial, Solstice, Mourning Beloveth. Δεν βάζω μέσα του καλύτερους  ΟΛΩΝ, Thin Lizzy, διότι μιλάω για καθαρόαιμο metal. Ας όψεται.  Οι περισσότερες από αυτές έχουν και μια πικρία, μια μελαγχολία στη μουσική τους. Ιρλανδία βλέπεις. Σειρά να προσθέσουμε ακόμα μια μπάντα, τους Arcane Sun.

December 10, 2020

Φθινοπωρινικός καιρός θέλει και αντίστοιχη διάθεση. Κατοτονική εσωτερική συννεφιά αντιστρέπτεται μόνο από το ίδιο φάρμακο-δηλητήριο. Fight Fire With Fire. Κάπως έτσι πρέπει να το σκέφτηκαν οι Fredrik Norrman και Jonas Renkse και βάλανε το 1994 τους October Tide μπροστά. Μπορεί στην Ελλαδίτσα να έχει καλό καιρό ακόμα και τον Οκτώβρη αλλά στην Σουδηδία....σκοτάδι και κρύο. Ο πρώτος έπαιζε κιθάρες στους deathάδες Uncanny, o δεύτερος τραγουδούσε στους Katatonia και σύντομα θα προστίθοταν και ο άλλος.

December 02, 2020

Οι Miscreant μου έκαναν αρχική εντύπωση για δυο πράγματα. Πρώτον, ανήκουν στο κίνημα των Σουηδικών συγκροτημάτων που έπαιζαν μελωδικό death metal (μην αρχίσουμε να αναφέρουμε και πάλι τις μπάντες) με την διαφορά ότι ήταν λιγάκι πιο σκληροί ηχητικά και ας είχαν ακόμα και πλήκτρα. Δεύτερον, το ότι οι πολλοί καλοί στίχοι τους είχαν γραφτεί προ μουσικής άρα θα την επηρέασαν και μέχρι ένα βαθμό (ίσως μικρό). Το πενταμελές Σουηδικό γκρουπ είχε σαν αρχηγό έναν...σχισομάτη (γεννημένος στη Σουηδία φυσικά). Ο Peter Kim είναι ο κιθαρίστας και έχει γράψει σχεδόν όλη τη μουσική και τους στίχους.

November 16, 2020

Οι ρίζες των βασανιστηρίων εντοπίζονται στη αρχαία Ελλάδα και οι μέθοδοι του επηρέασαν τους  Ρωμαίους. Στην Ρώμη μόνο οι σκλάβοι βασανίζονταν αλλά στη Ρωμαική αυτοκρατορία και οι πολίτες. Οι εκάστοτε αυτοκράτορες εξέδιδαν οδηγίες για τον τρόπο βασανισμού και χιλιάδες σκλάβοι, πολίτες, μάγοι ή αιρετικοί πληγώθηκαν ή έχασαν την ζωή τους με τον χειρότερο τρόπο. Στην Ολλανδία, μέθοδοι βασανιστηρίων καθιερώθηκαν λόγω Ιεράς Εξέτασης. Το ίδιο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.  Κάποιοι νόμοι δημιουργήθηκαν για να υπάρχουν όρια στα βασανιστήρια.

November 08, 2020

Οι Skepticism μέσα σε αυτά τα τριάντα χρόνια που υπάρχουν εκεί στην παγωμένη μα πάντα με ζεστές και ελκυστικές εικόνες Φιλανδία, περπατούν τον δύσκολο και λιγότερο περπατημένο δρόμο του funeral doom. Ένας ήχος, μια μουσική που έχει και την άγρια μορφή του black και τον πεσιμισμό του doom και την ρομαντική και αισθαντική ατμόσφαιρα του doom/death.

November 06, 2020

Τρία άτομα μπορεί να είναι υπεραρκετά για έναν πλήρως βάρβαρο, μεταλλικό ήχο. Παραδείγματα πολλά, ακόμα και στον ακραίο ήχο, όπως οι Τσεχοσλοβάκοι Krabathor. Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1984 από τον Petr "Christopher" Kryštof και δυο φίλους του ενώ το φθινόπωρο του 1986 μπήκε και ο Bruno, πρώτα σαν τραγουδιστής και κιθαρίστας και αργότερα σαν ντράμερ. Το φθινόπωρο του 1988 κυκλοφορούν δυο demos ενώ στις 17 Νοεμβρίου δίνουν την πρώτη τους συναυλία σε ένα underground festival στη Πράγα μπροστά σε 1500 τρελαμένους οπαδούς.

October 31, 2020

Οι Opeth είναι μια πασίγνωστη και πολύ αγαπημένη μπάντα από την Σουηδία που ξεκίνησε παίζοντας death metal, προχώρησε σε ένα exreme progressive metal και πάει με σαφή πορεία σε κάθε δίσκο εδώ και χρόνια στο ατελείωτο τόπο του progressive rock/metal. Στην διαδρομή αυτή, που πραγματικά πέρασε και περνάει από δρόμους ατέρμονης έμπνευσης και πανέμορφης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ο κάθε σταθμός, δίσκος δηλαδή, ήταν κάτι το ξεχωριστό δεικνύοντας την ανάγκη του Mikael Akerfeldt κυρίως αλλά και της παρέας του για διαφορετικότητα.

October 25, 2020

Με παιδικές φωνούλες, ακαθόριστο αν είναι χαρούμενες ή τρομαγμένες ξεκινάει το ‘’Birth Of The Three’’ από το ‘’Mabool – The Story Of Three Sons Of Seven’’ των Orphaned Land. Είναι ο τρίτος δίσκων του πολυσυλλεκτικού μουσικού σχήματος από το Ισραήλ και κυκλοφόρησε στις 23 του Φλεβάρη του 2004 μέσω της Century Media Records.

Copyright 2021. All Right Reserved.