Repugnant - Epitome of Darkness

Repugnant-Epitome of Darkness

Όταν ακόμα υπήρχε έντονη παραφιλολογία για το ποιος κρύβεται πίσως από τους Ghost, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να κρύβεται ο Tobias Forge. Δεν περίμενα με τίποτα κάποιον που προέρχεται από τα ακραία είδη της metal μουσικής. Και όμως, ο  Tobias Forge (aka Mary Goore) πέρασε την νεότητα του υπηρετώντας τον ακραίο ήχο, είτε μέσω των black metalάδων Superior, είτε των Death (thrash) metalάδων Repugnant. Με τους Ghost κυκλοφόρησε το ''Opus Eponymous'' τιμώντας τις επιρροές του και αφού έπιασε εμπορικά συνέχισε σε hard rock/AOR μονοπάτια που δεν με ενδιαφέρουν μουσικά. Του  βγάζω όμως το καπέλο για όλα όσα κατάφερε. Και αφού έπιασε την καλή εμπορικά, λογικά είναι να συνεχίσει έτσι. Αν ακόμα τον ''φτιάχνει΄'' η ακραία μουσική, κάποια στιγμή θα φτιάξει ένα project ή μια άλλη μπάντα όταν σβήσει το άστρο των Ghost. Άλλο το hobby και άλλο το επάγγελμα. Επιστρέφοντας στο παρελθόν, ο κύριος Mary Goore ίδρυσε τους Repugnant το 1998 μετά το τέλος των  Superior. Πολλά μέλη ήρθαν και έφυγαν (κάτι ανάλογο με τους Ghost) μέχρι το 2002 που τελικά ηχογράφησαν το υλικό για το ντεμπούτο τους ''Epitome of Darkness'' το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε πριν το 2006. Πιο πριν κατάφερε να έχει κάποιες κυκλοφορίες (ep/splits) έχοντας πάντοτε σημαντικά μέλη της Σουηδικής σκηνής και πάντοτε παιχταράδες.Όπως προγράφτηκε, το 2002 παγιώθηκε η σύνθεση και δυο χρόνια αργότερα ,λίγο πριν διαλυθούν κυκλοφόρησαν ακόμα ένα ep από την Ολλανδική Soulseller Records η οποία κυκλοφόρησε και το ντεμπούτο τους το 2006, την χρονιά της γέννησης των Ghost.

Ωραίο πράγμα να ακούς νέο δίσκο εν έτει 2006 (έστω και αν μιλάμε για υλικό πενταετίας+) και να σου φέρνει στο μυαλό τον ήχο τους Σουηδικού death metal των 90ς αλλά με φρέσκιες ιδέες και συνθέσεις. Death Metal στιχουργία, ξέρετε, zombiew, vampyrs, τάφοι, θάνατος, σκοτωμοί, θνησιμότητα και όλα τα αγαπημένα θέματα του είδους. Η παραγωγή είναι ότι πρέπει, βγάζει την απαιτούμενη σαπίλα έχοντας όμως τα όργανα να ακούγονται όσο ζωντανά και αιχμηρά χρειάζεται. Η μίξη είναι ισορροπημένη (τουλάχιστον για την έκδοση στο cd), ακούς τα πάντα χωρίς να ενοχλεί κάτι ή να ακούγεται πιο μπροστά. Διασπαθισμένα riffs που σκίζουν τον αέρα δεν αφήνουν περιθώριο για μαλθακότητες. Το λαρρύγι του Tomas διαμελίζει τις λέξεις όπως θα έκανε ένα πεινασμένο ζόμπι τη σάρκα ενός ζωντανού. Οι ταχύτητες συστέλλονται και διαστέλλονται με βάση τις ανάγκες κάθε σύνθεσης και δεν κουράζουν με άχρηστη συνεχομένη βαβούρα. Τα leads είναι απαραίτητα και δεν τα λυπάται αριθμητικά ο Forge, δεν μας χαρίζεται όμως με άχρηστο παίξιμο. Συχνά-πυκνά ακούμε το μπάσο να φανατίζεται και να αφηνιάζει προς μεγάλη μας χαρά. Το thrash στοιχειο βοηθά τις εκάστοτε μελωδίες να γλιστούν και τα τραγούδια να γίνονται πιο προσιτά για το ντοπάρισμα του ακροατή.

Σας αρέσουν οι παλιοί Entombed/Dismemeber/Kaamos/Necrophobic αλλά θέλετε τον συγκεκριμένο ήχο με την πρασινίλα των Autopsy; Εδώ είσαστε. Χωρις doom καθιζήσεις. Τραχυμάθεια και δυσοργησία. Αλουστράριστη ηχητική εκδίκηση που δεν λήγει ποτέ. Κάποια διακριτικά εφέ φέρνουν το επιπλέον Χάος και υποκινούν ακόμα περισσότερη ακραιότητα στο συνολικό αποτέλεσμα. Καταιγιστικός ρυθμικός βομβαρδισμός, φωνητική μοχθηρότητα, ανομόχλευση death metal ζωτικών συστατικών. Οι συνθέσεις είναι του Forge με κάποιες να συνεργάζεται με τον έτερο κιθαρίστα. Μόνο το ''Spawn of Pure Malevolence '' ανήκει ολότελα σε άλλον και στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Karl Envall (τραγουδιστής του πρώτου τους ep πίσω στο 1999, από εκεί που προέρχεται και η συγκεκριμένη σύνθεση δηλαδή). Πάντως είναι η πιο αηδιαστική στιγμή στιχουργικά και από τις πιο ακραίες ηχητικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και από τις καλύτερες. Διαβρωτικές μελωδίες και επικερδείς ηχητικοί διαξιφισμοί και συμμαχίες σε λυτρώνουν με την παλλόμενη καρδιά ενός νεότερου death metal θαύματος. Λίγο πριν το τέλος ένας φόρος τιμής σε μια από τις παλιότερες ακραίες μπάντες της Σουηδίας, τους Morbid. Με απόλυτο σεβασμό στο τραγούδι, καλύτερο ήχο αλλά κρατώντας την έκλυτη βαναυσότητα του αυθεντικού, ακούμε μια από τις καλύτερες διασκευές που έχουν ακούσει τα αυτιά μου.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.