STAVROS ZEAKIS A HARD ROCKING CHEF

Σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες μόδες τhς εποχής είναι η μαγειρική. Reality, εκπομπές, celebrity cooks μόνο που τελευταία οι μάγειροι δεν είναι η κλασσική εικόνα με το σκούφο. Τατουάζ, piercing, ροκ κουρέματα και χρώματα στα μαλλιά, ράστα, είναι τελικά οι σεφ οι νέοι ρόκ σταρ; Και ποιος κλέβει το στυλ ποιού; Μιλήσαμε με ένα σεφ που έχει περάσει και από τη μπάρα του Excalibur bar και έχει άποψη και για τις δύο μεριές του Νομίσματος, το Σταύρο Ζεάκη. 

Πες μας λίγο πως μπήκε η μαγειρική στη ζωή σου και πως έφτασες στη θέση του σεφ.
Η μαγειρική ήταν πραγματικά κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ επαγγελματικα.  Η αλήθεια είναι ότι όνειρο μου ήταν να γίνω μηχανικός μοτοσικλετών και γιαυτό πάνω από το κρεβάτι μου δεσποζανε φωτογραφίες και πόστερ μηχανών!  Η σκέψη του να γίνω μαγειρας ξεκίνησε από μια ιδέα του αδερφού μου όταν αυτός ήταν στην σχολή μαγειρικής και τελικά με έπεισε! Έτσι λοιπόν και βγήκα στην μαγειρική πιάτσα... πέρασα πολλά μαγαζιά,  από ταβέρνες και καφέ μέχρι και κουζίνες υψηλής γαστρονομίας ή όπως το λένε πολλοί... Τα γκουρμέ! Έριξα άγκυρα στις επιχειρήσεις του κυρίου Σταθακωστοπουλου και από εκεί ξεκίνησα να αναλαμβάνω μαγαζιά του. 

IMG-60e2c1173b170d83a3b04f23255a7c75-V_0.jpg

Πόσα χρόνια ασχολείσαι επαγγελματικά με την μαγειρική;
20 Χρόνια μέσα σε κουζίνες γιαυτό και κάποια στιγμή συνδύασα το μαγειρικό με το μπαρ! Έπρεπε να πάρω μια "ανάσα" και να νοιωσω και εγώ σαν άνθρωπος... Οι 4 τοίχοι και η πίεση της κουζίνας,  είναι δύσκολο! Έφυγα λοιπόν για λίγο από τις κουζίνες και πήγα να φτιάξω καινούργιο συκώτι στο excalibur!!!!!

Πόσο έχει αλλάξει τη μαγειρική και τους νέους σεφ το γεγονός ότι η μαγειρική έχει γίνει μόδα;
Πάρα πολύ δυστυχώς.  Ο βομβαρδισμός που δεχόμαστε από παντού για την μαγειρική δεν είναι και τόσο καλός για παιδιά που απλά αγαπάνε την "μαγκιά" του να είσαι μαγειρας. Πίστεψε με δεν είναι μαγκιά... Είναι μια πολύ σκληρή δουλειά με πολλά "χαστούκια " και ελάχιστο προσωπικό χρόνο οταν εννοείται θέλεις να καταφέρεις να ξεχωρίσεις και να γίνεις επαγγελματικα γνωστός και το τονίζω... επαγγελματικα. 

IMG-07481474a03f6d5b6d9e8fd17c0622c5-V.jpg

Οι σύγχρονοι μάγειρες έχουν μια ροκ αισθητική, που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; 
Κατά την γνώμη μου η απαντηση ειναι ξέσπασμα!!!!! 14 - 16 ώρες μέσα σε 4 τοίχους... άγχος... φωτιές... πόνος... εγκαύματα... ροκ αισθητική ??? Μπαααα δεν νομίζω ... ροκ παράνοια θα έλεγα καλύτερα!!!

Αν υποθέσουμε ότι το ροκ είναι ένα επαναστατικό είδος μουσικής, η ροκ αισθητική περνάει και στον τρόπο που μαγειρεύουν οι σύγχρονοι σεφ;
Πιστευω πως ναι απλα Ο κάθε σεφ έχει έναν δικό του τρόπο να αποτυπώνει τις σκέψεις,  συναισθήματα στο πιάτο του.  Μπορεί να δεις ένα πιάτο με αρμονία σαν  κλασικής μουσικής μέχρι και ένα πιάτο με τόσα χρώματα και αφηρημένη τέχνη σαν να λέμε Black metal. Πάντα ένα πιάτο σου μιλάει πιστεύω!

Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου ένα τυπικό σεφ ή είσαι από αυτούς που έχουν τατουάζ μανίκι;
Όταν μπαίνω στην κουζίνα μου είμαι τυπικός και σεμνός όσο τα τατουάζ μου. Ναι έχω μπόλικα αλλά όλα φτάνουν μέχρι εκεί που φτάνει το κοντομανικο και αυτό γιατί έτσι αρέσει σε εμένα... Τώρα όσο για τα τατουάζ μανίκια και τους μάγειρες έχεις δίκιο... Έτσι όπως πάει σε λίγο θα λένε την γιάκουζα μαγειρική σχολή αλλά και πάλι ο καθένας κάνει το κορμί του ότι θέλει... μαγκιά του!

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις σε αυτό το χώρο; 
Η ερώτηση είναι που θες να ξεχωρίσεις... Στην τηλεόραση ή στις κουζίνες? Για να ξεχωρίσεις στον επαγγελματικο χώρο θέλει πολύ δουλειά,  πειθαρχία και κουράγιο.... Για την τηλεόραση,  Καλές γνωριμίες! Το θέμα είναι όμως ότι η μαγειρική κοινωνία είναι σαν το στρουμφοχωριο... Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι δήθεν  και ποιοι είναι αυτοί που  λέμε εμείς "μπιστολια " δηλαδή καλούς μαγειρες!

Που μπορούμε να δοκιμάσουμε τις συνταγές σου;
Είμαι στο εν πλω στην βουλιαγμενης και θα είναι χαρά μου και τιμη μου να σας ταισω!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου συγκρότημα/τραγούδι και γιατί;
Planet of zeus / macho libre προσκυνώ!!!! Έχω μια λατρεία με την αρχαία Ελλάδα και γενικά τους 12 θεούς οπότε ... δυνατό κομμάτι - δυνατός Δίας!!!!!

Θα συνεχίσεις να ροκάρεις στην κουζίνα στο μέλλον ή να περιμένουμε να σε δούμε σε κανα Masterchef ?
Το ροκ είναι στο αίμα μου δεν θέλω να σταματήσω ποτέ να ροκαρω... Όσο με κρατάνε τα πόδια μου θα κοπανιέμαι!!!!! Τώρα όσο για το μάστερ σεφ, παίζω με την φωτιά κάθε μέρα δεν μπορώ να παίζω και σε τηλεπαιχνίδι... Σε κάποιο από τα 2 θα καώ... Αν με πιάνεις!

Copyright 2024. All Right Reserved.