Orphaned Land - Mabool - The Story of the Three Sons of Seven

ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ MABOOL

Με παιδικές φωνούλες, ακαθόριστο αν είναι χαρούμενες ή τρομαγμένες ξεκινάει το ‘’Birth Of The Three’’ από το ‘’Mabool – The Story Of Three Sons Of Seven’’ των Orphaned Land. Είναι ο τρίτος δίσκων του πολυσυλλεκτικού μουσικού σχήματος από το Ισραήλ και κυκλοφόρησε στις 23 του Φλεβάρη του 2004 μέσω της Century Media Records.

Οι Orphaned Land είναι progressive, είναι folk, είναι extreme metallres αλλά κυρίως εδώ στο ‘’Mabool – The Story Of Three Sons Of Seven’’ είναι storytellers. Μέσα από heavy ηλεκτρικές κιθάρες και ανατολίτικους ρυθμούς και αμανέδες ξετυλίγεται η ιστορία. Το κάθε κομμάτι βάζει μουσικά πρωτίστως αλλά και με τα λόγια, που είτε βγαίνουν βραχνά είτε μελωδικά, την δική του πινελιά στην ιστορία. Και αυτή είναι η ιστορία του τόπου τους. Η ιστορία των Three Sons (Angels) of the Seventn. Ο Θεός στην μυθολογία τους ορίζεται ως ο Seventh. Το ένα παιδί είναι για τον Ιουδαϊσμό και παρουσιάζεται ως το άστρο του Δαβίδ. Το άλλο είναι για το Islam και φαίνεται ως το ημισέληνος. Και το τρίτο πάει στον Χριστιανισμό και παρουσιάζεται ως Σταυρός. Έτσι εξηγούνται οι παιδικές φωνές που λέγαμε στην αρχή, στο ‘’Birth Of The Three’’ που ανοίγει την αυλαία και την ιστορία. Και φυσικά ο συνδυασμός του Ανατολίτικου folk και δυτικά metal στοιχεία, με death metal στοιχεία που είναι το χαρακτηριστικό μιας μπάντας που στις τάξεις της αλλά και στις συνεργασίες της διαθέτει όλες τις φυλές του Ισραήλ. Και το κάνει μουσικά, στιχουργικά – θεματολογικά και κυρίως ανθρωπιστικά με μια αξιοθαύμαστη ισορροπία. Η Θεϊκή παρέμβαση και η Θεία έμπνευση χτυπούν σε όλα τα κομμάτια του δίσκου. Έτσι το ‘’Ocean Land’’ και το πιο metal ‘’The Kiss Of Babylon (The Kiss) μας βάζουν για τα καλά στο πνεύμα του ‘’Mabool – The Story Of Three Sons Of Seven’’. Ένα από τα βασικά γνωρίσματα των Orphaned Land είναι το ότι μαζί με τα παραδοσιακά metal όργανα, βάζουν και κάποια ανατολίτικα, όπως saz, μπουζούκι, sitar αλλά και τα της κλασικής μουσικής παιδείας τσέλο, πιάνο κτλ. Έτσι κατορθώνουν να παντρέψουν metal, συμφωνική και folk μουσική. Αν προσθέσουμε τις ανδρικές και γυναικείες φωνές έχουμε ένα εκπληκτικό μουσικό και πολιτιστικό χαρμάνι για τα αυτιά μας. Βάλτε τα ‘’A Salk’’ και το ‘’ Halo Dies’’ που ακολουθεί. Το hard rock, ναι παίζουν και τέτοια ‘’A Call To Awake (The Quest)’’. Το σαν ανατολίτικη προσευχή ‘’Building The Ark’’ καθώς και το πιο uptempo ‘’Nora En Nora (Entering The Ark)’’. To  ’’The Calm Before The Flood’’ ‘έρχεται ήρεμα ακουστικά να προετοιμάσει για αυτό που είναι να ρθει. Καθώς αυτά τα τρία παιδιά, από τις τρεις κυρίαρχες θρησκείες ετοιμάζουν το τέλος του κόσμου, καθώς η ιστορία προχωρά. Με βιολιά, κάτι που μοιάζει πολύ όμορφο σαν ιδέα έρχεται το ‘’Mabool’’ (The Flood)’’ σαν καταιγίδα βγαλμένη από την κιθάρα και με απαγγελία στην τοπική διάλεκτο. Και κάπως έτσι τα πάντα συνεχίζονται, ‘’The Storm Still Rage’’, ότι πιο κοντά στο death metal, με την οργή ενός Θεού, με τρία παιδιά. Με τρεις θρησκείες δηλαδή, σαν την τέλεια καταιγίδα. Πέρα από Θεούς, τις θρησκείες τους και τους δαίμονες και τους Αγγέλους τους, πάντα μετά την καταιγίδα, μετά τις πληγές που φέρονται να προκαλούν έρχεται το ‘’Rainbow (The Resurrection)’’ και η γαλήνη που κουβαλούν μαζί τους ένα Ουράνιο τόξο και η λύτρωση.

Το ‘’Mabool – The Story Of Three Sons Of Seven’’ των Orphaned Land είναι ένας δίσκος προσευχή, για αυτό που μάλλον έχει έρθει και απειλεί τα πάντα, είναι ένας δίσκος ταξίδι σε πολιτισμούς, σε μουσικές που τους εκφράζουν και καμωμένο – παιγμένο από ανθρώπους που αγαπούν τους συνανθρώπους τους και όλα τα πλάσματα που γυρνούν τον κόσμο όχι για τι τους το λέει κανείς Θεός, αλλά μόνο η ανθρωπιά τους. Ένα πραγματικά ανθρώπινο αριστούργημα.

 

Copyright 2024. All Right Reserved.