Silentium - Infinita Plango Vulnera

Η ΛΕΞΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, ΗΣΥΧΊΑ, SILENTIUM

Οι Silentium, δηλαδή στα Λατινικά η σιωπή, βγάζουν αυτήν την ησυχία μέσα από την μουσική τους, μέσα από αυτό το μουσικό χαρμάνι συμφωνικού doom με gothic metal που δημιουργούν – παίζουν. Το ‘’Infinita Plango Vulnera’’ είναι η πρώτη τους ολοκληρωμένη ουσιαστικά κυκλοφορία, μετά το ‘’Caméne misera’’ ep του 1998. Το ‘’Infinita Plango Vulnera’’ κυκλοφόρησε μέσω της Spikefarm Records κάποια στιγμή το 1999.

Με βροχή και πλήκτρα, Sami Bohan και μια κιθάρα ξεκινάει το ‘’Infinita Plango Vulnera’’και η αυλαία ανοίγει με το ‘’Solicitude’’ φέρνοντας στο νου τους Anathema εκείνης της εποχής. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον μετά ‘’Alternative 4’’ των Anathema περπατούν παράλληλα και οι Silentium. Και με τις My Dying Bride γκρίζες πινελιές καθώς το βιολί, Jani Laaksonen, εκεί μας οδηγεί. Όμως όλα αυτά μέσα από το πρίσμα της δικής τους επίκτητης μουσικής ταυτότητας και έτσι φιλοδοξούσαν να μας βάλουν στον δικό τους μελαγχολικό κόσμο. Είναι και τα γυναικεία μελιστάλακτα φωνητικά, Tiina Lehvonen, που εναλλάσσονται με τα πιο άγρια ανδρικά, Matti Aikio. Έτσι όμορφα περνάμε από το κιθαριστικό ‘’Forever Sleep’’ και το ‘’Redemption’’. Στο ‘’Autumn Heart’’ περνάει, καθόλου απαρατήρητο ένα Metallica στυλ solo, σαν να τους το χάρισε ο Kirk Hammet. Στις κιθάρες εδώ έχουν κάνει υπέροχη δουλειά οι Juha Lehtioksa και Toni Lahtinen. Εδώ να προσθέσω και τα διακριτικά τύμπανα από τον Janne Ojala που συνοδεύουν απαλά τον ήχο. Τα ‘’Forever The Pain’’, ‘’Maiden The Forest’’ και ’Requiem’’ που πάντα σαν τίτλος φαντάζει πεσιμιστικός και ‘’With Blood Adorned’’, τα πλήκτρα και το βιολί τα χρωματίζουν με τέτοιο τρόπο που το gothic/doom μουσικά και συναισθηματικά βρίσκει το νόημα του. Το ακουστικό ‘’At the Dawn I Wept’’ οδηγεί το Silentium δράμμα προς το τέλος του και το ορχηστρικό ‘’Solicitude’’ επανέρχεται δριμύτερο ως κλείσιμο αυλαίας

Οι Silentium ξέρουν να βάζουν, στην μουσική τους και μέσω αυτής στην ζωή όλων όσων την έχουν γευτεί, το γκρίζο σαν απόχρωση του λευκού αλλά και σαν ένα μικρό φωσάκι που σπάει την έλειψη χρώματος δηλαδή το μαύρο. Στο ‘’Infinita Plango Vulnera’’ μπορούν και βάζουν την σιωπή, Silentium, μέσα στον ήχο τους, που χωρίς να φωνάζει λέει πολλά, εκφράζει περισσότερα και μας δίνει τα μέγιστα σε συναισθήματα και σκέψεις. Για πολλές όμορφες, ζεστές και ταξιδιάρικες αποδράσεις τους μυαλού.

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.