Time Machine - Evil: Liber Primus

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στην Ιταλία υπάρχει μια μεγάλη φυτεία που φύονται πολλά ειδιόματα της metal μουσικής. Ακραίο metal, power metal, cinematic ή πιο πρόσφατα Hollywood metal. Και φυσικά progressive metal. Εκεί στην Λομβαρδία κάποτε είσαν οι Time Machine. Αρχές 90ς. Και άρχισαν να μας δείχνουν την δεξιοτεχνία τους με eps: ‘’Project: Time Scanning’’ του 1993, ‘’Dungeons of the Vatican’’ του 1994. Το σούπερ ντούπερ full length ‘’ACT II: Galileo’’. Και άλλα άξια λόγου και παρουσίας eps σαν τα ‘’Shades of Time’’ του 1997, Live Heresy του 1998, ‘’Secret Oceans Part 1’’ και ‘’Secret Oceans Part 2’’ του 1998 και το δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο ‘’Eternity Ends’’ του 1999. Η νέα χιλιετία συνεχίζει να τους βρίσκει δημιουργικούς και δυναμικούς και έτσι τον Γενάρη του 2001 μας δίνουν ένα από τα πιο δυνατά τους έργα το ‘’Evil: Liber Primus‘’. Κυκλοφορεί από την Lucretia Records International και έχει μια φετιχιστική επανακυκλοφορία από την ίδια εταιρία, τρία χρόνια μετά, σε ένα λαχταριστό long box.

Στο εξώφυλλο παρουσιάζει ένα βλοσυρό και επιβλητικό κτίριο. Ένα κτίριο για να φωλιάζει το Evil του τίτλου. Τα της μουσικής φυσικά είναι και τα πιο ουσιαστικά και εδώ η μουσική, οι νότες και ο τρόπος που οι Ιταλοί τις πλέκουν και τις παρουσιάζουν και τα λόγια που ντύνουν τις μελωδίες τους έχουν την πιο πολύ ουσία. Και παρά το γεγονός ότι εδώ έχουμε τρία νέα μέλη στους Time Machine. Έτσι μαζί με τους πάλιουρες Lorenzo Dehó στο μπάσο και Joe Taccone κιθάρες, ενώθηκαν ο κιθαρίστας Gianluca Ferro, ο ντράμερ Claudio Riotti και ο τραγουδιστής Pino Tozzi. Και με τους τρεις να προέρχονται από το ιταλικό prog metal σχήμα, τους Arkhè. Στο μισό και κάτι λεπτό του ορχηστρικού ‘’Gerona’’ υπάρχει αρκετή μαγεία για να την δώσει στο ‘’Where's My Heaven?’’ με την μελωδία του να είναι πιο δυνατή και από το μήνυμα – ερώτημα που βγάζει ο τίτλος και πιστοποιούν τα λόγια. Το μελωδικό heavy του ‘’Army Of The Dead’’ βγάζει στο ‘’Eyes Of Fire’’ με το φανταστικό metalικό μπάσιμο και την πιο όμορφα περίπλοκη συνέχεια με τις κιθάρες και τα πλήκτρα. Ενώ εδώ και τα φωνητικά έχουν μια περίεργη ομορφιά. Και οι ομορφιές συνεχίζουν με το ορχηστρικό ‘’Ecclesia Spiritualis’’ που στα λίγο πάνω από τα τέσσερα λεπτά του σε στοιχειώνουν τα πλήκτρα του, σε αφυπνίζουν τα τύμπανα του και σε αιχμαλωτίζει η μελωδία του. Κάτι που συνεχίζεται σαν όμορφη συνήθεια και στο μικιούλι ‘’Neghentropia’’ και να επιστρέψουμε στο heavyness του ‘’Evil Lies’’ με την πιο επική διάρκεια και το κοφτό riff να δεσπόζει. Έτσι βγαίνει μπροστά το prog και metalικό, ήχος και τίτλος ‘’Angel Of Death’’, το υπέροχο ‘’Hailing Souls’’ και το ορχηστρικό outro ‘’Silent Bells’’.

Συνολικά, το ‘’Evil: Liber Primus‘’ είναι ένα απόλυτα απολαυστικό άλμπουμ μοντέρνου μελωδικού progressive metal. Μπορεί να μην έχει την τόση πολυπλοκότητα των πρώτων δύο δίσκων και να έχει πιο άμεσα κομμάτια. Έχει όμως αυτές οι αλλαγές, από το μαγευτικό και το μελωδικό στο πιο heavy με πάντα το progressive παρόν, κάνουν ξεχωριστούς τους Time Machine και την μουσική τους. Έχουμε μια μίξη Dream Theater στα πιο metal τους με Rainbow στα πιο hard rock τους, φιλτραρισμένες από την μουσική υπόσταση και ταυτότητα των Ιταλών. Είναι και οι ξεχωριστές φωνητικές γραμμές που δίνουν μια ιδιαίτερη ζεστασιά σε αυτό που ακούμε. Γενικά είναι ένα απολαυστικό λουκουμάκι που η απόλαυση είναι ίδια κάθε φορά που το ακούμε – γευόμαστε.

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.