Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant

ΣΚΟΤΟΣ, ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΣΟΥ

Οι Dimmu Borgir είναι πασίγνωστοι με πολλούς πιστούς οπαδούς και αρκετούς που αμφισβητούν την αυθεντικότητα της black metal μουσικής τους και αισθητικής τους. Δημιουργήθηκαν στο Oslo της Νορβηγίας το 1993 πάνω στον απόηχο των εκεί γεγονότων με την άταχτη black metal σκηνή και σε αυτήν ουσιαστικά εντάχτηκαν. ‘’Dor All Did’’ το 1995, ‘’Stormblåst’’ το 1996 με τα λόγια στην μητρική τους γλώσσα, την ίδια χρονιά το ‘’Devil’s Path’’ ep. Κάπου εδώ είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται το όνομα τους στα metal στέκια. Έτσι οι Shagrath φωνή, Silenoz κιθάρα, σημαίες της ομάδας ως και το σήμερα, ο αρχικός τους ντράμερ Tjodalv, ο φρέσκος τότε μπασίστας Nagash και ο πληκτράς Stian Aarstad, μπήκαν στο στούντιο, δημιούργησαν και στις 30 του Μάη του 1997 κυκλοφόρησαν το ‘’Enthrone Darkness Triumphant’’. Κυκλοφόρησε μέσω της Nuclear Blast σε cd, κασέτα και βυνύλια και επανακυκλοφόρησε και στα τρία αυτά format πολλές πολλές φορές.

Το ‘’Enthrone Darkness Triumphant’’ ήταν και ο πρώτος από μια σειρά δίσκων των Dimmu Borgir που είχε τρεις λέξεις, προφανώς καθόλου τυχαία επιλογή, που τελείωσε με το ‘’In Sorte Diaboli’’ του 2007. Στο ‘’Enthrone Darkness Triumphant’’ οι Dimmu Borgir βάζουν πιο έντονα, το έτσι και αλλιώς συμφωνικό στοιχείο στο black metal του που διατηρεί πάντα την Νορβηγική καταγωγή του. Και ξεκινάει με γκολάρες από τα αποδυτήρια, ‘’Mourning Palace’’ και ‘’Spellbound (By the Devil)’’. Δυο κομμάτια που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν όρια στον δημιουργικό οίστρο και στην άπαικτη παικτική διάθεση των Dimmu Borgir τον καιρώ εκείνο. Οι συμφωνικές πινελιές στην black αισθητική των Νορβηγών, την κάνουν έτι σκοτεινότερη και είναι σαν να ανοίγουν ένα τεράστιο μουσικό πεδίο δημιουργίας έκφρασης αλλά και αντίστοιχης σκηνικής παρουσίας στην πάντα. Μιλάμε για μια ακολουθία από κιθάρες, synth και εφετζίδικους ήχους που παίρνει μια black metal σκοτεινή διάσταση. Έτσι περνούν αφήνουν πίσω τους το σκότος, κομμάτια σαν τα ‘’In Death's Embrace’’, ‘’Relinquishment of Spirit and Flesh’’ και ‘’The Night Masquerade’’με την γυναικεία φωνή, Bente Engen, να συμπληρώνει στο τέλος. Το σκότος πάντα ήταν αγαπημένο θέμα των Dimmu Borgir και σαν καλοί Νορβηγοί blacksters και τα αντιθρησκευτικά θέματα. Ο Θρόνος αυτός που κάθονται από το ‘’Enthrone Darkness Triumphant’’. Έτσι συνεχίζουμε θερίζοντας θύελλες με το ‘’Tormentor of Christian Souls’’, το ‘’Entrance’’, το ‘’Master of Disharmony’’. Ο Shagrath δίνει ιδιαίτερες ερμηνείες που μπορούν να χαρακτηριστούν θεατρικές και ότι πλησιάζουν αρκετά σε αυτές του Dani Filth, Cradle Of Filth αλλά έχει ένα δικό του σκοτεινό στυλ, ειδικά αν τον έχεις δει ζωντανά και σίγουρα βάζει την δική του καλλιτεχνική υπογραφή στο σύνολο. Άλλη μια σπουδαία στιγμή είναι το ‘’Prudence's Fall’’ με το επικό στοιχείο να είναι μια ακόμα απόχρωση στην χρωματική παλέτα των Dimmu Borgir. Και το ‘’A Succubus in Rapture’’ βάζει την μελωδία να κυλάει μέσα σε ένα αργό black ποτάμι και να κλείνει το ‘’Enthrone Darkness Triumphant’’.

Για πολλούς, δικαίως, το ‘’Enthrone Darkness Triumphant’’ είναι η κορυφή της Dimmu Borgir δημιουργίας. Ένας δίσκος που μένει κλασικός και δύσκολα μπορούν να ξεπεραστεί. Για τον γράφοντα ισχύουν όλα αυτά, με το ‘’In Sorte Diaboli’’ να είναι ένας δίσκος που πήρε της αρετές του ‘’Enthrone Darkness Triumphant’’ και πρόσθεσε πιο έντονη θεατρικότητα και δραματουργία. Αυτό φαίνεται πιο έντονα στο ‘’The Invaluable Darkness’’ dvd που δείχνει live την μπάντα και στα τότε καινούρια αλλά και στα παλαιότερα κλασικά τους και τον εντυπωσιακό τρόπο που αυτά παρουσιάζονται. Όπως και να έχει κάθε ακρόαση του σπουδαίου ‘’Enthrone Darkness Triumphant’’ είναι μια απόλαυση. ΣΚΟΤΟΣ, ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΣΟΥ!!!

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.