DEVIN TOWNSEND - Terria

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ DEVIN TOWNSEND

Devin Townsend, The Devin Townsend Band, Devin Townsend Project. Δέκα εννιά δίσκοι μόνο!!! Με τριπλές κυκλοφορίες, με τετραλογίες μετά σε box sets. Με ζωντανές ηχογραφήσεις – κινηματογραφήσεις. Με κάποιες από αυτές με συμφωνική ορχήστρα. Βάλτε και Ocean Machine και Strapping Young Lad. Βασικές μπάντες αυτές. Έχει και άλλες. Βάλτε και συμμετοχές σε Steve Vai και άλλους. Βάλτε και τους Casualties of Cool που έχουν πολλά ενδιαφέροντα να πουν. Έεε πια πολύ δουλειά για τον Devin Townsend. Ένα μυαλό Χειμώνα Καλοκαίρι. Εεε σε αυτό το μυαλό θα επιχειρήσουμε να μπούμε. Σαν τον John Cusack στο ‘’Being John Malkovich’’. Εδώ θα μπούμε στο μυαλό του Devin Townsend. Και η κερκόπορτα μας θα είναι ο τρίτος δίσκος του ως Devin Townsend σκέτο, με τον τίτλο ‘’Terria’’. Το ‘’Terria’’ κυκλοφόρησε, μέσω της Inside Out Music και της HevyDevy Records στις 27 του Αυγούστου του 2001.

Με ένα εξώφυλλο απλό σαν σύλληψη, πολύπλοκο όσο αναφορά την τροφή για σκέψη που δίνει, ανάλογης αισθητικής και τεχνοτροπίας με την μουσική του Καναδού πολυμήχανου μουσικού. Απλή μουσική σαν πρώτο άκουσμα, με πολλά να έχει να σου πει, να σου δώσει, σε κάθε του ενδελεχή ακρόαση. Και μουσικά και στιχουργικά. Και σαν μια απολαυστική ακρόαση και σαν εκβάθυνση στην ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία. Δημιουργία που αφήνει τον πολυσχιδή καλλιτέχνη ελεύθερο στο να εκφραστεί και τον ακροατή ελεύθερο με την σκέψη του να ταξιδεύει, αλλά να φτάνει κάπου. Σε αυτό το αόριστο κάπου που είχε από την αρχή στο μυαλό του ο τρελός Καναδός μουσικός. Έτσι μυστικά και ήσυχα μπαίνει το ‘’Olives’’ με γήινους θορύβους και περίεργους ήχους να ξεπηδούν ξαφνικά. Η φωνή του Devin φαντάζει απρόσιτη σε ένα κομμάτι που τιμά τον progressive εαυτό του στο έπακρο και σε ανεβάζει στο ‘’Mountain’’ σε μια πιο ζεστή και μεστή σύνθεση που σε πάει στο πιο heavy ‘’Earth Day’’ και εκεί που σου λέει ‘’it's just entertainment folks!’’ σε πάει σε μία ‘’Deep Peace’’ που ενώ εκεί συμβαίνουν τα άπαντα μια ζεστή φωνούλα του Devin και μια ατελείωτη soloάρα και αλλάζει το σκηνικό.

Εκεί που ο Devin μοιάζει να κάνει τον ήχο του, την μουσική του δύσκολη και απρόσιτη, εκεί βάζει τον πιο προσιτό εαυτό του και έτσι το αποτέλεσμα δικαιώνει καλλιτέχνη και ακροατή, καθώς επιτυγχάνεται μια ζεστή ένωση μεταξύ τους. Και αυτό φαίνεται ακόμα πιο πολύ στα ζωντανά του Καναδού, που μεταξύ αυτού και άτου κοινού υπάρχει ένα τεράστιο γκελ που τα κάνει όλα όμορφα. Εδώ ακούγοντας το ‘’Terria’’ αυτό το γκελ μπορεί να μην είναι άμεσο αλλά υπαρκτό και έχει να κάνει με την απόλυτη ευχαρίστηση του ακούσματος. Τιμά το σπίτι του, τον τόπο του με το ‘’Canada’’ σε μια όμορφη σύνθεση που βγάζει άφθονο συναίσθημα. ‘’Only the lonely (and maybe John Denver) know the Canadian freeway.’’ Κάτι θα ξέρεις φίλε. Σαν φυσική του συνέχεια το ορχηστρικό ‘’Down And Under’’ έχοντας ειδικό βάρος στα κρουστά βγάζει στο ‘’The Fluke’’ με ένα heavy riff να το ανοίγει και μετά να απλώνεται μια χαρούμενη μελωδία, με τους στίχους να καταπιάνονται με μια απλή καθημερινότητα ενός μοναχικού ανθρώπου. ‘’Nobody’s Here’’ και ένα ήσυχο κομμάτι, που σε σημεία ανεβάζει συναίσθημα, τόνους και ένταση. Έτσι πάμε στα ‘’Tiny Tears’’ σε ένα μπλέξιμο ή πλέξιμο από περίεργους Townsend ήχους με μια όμορφη Devin μελωδία. Ότι καλύτερο μέσα στα καλύτερα. Το ‘’Stagnant’’ κλείνει φαινομενικά , ευχάριστα και όμορφα, το ‘’Terria’’ καθώς ο Devin μας επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη με το καλά κρυμμένο ορχηστρικό ‘’Huble’’. Πέρασαν πάνω από εβδομήντα λεπτά σαν νεράκι και μέσα σε αυτά έγιναν πολλά περισσότερα από τα πάντα αλλά έχοντας και μια αίσθηση οικειότητας με αυτό που αυτό που τόση ώρα άκουγα και ζεστασιά. Και μια προειδοποίηση. Ο δίσκος περιέχει Explicit lyrics!!! Και τον κάνει, έτσι που αυτά λέγονται, ακόμα καλύτερο. Τώρα μετά αυτό το διάστημα και όσες πολλές ακροάσεις και αν έκανα στο ‘’Terria’’ αν κατόρθωσα και μπήκα στο μυαλό του Devin Townsend, θα απαντήσω ότι ναι μπήκα. Για λίγο. Μερικές, μάλλον πολλές ακροάσεις στα πολλά πολλά δημιουργήματα του με όλες του τις μπάντες και τα project και θα το καταφέρω. Ελπίζω!!!

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.