Def Leppard - On Through the Night

ON THROUGH THE METAL

Θυμάστε παλιά στα 80ς τις αλησμόνητες χιλιογραμμένες κασέτες? Αυτές που εμείς ή κάποιος φίλος με hi fi ή διπλό κασετόφωνο μας έγραφε αγαπημένα τραγούδια από την αγαπημένη μας μουσική? Συνήθως στην επιμετωπίδα της κάθε κασέτας έγραφε ‘’Rock Επιλογές ή επιτυχίες” ή ‘’Rock/metal μπαλάντες’’ ή ‘’Heavy metal’’. Πολλές rock, hard rock, progressive μπάντες είχαν ένα ή και περισσότερα χαραχτηριστικά τραγούδια σε αυτές τις κασέτες που φτιάχναμε με περίσσιο μεράκι και αγάπη για την μουσική. Μια μπάντα ήταν όμως που την έβλεπες παντού. Ή με κομματάρες σαν το ‘’Rock Of Ages’’ και‘’Pour Some Sugar On Me’’ ή με την υπερκλασική μπαλάντα ‘’Love Bites’’. Όσο νά‘ναι τα ‘’Pyromania’’ του 1983 και αυτό που ακολούθησε την μαζική υστερία ‘’Hysteria’’ του 1987 τα γνωρίζει ολάκερος ο πλανήτης. Και το ‘’High 'n' Dry’’ που προηγήθηκε το 1981.

Οι Def Lepard είχαν μια ακόμη μεγαλύτερη και πρότερη ιστορία. Από το 1977 όταν οι Joe Elliott τραγουδιστής, Rick Alen ντράμερ, Steve Clark κιθαρίστας (R.I.P. 1991), Pete Willis επίσης κιθαρίστας και ο μπασίστας Rick "Sav" Savage συναντήθηκαν με σκοπό να φτιάξουν μια metal μπάντα. Και το έκαναν. Από το όνομα να πάρεις που θύμιζε τους ήδη θρυλικούς Led Zepelin και άφηνε ένα rock/metal μυστήριο. Και το ‘’Def Lepard’’ ep ήταν η πρώτη τους δημιουργία ως που δημιούργησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους ‘’On Through the Night’’ το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της Vertigo Records στην Ευρώπη και την Mercury στην U.S.A. και τον Καναδά, στις 14 του Μάρτη του 1980.

Ο ήχος του ‘’On Through the Night’’ ήταν metalικός. Σκληρός αλλά και μελωδικός συνάμα. Έτσι το τριαξονικό στο εξώφυλλο μεταφέρει μια γιγάντια ηλεκτρική κιθάρα και έτσι το μήνυμα μεταδόθηκε αλλά δεν εμπεδώθηκε και άμεσα πάντως. Η πρώτη πλευρά ξεκινάει με το ‘’Rock Brigade’’. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα έχουμε να κάνουμε με ένα riffάτο metal άλμπουμ. Ακολουθεί η υποψία, μετέπειτα έγινε βεβαιότητα επιτυχίας ‘’Hello America’’. Εδώ παρατηρούμε και την πρώτη προσπάθεια για σουξέ ή αν θέτε για radio-friendly μελωδία και ευκολομνημίνευτο ρεφρέν. To metal των πρώτων χρόνων είχε δώσει την θέση του στο n.w.o.b.h.m. και οι Def Lepard έπαιζαν με τους κανόνες του. Ακόμα και όταν χαμηλώνουν τους τόνους στο ‘’Sorrow Is A Woman’’ ή βάζουν τις κιθάρες στα ‘’It Could Be You’’και ‘’Satelite’’. Η πρώτη πλευρά κλείνει με το βαρύ ‘’When The Walls Came Tumbling Down’’. Πέρα από τις κιθάρες που είναι στην πρώτη γραμμή και κάνουν θαύματα, καθώς οι δισολίες και τα διπλά riff πάνε και έρχονται, είναι και η φωνή που ακούγεται διαφορετική από ότι συνηθιζόταν τον καιρό εκείνο αλλά και μια απόλυτη rock/metal εκφραστικότητα.

Η δεύτερη πλευρά ξεκινάει στο ίδιο heavy τέμπο και το ‘’Wasted’’ δονεί την ατμόσφαιρα. Μαζί με το ‘’Rocks Off’’ που σαν να έχει κάτι από το Αμερικάνικο rock. Από τις πρώτες μέρες κοιτούσαν την δύση σαν την γη της επαγγελίας. Το ‘’It Don't Matter’’ είναι μια ακόμη μίξη κιθαριστικής μαεστρίας, δυνατού ρεφρέν και φωνητικής εκφραστικότητας και μαζί με το ‘’Answer To The Master’’ με τον Allen να δίνει ρέστα στα τύμπανα, μας οδηγούν στο τερματικό, με τον καθόλου τυχαίο τίτλο ‘’Overture’’. Το ‘’Overture’’, που έρχεται από το ‘’Def Lepard’’ ep, με την ακουστική εισαγωγή και την μπαλαντοειδή διάθεση, ως το μελωδικό αγρίεμα του και την μεγαλύτερη διάρκεια εδώ, κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ‘’On Through the Night’’.

‘’The band was accepted into the Metal Archives based on On Through the Night.’’ λέει η αγαπημένη μας metalική εγκυκλοπαίδεια. Θα συμφωνούσα μαζί της, ως το ότι το ‘’On Through the Night’’ είναι ένας πολύ καλός metal δίσκος και μάλιστα αρκετά υποτιμημένος. Αν και θεωρείτε από πολλούς ως ο πιο έντιμος και καθαρός δίσκος τους. Υποτιμήθηκε λόγω κυρίως των μεγάλων και απολύτως δικαίων επιτυχιών που ακολούθησαν για τους Def Leppard. Θα διαφωνήσω τελικά, γιατί και η μελλοντική πορεία τους πέρα από απόλυτα επιτυχημένη με πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων έχουν να δώσουν πολλά σε όσους αγαπούν τον σκληρό ήχο, ακόμα και στην πιο soft και glam εκδοχή του. Όπως και νά’χει το ‘’On Through the Night’’ είναι ένας κλασικός metal δίσκος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.