- Home
- ΟΙ POWER CRUE ΣΤΟ UNDER THE QUARRY FESTIVAL III
ΟΙ POWER CRUE ΣΤΟ UNDER THE QUARRY FESTIVAL III
Οι Power Crue είναι μια από τις παλιότερες και σημαντικότερες εν ενεργεία ελληνικές μπάντες και η εμφάνισή τους στο φετινό Under The Quarry Festival, μαζί με τους Poem, Reflection, The Silent Wedding, Mask Of Prospero και System Decay, είναι μια καλή ευκαιρία να “σκαλίσουμε” το παρελθόν τους αλλά και να δούμε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μπάντα.
Όπως πολλές ελληνικές μπάντες των προηγούμενων 2 δεκαετιών, έτσι και οι Power Crue δεν βρήκαν τον δρόμο τους στρωμένο με ροδοπέταλα, αντίθετα χρειάστηκε πολύς κόπος και προσπάθεια, πολλές αναποδιές και αλλαγές μελών για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται σήμερα. Η ιστορία τους λοιπόν ξεκινά κάπου στο 1986, όταν 3 φίλοι από το σχολείο, ο Μιχάλης Παγώνης, ο Γιώργος Πρίτσης και ο Νίκος Νακούδης δημιουργούν μια μπάντα με σκοπό να παίξουν heavy metal και την ονομάζουν Power Crue. Όπως ήταν φυσικό, αυτή η ερασιτεχνική μπάντα χρειάστηκε καιρό για να βρεί τον δρόμο της και να αποκτήσει μια σχετικά σταθερή σύνθεση. Αυτό έγινε εφικτό μέσα στο 1992, όπου πλέον στην σύνθεση της μπάντας έχουν προσχωρήσει οι Άγγελος και Λευτέρης Τσουκαλάς, σε τύμπανα και μπάσο αντίστοιχα. O Λευτέρης έμεινε με το συγκρότημα μόνο για μια live εμφάνιση. Η μπάντα ηχογραφεί το πρώτο της επίσημο demo με τίτλο Alive Again.
Το 1993 η ομάδα ανανεώνεται με 2 νέα μέλη τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα, δηλαδή τον Θανάση Μπερτσάτο στην κιθάρα και τον Γιώργο Οικονόμου στο μπάσο. Με τον Γιώργο Πρίτση σταθερό στην άλλη κιθάρα, τον Άγγελο Τσουκαλά στα τύμπανα και τον Αλέξη Μπαλακάκη σαν session τραγουδιστή, ηχογράφησε το 1996 την πρώτη της ολοκληρωμένη κυκλοφορία με τίτλο The Sign Of Rage, έναν δίσκο αγνού, επιθετικού και τσαμπουκαλεμένου heavy metal, με σαφείς επιρροές από Accept κυρίως αλλά και Judas Priest.
Πρώτο δείγμα θετικό λοιπόν για τους Power Crue οι οποίοι την περίοδο που ακολούθησε έδωσαν βάρος στις ζωντανές εμφανίσεις, έχοντας πλέον έναν νέο (μόνιμο) τραγουδιστή, τον Γιώργο Ροδόπουλο αλλά (φυσικά) και νέο ντράμερ, τον Γιώργο Χρήστου. Αυτή η σύνθεση θα είναι που θα ηχογραφήσει το 1999 το πολύ καλό Stay Heavy, το οποίο βρίσκει την μπάντα ακόμα πιο κατασταλαγμένη στον ήχο της, με δυναμικά κομμάτια τα οποία αν και σε σημεία φλερτάρουν με το speed, δεν αμελούν να κρατάνε και κάποιες υποψίες μελωδίας, κάνοντας το όλο άκουσμα ιδιαίτερα ευχάριστο για κάθε φίλο του κλασσικού heavy metal.
Ωστόσο, μετά το 1999 ξεκινά μια… περίεργη περίοδος για την μπάντα, καθώς οι αλλαγές μελών συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν. Ειδικά η θέση του ντράμερ θυμίζει ήδη καταστάσεις… Spinal Tap, καθώς ο Γιώργος Χρήστου αποχωρεί για να πάρει την θέση του ο Μάνος Γεωργίου, ο οποίος θα μείνει μέχρι το 2002, διάστημα στο οποίο η μπάντα έδωσε έκανε αρκετές live εμφανίσεις. Νέος ντράμερ ο Δημήτρης Καλαντζής λοιπόν, ενώ αλλαγή είχαμε και στο μικρόφωνο, καθώς ο Πάνος Σακελίου αντικατέστησε τον Γιώργο Ροδόπουλο. Η μπάντα συνέχισε τις ζωντανές της εμφανίσεις αλλά και την δημιουργία νέου υλικού, ωστόσο λιγότερο από 1 χρόνο μετά η… κατάρα ξαναχτύπησε και ο Πάνος Σακελίου αποτέλεσε παρελθόν. Χωρίς κάποιον διαθέσιμο να τον αντικαταστήσει άμεσα, ο Θανάσης Μπερτσάτος ανέλαβε και το κομμάτι των φωνητικών και τελικά, μετά από πολλές δυσκολίες το Nightmares αποτέλεσε το 2005 την τρίτη τους κυκλοφορία. Στο Nightmares οι Power Crue απομακρύνονται ελαφρώς από τον κλασσικό ήχο των 2 προηγούμενων κυκλοφοριών, δίνουν περισσότερη μελωδία στα κομμάτια τους και εμφανίζουν ένα ας πούμε πιο σύγχρονο πρόσωπο. Ωστόσο οι συνεχείς δυσκολίες και αλλαγές μελών αντικατοπτρίζονται στην ποιότητα του υλικού το οποίο αν και αξιοπρεπές δεν καταφέρνει να έχει την σπιρτάδα και την ορμητικότητα των 2 προηγούμενων κυκλοφοριών, αναπληρώνοντας εν μέρει με την καλύτερη παραγωγή του.
Το 2006 θα φέρει έναν νέο τραγουδιστή, τον Γιώργο Παπαδόπουλο (ex-Stendor), με τον οποίο η μπάντα θα κάνει την επόμενη τριετία αρκετές ζωντανές εμφανίσεις, ωστόσο το 2009, και ενώ είχαν ήδη μπει στο studio για να δημιουργήσουν τον διάδοχο του Nightmares, ο Γιώργος Παπαδόπουλος θα αναγκαστεί να αποχωρήσει για επαγγελματικούς λόγους, με τον αντικαταστάτη του ευτυχώς να βρίσκεται σχετικά γρήγορα στο πρόσωπο του Κώστα Τόκα. Φυσικά, όπως είχε γίνει πλέον συνήθεια, η θέση του ντράμερ άλλαξε για άλλη μια φορά χέρια, καθώς ο Δημήτρης Καλαντζής αποχώρησε και τα χρέη ανέλαβε ο Τάκης “Animal” Σωτηρόπουλος. Με αυτή την σύνθεση οι Power Crue ηχογραφούν το 2010 το Wreck The Eternal Tyranny, ωστόσο, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και ενώ η μπάντα ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον δίσκο στο κοινό, ο Γιώργος Ροδόπουλος φεύγει από την ζωή σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, παγώνοντας όχι μόνο την οικογένεια των Power Crue αλλά και όλη την ελληνική metal σκηνή.
Όπως ήταν φυσικό η κυκλοφορία του Wreck… πήγε πίσω, καθώς τελικά κυκλοφόρησε στις αρχές του 2012. Ο δίσκος έβαλε τους Power Crue ουσιαστικά σε μια νέα εποχή, καθώς πέρα από τον πρώτο τους δίσκο με τον Κώστα Τόκα στα φωνητικά, ήταν και ένα εξαιρετικό δείγμα καλογραμμένου, σύγχρονου heavy metal, με δυναμικά κομμάτια και εξαιρετικές μελωδίες οι οποίες άρχισαν πλέον να βρίσκουν με μεγαλύτερη συχνότητα τον δρόμο τους στην μουσική της μπάντας. Ουσιαστικά επρόκειτο για τον καλύτερό τους δίσκο έως τότε, ενώ την ίδια χρονιά η μπάντα διοργάνωσε και το Wreck Athens Festival, ένα ανεξάρτητο metal festival με σκοπό την προώθηση κυρίως ανερχόμενων ελληνικών συγκροτημάτων, festival το οποίο έμελε να γίνει θεσμός καθώς βαδίζει ήδη προς την πέμπτη του χρονιά. Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του δίσκου η μπάντα γιόρτασε και τα 25 της χρόνια με μια θριαμβευτική εμφάνιση στο παρθενικό Wreck Athens Festival η οποία αποτυπώθηκε σε DVD και κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.
Καθώς ο κύκλος του Wreck the Eternal Tyranny έκλεινε σιγά σιγά, οι Power Crue άρχισαν να ετοιμάζουν το επόμενο χτύπημά τους. Αυτό ήρθε τελικά, μετά από πολλή δουλειά αλλά και καθυστερήσεις το 2017 και τίτλος αυτού Excileosis. Αξιοσημείωτο ότι αυτή την φορά η μπάντα κατάφερε να δημιουργήσει δεύτερο δίσκο ουσιαστικά με την ίδια σύνθεση (τα τύμπανα ηχογράφησε ο Φώτης Benardo ωστόσο ο Τάκης “Animal” Σωτηρόπουλος παραμένει στην θέση του για τις live εμφανίσεις). Με το Excileosis οι Power Crue καταφέρνουν όχι απλά να ξεπεράσουν την προηγούμενη κυκλοφορία τους αλλά να δημιουργήσουν το magnum opus τους, έναν δίσκο που με εκκίνηση τον ήχο των Power Crue πάει ένα βήμα πιο πέρα, όντας πλούσιος και χορταστικός όχι μόνο σε διάρκεια αλλά και σε ποικιλία ακουσμάτων και διαθέσεων, θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη και για την ίδια την μπάντα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η μπάντα αδικήθηκε από την ίδια της την τύχη, καθώς αρχικά καθυστέρησε γύρω στους 8 μήνες η κυκλοφορία του δίσκου σε φυσική μορφή χωρίς υπαιτιότητα της μπάντας, ενώ το αποκορύφωμα ήταν το ατύχημα που είχε στα χέρια του ο μπασίστας Γιώργος Οικονόμου, τις υπηρεσίες του οποίου θα στερηθεί η μπάντα για αρκετό καιρό, με τον άνθρωπο-ορχήστρα Κώστα Τόκα να αναλαμβάνει και αυτό το πόστο για την εμφάνισή τους στο Under The Quarry Festival, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε αρκετά από τα εξαιρετικά κομμάτια του Excileosis αλλά και πολλά αγαπημένα τραγούδια από την 22χρονη πορεία τους στην δισκογραφία. Οι Power Crue, παρά τις δυσκολίες και τις ατυχίες εξακολουθούν με σιδερένια θέληση να δίνουν το παρών στην υπηρεσία του heavy metal και αν μη τι άλλο αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις νεότερες μπάντες. Ραντεβού στο Under The Quarry Festival λοιπόν, under The Sign Of Rage!