Therion - Leviathan

ΕΝΑ THERION ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ LEVIATHAN

Οι Therion, αυτό το θεριό με τα πολλά κεφάλια – πρόσωπα έφτασε στον δέκατο έβδομο δίσκο του. Ο Christofer Johnsson καρδιά, ψυχή και μυαλό του θηρίου, με την εκάστοτε παρέα του, μας δίνει μία ακόμα από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δουλειές του. Με τον τίτλο ‘’Leviathan’’. Το ‘’Leviathan’’ κυκλοφορεί μέσω της Nuclear Blast ψηφιακά, σε διάφορες cd εκδόσεις και σε τέσσερις εκδόσεις χρωματιστών 12’’ βυνυλίων.

Οι Therion μετά τα παιχνιδάκια τους με τα Γαλλικά κομμάτια της γιουροβιζιόν του 2012, που έβγαλε όμορφες καταστάσεις και το φιλόδοξο μα άστοχο στο αποτέλεσμα του πολύ μεγάλου σε διάρκεια ‘’Beloved Antichrist’’ του 2018, επανέρχονται με το φετινό ‘’Leviathan’’ στα πιο Therion προσώπατα με το ‘’Leviathan’’ να μοιάζει λιγότερο σαν συνέχεια του ‘’Sitra Ahra’’ και πολύ περισσότερο να φιλοδοξεί να γίνει και να ακούγεται σαν τα υπέροχα ‘’Lemuria’’/’’Serius B’’ ή ακόμα να συγκριθεί με το κατά την γνώμη μου αξεπέραστο ‘’Gothic Kabbalah’’. Ο Λεβιάθαν είναι ένα μυθολογικό τέρας, ένα θηρίο δηλαδή και με αυτό οι Therion επιχειρούν να επιστρέψουν στην περασμένη τους κατάσταση, όπως τους ξέραμε την περασμένη δεκαετία. Και τον Leviathan μας παρουσιάζουν και στο εξώφυλλο. Ο Christofer Johnsson έχει φτιάξει κομμάτια που έχουν και μουσική ουσία, αλλά και ακούγονται εύκολα και πολύ ευχάριστα. Πάντα με το συμφωνικό μανδύα να τα περιβάλει. Και με τα κλασικά τους ευκολομνημόνευτα ρεφρέν. Και τα οπερετικά φωνητικά από την Lori Lewis και Noa Gruman, τα αντίστοιχα ανδρικά φωνητικά τενόρου από τον τραγουδιστή των τελευταίων χρόνων των Therion Thomas Vikström αλλά και από τους Mats Leven και Marco Hietala σε ένα κομμάτι. Τα ‘’The Leaf on the Oak of Far’’, ‘’Tuοnela’’ και ‘’Leviathan’’ μπαίνουν μελωδικά, με την γλυκολαλιά της Lori, το δεύτερο με την ευαίσθητη αγριάδα του Marco Hietala και μας βάζουν στο ‘’Leviathan’’ σύμπαν. Όντως θυμίζει τα ‘’Lemuria’’/’’Serius B’’ αλλά με λιγότερο heavy κιθάρες. Πέρα από το ομώνυμο κομμάτι είχαμε γνωρίσει και το ‘’Die Wellen der Zeit’’ σαν official clips. Ένα ήρεμο κομμάτι με οπερετικά φωνητικά με την φωνή της Taida Nazraić Οι κιθάρες σέρνουν τον χορό στο ‘’Aži Dahāka’’, ‘’Eye Of Algol’’ και στο ‘’Nocturnal Light’’ μαζί με ανατολίτικους ρυθμούς που ταιριάζουν και με την μουσική των Therion. Το ‘’Great Marquis of Hell’’ και ‘’Psalm of Retribution’’ είναι η πιο έντονη θύμηση από ‘’Lemuria’’/’’Serius B’’ και ‘’Gothic Kabbalah’’ αντίστοιχα. Ενώ το μελωδικό φινάλε του ‘’Leviathan’’ με τα ‘’El Primer Sol’’ και ‘’Ten Courts of Diyu’’ αφήνουν την καλύτερη δυνατή γεύση από έναν αρκετά καλό δίσκο.

Αρκετά καλό δίσκο, αλλά όχι τόσο όσο θα ήθελαν οι φιλοδοξίες του Christofer Johnsson και των Therion. Το θηρίο πάντως είναι εδώ και είναι ένα Therion που το έλεγαν ‘’Leviathan’’.

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.