HERZEL - Le dernier rempart

ΕΠΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΜΕΣΑ ΑΠ’ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ

Καμιά φορά η μουσική αργεί αλλά δεν χάνει ποτέ τον δρόμο της. Η καλή μουσική ποτέ. Η καλή epic metal μουσική ουδεπόποτε. Αυτό που θα σας περιγράψω σε αυτό το κείμενο βλέπει τον μάταιο τούτο κόσμο από τον περασμένο Μάρτη. Και τον κάνει πιο επικό, πιο heavy, πιο metalικό.

Είναι το ‘’Le dernier rempart’’, παρθενικό άλμπουμ των Herzel. Κάτι τυπάδων από Quimper της Γαλλίας. Και το κυκλοφορούν μέσω της Gates Of Hell Records. Σε cd, σε 12’’ vinyl και ψηφιακά από το bandcamp τους. Είχαν δημιουργήσει και κυκλοφορήσει προ εξαετίας περίπου και το demo, υπάρχει στο bandcamp τους, ‘’Unis dans la gloire’’.

Ένας μοναχικός πολεμιστής, ένας μοναχικός Δον Κιχώτης, ή αν θέλετε για την εντοπιότητα ένας μοναχικός Άθως στέκεται πίσω από τα χαλάσματα και μας στέλνει από εκεί πέρα, με την καλλιτεχνική αν άνάσα των Herzel, τις επικές του μουσικές ιστορίες. Γραμμένες στην λυρική και πανέμορφη, δεν θέλω καφριλίκια, γλώσσα του. Εδώ έχουμε δυο ιστορίες. Στο πρώτο μισό έχουμε έναν ήρωα της Βρετάνης και το δεύτερο με έναν άλλο ήρωα τον Herzel ο οποίος μετά σκληρές δοκιμασίες παραδίδει το σπαθί στην Βρετάνη. από Και με μια φωνή που πότε λαλεί μελωδικά, πότε τσιρίζει και βγάζει όλα αυτά που θέλει να πει, που θέλει να εκφράσει με πάθος και καλλιτεχνική αρτιότητα. Οι κιθάρες ηχοραγούν, εδώ το εννοώ όσο ποτέ, υπέροχες μελωδίες. Μπάσο και τύμπανα γεμίζουν, συνοδεύουν και εν τέλη δυναμώνουν τον ήχο.

Ο λυρισμός συνοδειά με την epic μουσική είναι που κυριαρχούν εδώ και το κάνουν μοναδικά. Το κάθε ένα από τα πέντε κομμάτια βάζουν μουσικά και στιχουργικά το δικό τους μνημειακό αποτύπωμα. Φέρνοντας στο νου τους Sortilege, κυρίως αλλά και τους Manila Road στα καλύτερα τους. Καταρχήν το ‘’Maîtres de l'océan’’, με δύναμη πυρός το riff του και το επικό ‘’La Femme’’, Στα μέσα του δίσκου είναι και το ομώνυμο, ‘’Le dernier rempart’’, ορχηστρικό θαύμα. Και από εκεί η, bombarde, ένα πνευστό σε στυλ κλαρίνου δίνει την ομορφιά της, την μουσικότητα της, δίνει πόνο δηλαδή μέχρι και το τέλος. Με το ‘’Berceau de cendre’’, με την ακουστική του αύρα και με το solo να το διαρρέει ως καυτή λάβα, το ‘’L'épée des dieux’’ με μια Sabbathική αύρα και το πιο doom ‘’L'ultime combat’’, να είναι το ένα καλύτερο, επικότερο και heavier από το άλλο. Δίσκος, αν μη τι άλλο, που σκαρφάλωσε εύκολα στην φετινή μου top list.

Οκτώ μήνες είναι που είδε το φως, τον αέρα, έδωσε φωτιά, λυρισμό και ποίηση, το ‘’Le dernier rempart’’ των Γάλλων epic metallers Herzel. Με (μας) βρήκε και θα το γιορτάσουμε ακούγοντας το συνοδεύοντας το με ένα παλιό καλό Γαλλικό κρασί.

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.