Megaton Sword - Blood Hails Steel - Steel Hails Fire

ΕΠΟΣ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ - ΜΕΤΡΟ

Οι Ελβετοί Megaton Sword ήρθαν κυριολεκτικά από το πουθενά. Χωρίς κάποια αξιοσημείωτα live, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο demo ή single, χωρίς να έχουν μέλη με κάποια αξιοσημείωτη προϋπηρεσία, μας συστήθηκαν πέρσι με το Niralet EP και αν μη τι άλλο έκαναν αρκετούς να ασχοληθούν με τον επικό heavy metal ήχο τους και τις δυνατότητες που φανέρωναν σαν μπάντα.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά οι Megaton Sword μας παραδίδουν το πρώτο τους full length που τιτλοφορείται Blood Hails Steel – Steel Hails Fire και αυτομάτως το επικό heavy metal αποκτάει άλλον έναν άξιο και ελπιδοφόρο εκπρόσωπο! Φιλτράροντας τις επιρροές τους από τα μεγαθήρια του είδους (Manowar, Manilla Road, Warlord) οι Megaton Sword μας δίνουν την εικόνα μιας μπάντας έμπειρης η οποία έχει κατασταλάξει στον ήχο της και διαμορφώνει το προσωπικό και απόλυτα αναγνωρίσιμο ύφος της. Τα κολλητικά και χαρακτηριστικά riffs διαδέχονται το ένα το άλλο, μέσα σε κομμάτια τα οποία «παίρνουν τον χρόνο τους» και αναπτύσσονται σοφά και μετρημένα, ούτε αργά ούτε γρήγορα, δίνοντας συνολικά στον δίσκο μια αίσθηση ισορροπίας, όπου τίποτα δεν περισσεύει και τίποτα δεν λείπει και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να έχουν πολύ μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια (το μεγαλύτερο είναι στα 6:33). Πέρα βέβαια από τα επιμέρους στοιχεία, το βασικό είναι ότι οι Megaton Sword φαίνονται ότι κατέχουν πολύ καλά την τέχνη της τραγουδοποιίας, γράφοντας κομμάτια τα οποία είναι προορισμένα να αντέξουν στον χρόνο και να ακούγονται ξανά και ξανά, καθώς πέρα από την εν γένει επική ατμόσφαιρα υπάρχουν πολλά πράγματα που ο ακροατής θα προσέξει όσο περισσότερο εμβαθύνει στην ακρόαση του δίσκου. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι Megaton Sword συνδυάζουν στον ήχο τους τόσο το επικό/βαρβαρικό/πολεμικό όσο και ένα πιο εσωτερικό αν θέλετε συναίσθημα, θυμίζοντάς μου σε πολλά σημεία τους Atlantean Codex και άλλες παρόμοιες μπάντες που έχουν δέσει με γοητευτικό θα έλεγα τρόπο το epic με το doom.

Οι Megaton Sword είναι σίγουρα μία από τις μπάντες οι οποίες θα μας απασχολήσουν αρκετά στο άμεσο μέλλον καθώς δείχνουν να έχουν αυτό το μαγικό φίλτρο που γεννάει μουσική με ουσία, νόημα και συναίσθημα, ένας συνδυασμός σχετικά σπάνιος στις μέρες μας. Το Blood Hails Steel – Steel Hails Fire είναι ένας πραγματικά εξυψωτικός δίσκος επικού heavy metal που όσες και να είναι οι επιρροές του μοιάζει τελικά να είναι αυτοφυής και να ήρθε όπως και οι δημιουργοί του από το πουθενά. Αν και τα σχεδόν 40 του λεπτά μοιάζουν τελικά λίγα, ας μην ξεχνάμε ότι όπως νομίζω και ο ίδιος ο δίσκος πρεσβεύει, το μέτρο και η ισορροπία είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές και εδώ αν μη τι άλλο αυτές οι αρετές αποθεώνονται. Hail to Blood – Hail to Steel!

 

Λάμπρος “Metalshock” Πανέτας

 

Copyright 2024. All Right Reserved.