Haken - Fauna

ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Οι Βρετανοί Haken μετά το επιτυχημένο ‘’Virus’’ που τρία χρόνια πριν άφησε πολύ καλές εντυπώσεις επιστρέφουν με τον έβδομο δίσκο τους που τον ονομάζουν ‘’Fauna’’. Και το κυκλοφορούν από την Μέκκα του progressive rock/metal την InsideOut Music.

Αυτός ο ιδιαίτερους ήχος των Haken είναι πια όλο και πιο εξελιγμένος. Φαίνεται ξεκάθαρα η δημιουργική και καλλιτεχνική πρόοδος της μπάντας, από το ‘’Vector’’ του 2018, στο ‘’Virus’’ που προείπα και τώρα στο φετινό τους δημιούργημα το ‘’Fauna’’. Με ένα πιο χαρακτηριστικό εξώφυλλο, μας υποδέχονται σε αυτό τον δίσκο. Πιο εκφραστικό, κυρίως, σε σχέση με τα μινιμαλιστικά εξώφυλλα του πρόσφατος παρελθόντος. Στο θέμα της μουσικής τους πάντως οι Haken ξέρουν να είναι ταπεινοί στον ήχο τους, αλλά ταυτόχρονα πλούσιοι και σπάταλοι στις μουσικές πληροφορίες που λαμβάνει ο ακροατής σε κάθε ακρόαση του ‘’Fauna’’. Έτσι ξεκινάει το ‘’Taurus’’ και το ‘’Nightingale’’ που ακολουθεί δίνοντας την αίσθηση ενός κλασικού Haken κομματιού. ‘’Alphabet of Me’’, ‘’Sempiternal Beings’’ χρωματίζουν με ξεχωριστές ιδέες την μελωδία τους Πολύ χαρακτηριστική και χροιά της φωνής του Ross Jennings που χρωματίζει με συναισθηματικές ερμηνείες της φωνητικές μελωδίες των κομματιών. Έτσι έχουμε το ‘’Beneath the White Rainbow’’ με την heavy κιθάρα να απογειώνει την progressive σύνθεση σε μια από τις καλύτερες του άλμπουμ. Ακολουθεί με μοντέρνες μουσικές φορεσιές το ‘’Island In The Clouds’’. Καθώς στο πιο up tempo "Lovebite" πέρα τον 80ς αέρα και την 80ς φινέτσα δείχνει να υπάρχει αυτό το κλασικό και κλασάτο αυτής της δεκαετίας. Και έτσι πια υποδεχόμαστε τα δυο πιο μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια του άλμπουμ, το ενδεκάλεπτο ‘’Elephants Never Forget’’ και το κοντά εννιάλεπτο ‘’Eyes of Ebony’’. Η progressive rock/metal προσωπικότητα των Haken σε αυτά τα δυο κομμάτια αναδεικνύεται αλλά και επιδεικνύεται εμφατικά, με όλους εδώ τους παίκτες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Μετά το μάλλον καλύτερο τους δίσκο ‘’Virus’’ και στο νέο τους πόνημα ‘’Fauna’’, οι Haken κατορθώνουν τουλάχιστον να διατηρήσουν τα κεκτημένα και ίσως το προχωρούν πιο πέρα στις προοδευτικές ιδέες αλλά κυρίως στην μεστότητα με την οποία τις μετουσιώνουν σε μελωδίες, σε ερμηνείες, σε κομμάτια που χαίρεσαι να ακούς και να το ξανά ακούς.

 

 

 

Copyright 2024. All Right Reserved.