Arrayan Path - Thus Always To Tyrants

ΤΟ HIGHLIGHT ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Το Epic - Power Metal συγκρότημα με καταγωγή από την Κύπρο ARRAYAN PATH μας παρουσιάζει το 9ο άλμπουμ με τίτλο ‘Thus Always to Tyrants’ και θα κυκλοφορήσει στις 9 Δεκεμβρίου σε CD και ψηφιακό.

Οφείλω να ομολογήσω πως μόνο ακουστά είχα αυτό το συγκρότημα, έτσι μόλις έπεσε στην αντίληψή μου ότι θα κυκλοφορήσουν νέο δίσκο…. έσπευσα να τον ακούσω και πραγματικά τον έλειωσα!!!!!

Μουσικά, το νέο αυτό άλμπουμ, περιλαμβάνει πολλές παραλλαγές στυλ, που ξεπερνούν το συνηθισμένο ήχο epic-power metal καθώς παντρεύει στοιχεία από όπερα, όπως επίσης και παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση των κατάλληλων μουσικών οργάνων.

Το "Thus Always to Tyrants" είναι θα έλεγα ένα "αληθινό" concept άλμπουμ καθώς οι ARRAYAN PATH μας εξιστορούν μέσα από τα τραγούδια τους, τη ζωή του βασιλιά Ευαγόρα ηγεμόνα του Βασιλείου της Σαλαμίνας στην Κύπρο. Το έπος του μονάρχη της Κύπρου, ο οποίος, το 400 π.Χ. κατάφερε να ενώσει όλες τις κυπριακές ανεξάρτητες πόλεις για να δημιουργήσει ένα έθνος. Όλο αυτό δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση και η ιστορία του είναι γεμάτη αίμα, μάχες, πολιτικές αταξίες και προδοσίες. Μουσικά, το νέο άλμπουμ έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ήχου του όπως: τα δυνατά συναισθήματα, όπως βγαίνουν από τα φωνητικά του Νικόλαου Λεπτού, χαρά, οργή, αγωνία ταιριάζοντας με τη σύγχρονη οπερετική - επική / power metal μουσική.

Ο τρόπος της παρουσίασης της ιστορίας αυτής, μέσα από τα κομμάτια που ακούμε, περιλαμβάνει πολλές παραλλαγές στο μουσικό στυλ που ξεπερνούν το συνηθισμένο epic-power metal. Αυτό το πετυχαίνουν έχοντας επικεντρωθεί σε ένα πιο mid tempo και πιο αργό στυλ στις συνθέσεις, οι φωνητικές μελωδίες του Νικόλα Λεπτού που πλαισιώνονται, από τα μουσικά όργανα τις κιθάρες τα τύμπανα τις λύρες και όλα τα άλλα, είναι ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΕΣ. Ο Νικόλαος Λεπτός, κυριαρχεί σε όλα με τη φωνή του, είναι ο ξεκάθαρος αρχηγός του συγκροτήματος, υπάρχει ωστόσο το δέσιμο με όλα τα μέλη και η κρυστάλλινη παραγωγή, όπως και η υπέροχη τραγουδοποιία που φαίνεται και δίνει ζωή σ’ αυτό το άλμπουμ.

Στα πιο γρήγορα κομμάτια τώρα θα πω πως δίνεται μεγάλη βάση στα riff και στα κύρια όργανα έτσι ώστε με το χώρο που κατέχουν στο κάθε τραγούδι να δημιουργούν ένα θαυμάσιο συνολικό αποτέλεσμα. Η ενορχήστρωση μας δείχνει πως το συγκρότημα έχει ασχοληθεί και αφιερώσει πάρα πολλές ώρες δουλειάς για το νέο του υλικό, έχοντας δημιουργήσει τέλεια ισορροπία μεταξύ των συμφωνικών κυρίως μερών, αλλά και όλων των ειδών που παντρεύουν σε αυτό το άλμπουμ, ώστε τα τραγούδια τους να δέσουν με ωραίο τρόπο την αρχαία ελληνική, ανατολική και εγγύς-ανατολική μουσική και ιστορία.

Σ’ αυτό το άλμπουμ υπάρχουν και guest εμφανίσεις, που βοηθούν στο να βγει αυτό το εκπληκτικό και επικό αποτέλεσμα! Κάποιες από αυτές είναι: οι Gary Wehrkamp (Shadow Gallery), Paolo Viani (Warlord), Enzo Donnaruma (Enzo and the Glory Ensemble), Louis Syrimis (Zivanished, Infected Syren), Harrys Pari (Minus One) καθώς και η ταλαντούχα λυράρης Χριστίνα Πολυκάρπου.

Όλα τα τραγούδια συνδέονται μεταξύ τους και μπορώ να πω ότι όλα είναι υπέροχα, ξετυλίγοντας την ιστορία όπως μας την λένε οι ARRAYAN PATH. Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα από τα πραγματικά υπέροχα κομμάτια για να μην τα βάλλω όλα, θα αναφέρω τα:

  • “Of royal ancestry” ταχύτητα, τραχύτητα, ρυθμός και ένταση στο promo κομμάτι του δίσκου!!

  • “The raid of Achaemenids” ένα μόνο θα πω…. τι Επικό κομμάτι βγαλμένο από Ελλάδα!!!

  • “The Battle of Cnidus” τι καταπληκτική….μουσική μάχη έχουμε εδώ, πραγματικά εξαιρετικό.

  • και φυσικά το έπος “Army of the Myrmidones…Return to Troy ptII».

  • Τέλος στη μπόνους έκδοση του CD υπάρχει το υπέροχο κομμάτι "Ancient Winds" από το άλμπουμ «Αρχέγονοι» το οποίο είχε διατεθεί από το συγκρότημα στην εκστρατεία υποστήριξης των πυρόπληκτων στην Ελλάδα, (κατά τη διάρκεια των μαζικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021).

 Κλείνοντας την παρουσίαση έχω να σας πω πως, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με την κυκλοφορία ενός δίσκου από ένα συγκρότημα, αλλά πως έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό άλμπουμ που πρέπει να ακουστεί ολόκληρο….. και όχι μόνο μια φορά. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό δίσκο που δίνει πραγματικά υπόσταση στο νόημα του όρου Epic- Power Metal. Το "Thus Always To Tyrants" είναι ένα συναρπαστικά απολαυστικό άλμπουμ, που προκαλεί τον ακροατή να παρακολουθήσει μια επική ιστορία, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα εβδομήντα λεπτά εξαιρετικής melodic power metal μουσικής.

Το “Thus Always To Tyrants” ένα Epic Metal concept άλμπουμ που εύχομαι να γραφτεί ως χρυσό κεφάλαιο στο βιβλίο της δισκογραφίας τους και να βοηθήσει να ανέβουν ακόμη περισσότερο!!!

 

Γιάννης “Νύχτες φτιαγμένες από METALο” Πάνου

 

Copyright 2024. All Right Reserved.