CHAOS OVER COSMOS - A Dream If Ever There Was One

CHAOS OVER COSMOS - A Dream If Ever There Was One

Θα ήθελα να ξεκινήσω την παρουσίαση του δίσκου αυτού από το εξώφυλλό του. Είναι μια απεικόνιση μιας μελλοντικής μεγαλούπολης όπως κατ’ επανάληψη έχει αποτυπωθεί σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας και ταινίες όπως το Blade Runner για παράδειγμα. Αν κι οφείλω να πω ότι το ρομπότ (υποθέτω ότι είναι ρομπότ) στην αριστερή πλευρά της εικόνας μου θύμισε κάπως εκείνο της κλασσικής παλιάς ταινίας Ε.Φ. με τίτλο «Ο Απαγορευμένος Πλανήτης». Είναι μια απεικόνιση που αποτυπώνει την αισιοδοξία που είχε η ανθρωπότητα για το μέλλον πλην όμως έρχεται σε αντίθεση με τον τίτλο του δίσκου. Και δεν ξέρω αν αυτό γίνεται σκόπιμα, αλλά εμένα μου δίνετε η εντύπωση ότι το συγκρότημα αμφιβάλει κατά πόσο η ανθρωπότητα θα καταφέρει να προοδεύσει τεχνολογικά και πνευματικά ή θα οπσιθοδρομήσει σε έναν νέο μεσαίωνα. Με αυτά που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια θα πόνταρα στο δεύτερο.

Ανεξάρτητα του αν θα προοδεύσουμε ή όχι, η μουσική των CHAOS OVER COSMOS εξακολουθεί να ακούγεται ονειρική στα μελωδικά της μέρη, αλλά κι εφιαλτική όταν γίνεται σκοτεινή κι επιθετική. Η ταμπέλα του προοδευτικό metal της ταιριάζει απόλυτα όχι μόνο λόγω της υψηλής τεχνικής στην εκτέλεση των συνθέσεων που υπάρχουν εδώ από τους μουσικούς που συμμετέχουν, αλλά κυρίως διότι ενσωματώνουν πολλά και διαφορετικά μουσικά στυλ στον ήχο τους καταφέρνοντας να μας παρουσιάσουν μια δουλειά που είναι συμπαγής και γεμάτη ποικιλία.

Στον ήχο της μπάντας συνυπάρχουν αρμονικά progressive metal ιδέες που παραπέμπουν κάπως στους DREAM THEATER, μελωδικές thrash metal στιγμές που έχουν κάτι από την κληρονομιά των ANNIHILATOR και φυσικά πολλά μελωδικά death metal περάσματα που δείχνουν να ναι επηρεασμένα από τους IN FLAMES. Επίσης, θα έλεγα ότι στην παρούσα δουλειά της μπάντας υπάρχει έντονο και το metalcore στοιχείο. Κι όλα αυτά τα στοιχεία τα δένει και τα αποδίδει με έναν πολύ ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο χωρίς να κουράζει ακόμη κι όταν υπερβάλει.

Ακόμη θα ήθελα να σταθώ στην χρήση καθαρών και brutal φωνητικών που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την δραματικότητα και την αφηγηματική του δίσκου. Μάλιστα τα καθαρά φωνητικά μου έφεραν στο νου κάτι από την ερμηνεία του Warel Dane την εποχή που ήταν τραγουδιστής των NEVERMORE.

Οι CHAOS OVER COSMOS δημιουργούν και πάλι μια διαστημική όπερα που θα σας συνεπάρει κατά την διάρκεια ακρόασης του δίσκου και θα σας ταξιδέψει σε κόσμους μελλοντικούς και πιθανώς κάπως δυστοπικούς. Παρά την αμφιβολία που προβάλει ο τίτλος της νέας δουλειάς τους, σας διαβεβαιώνω ότι μουσικά εξακολουθούν να ακούγονται ονειρικοί κι ορισμένες φορές εξώκοσμοι.

Στην παρούσα δουλειά πέρα των 6 νέων συνθέσεων το συγκρότημα συμπεριλαμβάνει και 4 παλιότερες συνθέσεις τους τις οποίες έχει επανεπεξεργαστει και κατ’ εμέ δένουν πολύ καλά με το νέο τους υλικό.

Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε πόσο progressive αντέχετε και αν όντως είστε προοδευτικοί στα ακούσματά σας, τότε αξίζει να προσέξετε την παρούσα κυκλοφορία.

Copyright 2024. All Right Reserved.