DR. SCHAFAUSEN - How Can You Die?

DR. SCHAFAUSEN – How Can You Die?

Από την εποχή που εκδόθηκε το βιβλίο Φρανκενστάιν, η λογοτεχνία του φανταστικού βρίθει από επιστήμονες που ονομάζουμε τρελούς οι οποίοι κυριευμένοι από το πάθος τους δημιουργούν «τέρατα» και καταστάσεις επικίνδυνες για την ανθρωπότητα. Θεωρώ ότι κι ο Ιταλός μπασίστας – πληκτράς DR. SCHAFAUSEN εμπνεύστηκε από τέτοιου είδους λογοτεχνικούς χαρακτήρες για να δημιουργήσει την δική του περσόνα και μέσω της μουσικής του να μας αφηγηθεί τις δικές του φανταστικές και κυρίως δυστοπικές ιστορίες. Και φυσικά να δημιουργήσει τα δικά του μουσικά τέρατα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ως άνω καλλιτέχνης προσδιορίζει το είδος μουσικής που παίζει ως dystopian metal. Ένα είδος metal που αποτελεί αμάλγαμα πολλών διαφορετικών μουσικών ειδών. Συγκεκριμένα θα αναφέρω ότι ο ήχος του περιέχει επιρροές από metalcore, μελωδικό death metal, djent, rap και death metal κυρίως ως προς την χρήση κάποιων brutal φωνητικών. Και μπορεί όλα αυτά τα στοιχεία να σας φαίνονται ετερόκλητα αλλά το συγκρότημα καταφέρνει να τα συνταιριάξει με πολύ ενδιαφέροντα κι ουσιαστικό τρόπο προκειμένου ν’ αφηγηθεί την ιστορία που περιέχει κάθε σύνθεση. Επίσης, οι δομές και οι φόρμες που ακολουθεί το συγκρότημα έχουν μια έντονη progressive metal νοοτροπία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιλέγουν να διασκευάσουν το τραγούδι «21st Century Schizoid Man» των KING CRIMSON και μάλιστα καταφέρνουν να το φέρουν με απόλυτη επιτυχία στα μέτρα τους.

Στιχουργικά το συγκρότημα ενδιαφέρεται πολύ για θέματα που έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό των ανθρώπων και ίσως την μεταφυσική και πως όλα αυτά επηρεάζονται από την πρόοδο της τεχνολογίας. Οι στίχοι, λοιπόν, αλλά κι όλο το μουσικό ύφος του συγκροτήματος δίνει στην εν λόγω κυκλοφορία μια σκοτεινή αλλά συνάμα επιθετική ατμόσφαιρα. Είναι ουσιαστικά σαν ο δημιουργός των συνθέσεων που περιέχονται εδώ να θέλει να εκφράσει την οργή του και την απελπισία του και μέσω αυτών να βρει την προσωρινή κάθαρση και γαλήνη που ο κάθε άνθρωπος αποζητά.

Εξαιρετική εντύπωση μου έκανε και η όλη κυκλοφορία (εξώφυλλα, βιβλιαράκι κ.λπ.) όπου είναι από μόνα τους έργο τέχνης. Μάλιστα το CD συνοδεύεται κι από ένα βιβλίο με 2 ιστορίες κόμικς εμπνευσμένες από τις συνθέσεις που περιέχονται σ’ αυτό. Ειδικά η πρώτη που φέρει τον τίτλο «How Can You Die?» πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχω διαβάσει πρόσφατα που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με το μεταφυσικό θρίλερ κι έχει ως κύριο θέμα της  το βάσανο της ανθρώπινης ύπαρξης και συγκεκριμένα διερευνά το ερώτημα του κατά πόσο ζούμε πραγματικά την ζωή μας.

Οι DR. SCHAFAUSEN σίγουρα δεν παίζουν το είδος metal που έχω συνηθίσει και μου αρέσει να ακούω. Επίσης ενσωματώνουν στο ύφος τους μουσικά είδη που μεγάλη μερίδα metal οπαδών δεν θεωρεί ότι ταιριάζουν στη μουσική μας. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχουν μουσικοί όπως οι DR. SCHAFAUSEN για να μας αποδείξουν ότι η ανάγκη για δημιουργική έκφραση δεν μπορεί να μπει σε καλούπια ούτε να περιοριστεί. Και για να μην σας κουράζω παραπάνω θα πω ότι ο δίσκος αυτός αντικειμενικά και χωρίς προκαταλήψεις είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ποιοτικός και φυσικά ως πειραματικός που είναι, είναι εδώ για να δοκιμάσει το πόσο ανοιχτοί είμαστε σε νέες ιδέες, αλλά και να μας μεταφέρει σ’ ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι από αυτό που έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι.

Copyright 2024. All Right Reserved.