GWYDION - Gwydion

GWYDION - Gwydion

Τι φάση κι αυτή με τους Vikings; Κυριολεκτικά ξεπηδάνε μπάντες από όλο τον κόσμο που παίζουν Viking metal. Μάλιστα κι από χώρες που οι Vikings ούτε καν πέρασαν. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι κάποτε πέτυχα κινέζικη μπάντα που προσδιόριζε τον ήχο της σαν Viking metal. Μου διαφεύγει το όνομά της αυτή την στιγμή, αλλά αν έχετε υπομονή και κάνετε μια έρευνα στο metal – archives ίσως τους βρείτε. Οπότε οι GWYDION από την Πορτογαλία που θα παρουσιάσουμε εδώ δεν προέρχονται από την πιο «απίθανη» περιοχές που μπορείς να βρεις ένα συγκρότημα να παίζει αυτό το είδος μουσικής.

Βασικά σαν ήχος το Viking metal περιλαμβάνει πολλών ειδών συγκροτήματα. Από μπάντες που παίζουν power metal μέχρι συγκροτήματα του ακραίου χώρου (black και death metal). Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των συγκροτημάτων είναι η θεματολογία που εμπνέεται από την μυθολογία και την ιστορία των Βόρειων λαών και φυσικά η χρήση folk μελωδιών στον ήχο τους.

Οι Πορτογάλοι GWYDION ανήκουν, θα έλεγα, στον ακραίο ήχο του είδους αυτού, χωρίς όμως να αποφεύγουν να κάνουν εκτεταμένη χρήση μελωδιών. Θα έλεγα ότι ο ήχος τους βασίζεται έντονα στο ατμοσφαιρικό – μελωδικό black metal το οποίο μπολιάζουν με στοιχεία μελωδικού death metal, αλλά και κάποιες μελωδίες επηρεασμένες από τους μεγάλους IRON MAIDEN. Φυσικά υπάρχουν και τα folk στοιχεία.

Το καλό με την εν λόγω μπάντα είναι ότι έχει προσωπικότητα και δεν ακούγεται τετριμμένη. Οι συνθέσεις της έχουν ατμόσφαιρα και σε σημεία θα έλεγα βγάζουν και μια δραματικότητα – θεατρικότητα. Καταφέρνουν να δημιουργήσουν επικό συναίσθημα στο μεγαλύτερο μέρος των συνθέσεών τους, ενώ δεν λείπουν και μερικές πιο πανηγυρτζήδικες  στιγμές. Με λίγα λόγια ο συγκεκριμένος δίσκος προσφέρει μια ποικιλία ακουσμάτων πάντα εντός του πλαισίου του Viking metal ήχου.

Προσωπικά δεν έχω παρακολουθήσει το συγκεκριμένο ήχο, αλλά οι GWYDION σίγουρα ανήκουν στις μπάντες που ξεχωρίζουν γιατί δεν ακολουθούν την πεπατημένη και την εύκολη οδό άλλων συγκροτημάτων του είδους (πιασάρικες κι εύκολες μελωδίες), αλλά προσπαθούν με τη μουσική τους να χτίσουν μια επική και σκοτεινή ατμόσφαιρα, πράγμα που το πετυχαίνουν. Αν είστε φίλος του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος, τότε αξίζει να ακούσετε το συγκεκριμένο άλμπουμ.  

Copyright 2021. All Right Reserved.