HELLEVAERDER/DUINDWALER/SCHAVOT/ASGRAUW - Verloren Vertellingen

HELLEVAERDER/DUINDWALER/SCHAVOT/ASGRAUW - Verloren Vertellingen

Απέχω πολύ από το να θεωρηθώ ειδικός στον ακραίο χώρο και δη στον black metal ήχο, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι συνηθισμένη πρακτική σε γκρουπ του χώρου αυτού να κυκλοφορούν split δίσκους. Στην περίπτωση μας μιλάμε για μια split κυκλοφορία που θα βγει σε βινύλιο στις 13 Οκτωβρίου του 2023 σε περιορισμένα αντίτυπα (97 σε έκδοση μαύρου βινυλίου και 100 σε έκδοση γκρι βινυλίου) και σ’ αυτήν συμμετέχουν τα ακόλουθα συγκροτήματα: HELLEVAERDER/DUINDWALER/SCHAVOT/ASGRAUW όλα με χώρα καταγωγής την Ολλανδία.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα της κυκλοφορίας αυτής είναι ότι βασίζεται σε μια concept ιδέα και συγκεκριμένα η κάθε μπάντα που συμμετέχει εδώ αντλεί έμπνευση από την παράδοση και τις ιστορίες των περιοχών που μένουν στην Ολλανδία, καθώς κάθε μια από αυτές έχει την δικιά της ξεχωριστή παράδοση που αναδεικνύει και τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας. Το μόνο «κακό» είναι ότι χρησιμοποιούν την Ολλανδική γλώσσα όλες οι μπάντες και είναι πραγματικά κρίμα που δεν γνωρίζω την γλώσσα τους μιας και προσωπικά με ενδιαφέρουν τέτοιες ιστορίες εμπνευσμένες από τις παραδόσεις των λαών. Ας πούμε, όμως λίγα λόγια για την κάθε μπάντα που συμμετέχει εδώ:

HELLEVAERDER: Είναι το συγκρότημα που ανοίγει την κυκλοφορία αυτή κι ο ήχος του με βάσει τις εμπειρίες μου είναι πολύ κοντά στην πρώιμη Νορβηγική black metal σκηνή. Ο ήχος τους μου δημιούργησε την αίσθηση ότι είμαι παγιδευμένος σε μια έντονη κακοκαιρία όπου κάπου από το βάθος ακούγονται τα ουρλιαχτά καταδικασμένων για πάντα ψυχών στην κόλαση. Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός και «παγωμένος» ήχος που σε σημεία γίνεται πομπώδης χωρίς, όμως, ανούσιες υπερβολές.

DUINDWALER: Την σκυτάλη παίρνουν οι DUINDWALER που είναι το σόλο project του Daan Bleumink που είναι επίσης μέλος των HELLEVAERDER. Ο ήχος του εν λόγω project δεν διαφοροποιείται σημαντικά από αυτό των HELLEVAERDER, αλλά κατά την γνώμη οι 2 συνθέσεις τους που περιέχονται εδώ έχουν μια πιο έντονη thrash metal αισθητική και σίγουρα είναι πιο κοντά στον ήχο των MARDUK.

SCHAVOT: Πρόκειται για ένα ακόμη project. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο μουσικός υπό το όνομα Floris ο οποίος είναι μέλος επίσης του συγκροτήματος που κλείνει την κυκλοφορία αυτή και είναι οι ASGRAUW. Ο ήχος κι εδώ είναι επηρεασμένος από την σκανδιναβική black metal σκηνή και μάλλον από συγκροτήματα όπως οι EMPEROR, OBTAINED ENSLAVEMENT, ANCIENT και πρώιμους DIMMU BORGIR. Ο ήχος τους είναι παγωμένος και επιθετικός αλλά κατά κάποιον τρόπο πιο μελωδικός από τις συνθέσεις των 2 προηγουμένων συγκροτημάτων. Σ’ αυτό πιθανόν να συμβάλει και η χρήση συμφωνητικών μερών, ενώ  και οι 2 συνθέσεις κατά τον γράφοντα έχουν μια επική αισθητική. Μάλλον το συγκρότημα που ταιριάζει λίγο περισσότερο στο γούστο μου από αυτά που συμμετέχουν εδώ χωρίς τα υπόλοιπα να υπολείπονται σε ποιότητα.

ASGRAUW: Στο ίδιο ύφος με τους προγενέστερους είναι και οι ASGRAUW κι αυτό είναι λογικό αφού και τα 2 σχήματα μοιράζονται κοινά μέλη. Η διαφορά είναι ότι οι ASGRAUW ακούγονται πιο επιθετικοί από τους SCHAVOT. Θα έλεγα ότι έχουν περισσότερες thrash metal επιρροές στον ήχο τους. Οι 2 συνθέσεις που περιέχονται εδώ διακρίνονται για την επιθετικότητα τους και το σκοτάδι που αποπνέουν και σε σημεία ακούγονται σχεδόν τελετουργικές. Σίγουρα πάντως έχουν ποικιλία, δεν κουράζουν και αποδεικνύουν ότι οι ASGRAUW συνδυάζουν εμπειρία με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα πολύ ισορροπημένα. Κλείνουν τον δίσκο με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Νομίζω ότι η εν λόγω κυκλοφορία πετυχαίνει το σκοπό της που δεν είναι άλλος από το να παρουσιάσει 4 διαφορετικά black metal σχήματα που μπορεί να έχουν κοινές επιρροές κι αναφορές αλλά το καθένα τις αποδίδει με τον δικό του τρόπο. Οι φίλοι των συγκροτημάτων αυτών δεν θα απογοητευτούν, αλλά επίσης η κυκλοφορία αυτή αποτελεί καλή συγκυρία και για όσους επιθυμούν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον ήχο τους.

Copyright 2024. All Right Reserved.