Kryptos - Afterburner
Kryptos – Ηeavy Metal ή Thrash?
Οι Kryptos είναι από την Ινδία και το “Afterburner” είναι η νέα τους δουλειά, και η 5η συνολικά, αφού δισκογραφούν από το 2004. Όσοι έχουν ακούσει κάποιες δουλειές τους, γνωρίζουν πως αυτό που τους ξεχωρίζει είναι ότι πλαισιώνουν το μελωδικό NWOTHM με thrash φωνητικά τύπου Ron Royce των Coroner.
Αυτό που επιχειρούν οι Ινδοί είναι ριψοκίνδυνο και δυστυχώς δεν δουλεύει πάντα, δηλαδή σε όλα τα τραγούδια. Ο δίσκος ανοίγει με το πολύ δυναμικό ομώνυμο κομμάτι όπου η μουσική είναι speed/heavy metal και ταιριάζει τέλεια με τα thrash φωνητικά. To κομμάτι αυτό είναι και η καλύτερη στιγμή του δίσκου και πραγματικά είναι ένα φοβερό, μοντέρνο thrash/speed κομμάτι. Aλλά εκεί που ο ακροατής έχει “φτιαχτεί” να ακούσει γρήγορο και μελωδικό thrash, το συγκρότημα στα υπόλοιπα κομμάτια ρίχνει εντελώς τις ταχύτητες σε κλασικό heavy metal, με τα φωνητικά να παραμένουν thrash.
Δεν είναι άσχημα τα υπόλοιπα κομμάτια, ίσα-ίσα έχουν πολύ καλές μελωδίες, αλλά εκεί που περιμένεις να πορωθείς, με τα φωνητικά να σε προϊδεάζουν για κάτι τέτοιο, έρχονται κάτι μελωδικά σόλο και ρυθμοί που σε ξενερώνουν. Καλά είναι τα “Οn the Run” και “Dead of Night” για παράδειγμα, αλλά νιώθεις ότι τα φωνητικά δεν ταιριάζουν στη μουσική και η μουσική στα φωνητικά, σχεδόν σε όλα τα τραγούδια. Φαίνεται ότι το συγκρότημα θέλει να “πιάσει” και τους πιο thrash οπαδούς και τους πιο κλασικούς μεταλλάδες. Πρέπει όμως να αποφασίσουν, γιατί το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται μπερδεμένο, και μπορεί αρκετοί να τους βάλουν στην ίδια κατηγορία που ήταν παλιά οι In Flames και το συνάφι τους. Είναι γνωστό πλέον και εύκολο το κόλπο τους, που έμπλεκαν Maiden μελωδίες με death φωνητικά, και έβγαζαν πολλές φορές έναν επιτηδευμένο ήχο, δήθεν προοδευτικό και καινούργιο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας αλλοπρόσαλλος ήχος που ανακάτευε ξένα μεταξύ τους πράγματα.
Όσοι ασχοληθούν με το συγκρότημα πρέπει να είναι προσεχτικοί και επιφυλακτικοί, γιατί υπάγονται πιο πολύ στο NWOTHM παρά στο thrash, αν και μπορεί να φαίνεται το αντίθετο λόγω φωνητικών. Επίσης, σε αρκετά από τα τραγούδια οι μελωδίες επαναλαμβάνονται, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα σωστό και θετικό για το συγκρότημα, όσο ωραίες και αν είναι αυτές. Περιμένουμε το συγκρότημα να ξεκαθαρίσει τι θέλει, ποιον ήχο θέλει να ακολουθήσει, και να φερθεί πιο τίμια γενικότερα.
Γιώργος Πετρουλάκης