RUNELORD - Doomsday Script

RUNELORD - Doomsday Script

Έχοντας ήδη παρουσιάσει τις 2 προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πω πολλά περί τίνος πρόκειται. Εντελώς περιληπτικά, λοιπόν, θα σημειώσω εδώ ότι οι RUΝELORD είναι ένα ακόμη metal μουσικό project του πολυτάλαντου, παραγωγικού κι ακούραστου Cederick Forsberg που μας πρωτοσυστήθηκε μέσα από τα συγκροτήματά του όπως οι ROCKA ROLLAS και BLAZON STONE. Κι εδώ, έχει αναλάβει όλα τα όργανα εκτός από τα φωνητικά όπου εκεί για άλλη μια φορά συναντάμε τον τραγουδιστή Georgy Peichev που τον ξέρουμε ήδη από την heavy/thrash metal μπάντα MOSH-PIT JUSTICE.

Και στην τρίτη τους δουλειά οι RUNELORD διατείνονται ότι παίζουν heavy/power metal εμπνευσμένο από την 80’ς σκηνή των Η.Π.Α. Για τον γράφοντα η παραπάνω περιγραφή λέει την μισή αλήθεια. Φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε την παροιμία «θέλει η …τανα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει». Ε κάτι ανάλογο ισχύει και για τις επιρροές του CED. Βλέπετε ο εν λόγω μουσικός έχει πολλάκις αποδείξει ότι είναι έντονα επηρεασμένος από την 80’s heavy – power metal σκηνή της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα της Γερμανίας κι αυτές οι επιρροές του είναι εμφανείς και σ’ αυτή την κυκλοφορία. Προσωπικά θεωρώ ότι στη νέα τους κυκλοφορία οι RUNELORD ισορροπούν και πιο συγκεκριμένα συνδυάζουν με αρμονικό τρόπο τις metal επιρροές τους που προέρχονται κι από τις 2 πλευρές του Ατλαντικού.

Οι 2 βασικοί πυλώνες που πατάνε οι RUNELORD για να δημιουργήσουν την μουσική τους δεν είναι άλλοι από την μεγάλη κληρονομιά που μας έχουν αφήσει συγκροτήματα όπως οι JUDAS PRIEST και οι IRON MAIDEN. Από κει και πέρα όταν Αμερικανίζουν και ειδικά όταν ανεβάζουν ταχύτητες στις συνθέσεις τους θα βρείτε σίγουρα αναφορές σε συγκροτήματα όπως οι OMEN, οι LIEGE LORD και οι SAVAGE GRACE. Στη σύνθεση με τίτλο «Corrupt Midgård» προσωπικά ένιωσα ότι ο CED κλείνει το μάτι και στους σπουδαίους VIRGIN STEELE. Επίσης, στο τραγούδι με τίτλο «Holy Heathen Legion» δεν γίνεται η εισαγωγή του να μην σας φέρει στο νου τους RUNNING WILD της περιόδου «Pile Of Skulls» όπως και τα χορωδιακά του μέρη, το οποίο στη συνέχεια του έχει έντονο και το JUDAS PRIEST στοιχείο (ίσως πρόκειται για μια σύνθεση που θα ταίριαζε άνετα και στους ROCKA ROLLAS). Ακόμη στη σύνθεση «Hels Mental Slave» οι BLIND GUARDIAN και RUNNING WILD επιρροές είναι εμφανείς, ενώ το τραγούδι «Humunculus Beast Man» υποκλίνεται ταπεινά στους GRAVE DIGGER. Για να κάνω μια σούμα των παραπάνω θα πω ότι ναι, ο δίσκος διαθέτει ποικιλία χωρίς να χάνει την ομοιογένεια του.

Ας κάνω, όμως, και μια αναφορά στην φωνή του Georgy Peichev όπου με την τραχύτητά της ταιριάζει απόλυτα στις δυναμικές συνθέσεις του συγκροτήματος. Κατά την ακρόαση του δίσκου έπιασα ουκ ολίγες φορές τον εαυτό μου να παραλληλίζει την ερμηνεία του με αυτή του Jens Börner των Γάλλων LONEWOLF ενώ όταν χρησιμοποιεί κάποια υψίφωνα φωνητικά το μυαλό μου πήγε στον KING DIAMOND.

Στιχουργικά, τώρα, και μόνο αν δείτε τους τίτλους των τραγουδιών θα καταλάβετε ότι το συγκρότημα καταπιάνεται με αγαπημένα heavy metal θέματα, όπως την μυθολογία των Βόρειων λαών, τον metal τρόπο ζωής, επικές μάχες κ.λπ. Θέματα που αρμόζουν στο μουσικό ύφος του συγκροτήματος.

Όπως είπα και παραπάνω έχοντας παρακολουθήσει την πορεία της μπάντας από την αρχή της μέχρι τώρα, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όχι μόνο δεν με απογοήτευσαν, αλλά συνεχίζουν να παράγουν υψηλής ποιότητας heavy/power metal που από τη μια ακούγεται γνώριμο και οικείο, από την άλλη όμως παραμένει φρέσκο και δυναμικό. Η μουσική τους είναι μελωδική, πομπώδης ενίοτε επική αλλά πάντα άμεση και στον πυρήνα της κλασσικομεταλάδικη. Ο Ced για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είναι ένα ασταμάτητο riffοβόλο, αλλά κι ένα κιθαρίστας υψηλής τεχνικής που το αποδεικνύει με τα solo του που δίνουν στις συνθέσεις του δίσκου μεγαλύτερο πλουραλισμό. Τι παραπάνω να γράψω, ακούστε το δίσκο και σίγουρα θα βρείτε τραγούδια που θα ακούσετε ξανά και ξανά.

 

 

Copyright 2023. All Right Reserved.